Back to top

„Vidd haza a szemeted!” - szemléletformáló kampányt indított a NYÍRERDŐ Zrt.

„Vidd haza a szemeted!” – ezzel az elnevezéssel indított szemléletformáló kampányt a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. Ennek részeként megszüntette a társaság Debrecen közelében, a Panoráma út melletti Fancsikai pihenőnél levő hulladékgyűjtőket, és később több helyről is eltávolítja a tárolókat. Az erdőterületeken figyelemfelhívó táblákat is elhelyeznek majd.

A kezdeményezést dr. Szalacsi Árpád vezérigazgató jelentette be Debrecen polgármesterével, dr. Papp Lászlóval és Kósa Lajos országgyűlési képviselővel tartott sajtótájékoztatóján.

Fotó: NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt.

Ezzel azt szeretnék elérni, hogy a turisták, kirándulók ne hagyjanak szemetet az erdőkben, hanem hátizsákjaikban vigyék haza a túra közben keletkező hulladékot. Így hozzájárulnak a természet tisztántartásához, az erdei életközösség védelméhez, a környezeti terhelés csökkentéséhez – fogalmazott dr. Szalacsi Árpád. Az erdőben elhelyezett hulladék évről-évre nagyon komoly gondot okoz a társaságnak: tavaly 5,5 millió forintot költött a hulladék elszállítására, idén szeptemberig pedig már 3,4 millió forintot tettek ki a költségek. A közfoglalkoztatottak az elmúlt évben több mint 57 ezer munkaórát töltötte hulladékgyűjtéssel, illegális lerakók felszámolásával. Ez forintosítva 29 millió forintos költséget jelent.

Az idei évben szeptemberig 43 ezer munkaóránál és 22,6 millió forintnál tart a cég.

Ezeken túl a kerületvezető erdészek hulladék-eltakarításra fordított munkaidejének munkabére, az erdészetek gépjárműveinek futásköltsége, az adminisztratív költségek szintén jelentős összegek.

Fotó: NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt.
A NYÍRERDŐ Zrt. igyekszik felhívni az emberek figyelmét a környezettudatos magatartás fontosságára. Részt vesz a Future of Debrecen munkájában, csatlakozott a Nagyerdő Hete programhoz, erdei iskolai foglalkozásokat, hulladékgyűjtéseket szervez, illetve támogatja a különféle szervezetek hasonló rendezvényeit. A „Tisztítsuk meg az országot!” program részeként felszámolt Baktalórántháza térségében egy illegális hulladéklerakót, és a két megyeszékhely környékén hulladékkal szennyezett területek közelében helyezett ki kamerákat. Debrecen környékén 