Back to top

Nem csak vakarózásra használják a fiatal üszők a keféket

A tejelő szarvasmarhák természetes ösztöne, hogy tisztogatják magukat és vakaróznak. Ha lehetőségük van rá, kortól függetlenül az összes jószág előszeretettel használja napi szinten az automata keféket. A Journal of Dairy Science tudományos lapban megjelent kutatás azonban elsőként jellemzi a nem motoros kefék használatát az elválasztott tejelő üszők körében.

A kutatást a kanadai Vancouverben működő British Columbia Egyetem Táj és Élelmiszer Rendszerek Karának (Faculty of Land and Food Systems) Állatjóléti Programja keretében végezték.

Azok a tehenek, melyek nem férnek hozzá vakarókefékhez, általában az istálló falához, az itatók széléhez dörzsölik a fejüket és a testüket, ezzel pedig fennáll a sérülés kockázata.

A fiatalabb egyedek pedig kifejezetten szeretik az olyan tárgyakat, melyeket a szájukkal is babrálni tudnak. Korábbi tanulmányok megállapították, hogy

azok a fiatal szarvasmarhák, melyek kefékhez vagy lógó kenderkötélhez fértek hozzá, melyeket a szájukkal is tudtak piszkálni, sokkal kevesebb abnormális orális viselkedést mutattak, melyek potenciálisan veszélyesek is lehetnek. Ilyen például a nyelvöltögetés, vagy az istálló falának, a fémkerítésnek és egyéb berendezési tárgyaknak a szopogatása.

Ebből látszik, hogy a tartási helyen a kefék elhelyezése a szarvasmarhák számára állatjóléti kérdés. A legtöbbször azonban az elválasztott tejtermelésre szánt üszők egyszerű, ingerszegény helyen vannak elhelyezve, kevés olyan berendezési tárggyal, melyek lehetővé teszik a tisztálkodási és orális viselkedésformák gyakorlását. Az automata forgó kefék lehetővé teszik, hogy a nehezen elérhető testtájaikat is tisztogassák, de a rögzített, fix kefék költséghatékonyabbak és lehetőséget adnak rá, hogy a szájukkal is babrálják őket.

Marina von Keyserlingk PhD hallgató, a kutatás vezetője jelezte: "Ugyan egyre elterjedtebb, hogy vakarókeféket biztosítanak a tejelő tehenek számára, azonban az orális viselkedésformák kielégítésére szánt tárgyak még alul kutatott téma. Úgy tűnik, hogy ez azonban fontos a fiatal szarvasmarhák esetében." A mostani kutatás ezért nem csak a tisztogatás szempontjából vizsgálta a keféket, hanem azt is, hogyan befolyásolta az üszők orális viselkedését és preferenciáját ezek típusa és elhelyezkedése.

A kutatáshoz ezért többféle módon felszerelt keféket is kipróbáltak és az állatok viselkedését kamerákkal figyelték. Az egyes fázisban négyzet alakú keféket rögzítettek a falakra, és négy állatot tartottak egy-egy ilyen istállóban. A másodikban az állatokat kétfelé osztották: kefe nélküli, illetve vízszintesen rögzített kefékkel ellátott kifutókban helyezték el. Öt nap után pedig keféket kaptak azok az állatok is, akiktől ezeket korábban megvonták.

Azt találták, hogy az üszők, ugyan korábban sosem találkoztak a vakarókefékkel, azonnal használni kezdték őket.

Az első fázisban főleg vakarózásra használták (60 százaléka azoknak az eseteknek, amikor a kefét használták), különösen a fejüket, de nagyjából 40 százalékban már a szájukkal is babrálták ezeket. Az első nap jóval többször fordultak meg a kefék körül, ez a többi napon egyenletes szintre állt be. Minden állat legalább naponta egyszer vakarózott a keféknél. A második fázisban már jellemzően orális viselkedésformákhoz használták a keféket (75 százalékban). Azok az üszők, melyek egy darabig nem fértek hozzá a kefékhez, miután visszakapták, háromszor annyit használták őket.

Az orális viselkedésformák gyakorisága az idő múlásával sem változott, ami megerősítette annak fontosságát, ahogy azt a kutatók korábban is feltételezték. Nem találtak azonban különbséget a puhább vagy keményebb sörtéjű, valamint a vízszintesen vagy függőlegesen elhelyezett kefék használata között. Ez arra enged következtetni, hogy

a kefe fizikai tulajdonságai kevésbé fontosak, mint az, hogy rendelkezésre álljon az állatok számára.

"Tanulmányunkban a vakarókefék napokon át tartó használatának mintázata arra utal, hogy a ezek az eszközök funkcionálisan hozzájárulnak az üszők természetes viselkedéséhez, és hosszú időn át fenntartják az állatok érdeklődését. Ez fontos jellemzője az inger gazdag környezet kialakításának" - mondta von Keyserlingk. Véleménye szerint az állatok megfosztása ezektől a vakarókeféktől negatív hatással lenne a jólétükre, mivel a közelmúltban számos bizonyíték utal rá, hogy ezek az eszközök igen népszerűek a felnőtt szarvasmarhák körében is.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lebomló biotépőzár

A ragadós galaj (Galium aparine) levelein található mikroszkopikus méretű horgok mintájára fejlesztett ki egy lágy, biológiailag lebontható, és vízben oldódó tépőzárat Olaszországban az Istituto Italiano di Tecnologia (IIT). A Barbara Mazzolai vezette kutatócsoport által létrehozott tépőzárat környezeti monitoringban és a precíziós gazdálkodásban tervezik hasznosítani ideiglenes ragasztóként.

Zárul a Pannon régió növényeinek genetikai hasznosítását célzó program

Decemberben zárul a Pannon régió növényeinek genetikai hasznosítását célzó, a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. konzorciumi vezetésével 2017 augusztusában indult, 1,9 milliárd forintos összköltségű program.

Ki is húzza a Mikulás szánját?

"Két szarvas húzta, szán repítette" - szól az ismert gyerekdal. Na de milyen szarvas is? Manapság számtalan grafika, kerámia, plüss kapható Mikulás és Karácsony környékén, melyek különféleképpen ábrázolják a szánt húzó agancsos patásokat. Nem is csoda a változatosság, hiszen 55 szarvasféle él a világon!

Vetőmagszövetség: eredményes volt az országos ökobúza fajtakísérlet

Eredményes volt az országos ökobúza fajtakísérlet, amelynek keretében hét helyszínen összesen 21, az ökogazdálkodás számára ígéretes hazai és külföldi nemesítésű őszi búzafajtát teszteltek az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet és a Vetőmag Szövetség öko kisparcellás fajtateszt-hálózatában - közölte a szövetség az MTI-vel csütörtökön.

Madárinfluenza miatt felszámoltak egy tenyészpulyka állományt Békés megyében

Madárinfluenza vírusát mutatták ki egy csaknem 5 ezer egyedet számláló tenyészpulyka-állományban a Békés megyei Kondoroson. A betegség továbbterjedésének megakadályozása érdekében azonnal megkezdték a telep felszámolását - tájékoztatott a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján.

Állatjóléti szempontok miatt lassan növő csirkékre váltanak Amerikában

Az amerikai baromfiipar felkészült rá, hogy növelje a lassan növő fajták termelését, miután egy nagy befolyással bíró állatjóléti csoport kijelentette, csak az ilyen fajták kaphatják meg a minősített tanúsítványukat.

A koffein javítja a reakcióidőt

A koffein dinamikus vizuális képességekre gyakorolt hatását vizsgáló első ilyen jellegű tanulmányban a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a koffein növeli az éberséget és a mozgó célpontok észlelési pontosságát. A koffein javította a résztvevők reakcióidejét is.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő

Mi jelent meg, és mi módosult? Milyen határidőkre érdemes odafigyelni? Pályázati információ egyszerűen, egy helyen.

Madárinfluenza miatt fel kellett számolni a keszthelyi Festetics-kastély madárállományát

Az elhullott madarakban kimutatott madárinfluenza miatt fel kellett számolni a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum madárparkjának teljes állományát - közölte az intézmény szerdán az MTI-vel.

Tejelő tehenészet fejlesztése Földesen

Vagy az eddigi technológiával küszködnek, vagy felszámolják. Ezt a két választási lehetőséget látta a Földesi Rákóczi Mezőgazdasági Kft. a tehenészeti telepénél. November 19-én aztán ünnepélyes alapkőletételre került sor, mert végül egy harmadik megoldás látszik megvalósulni: összesen 3,38 milliárd forintot szánnak a fejlesztésére.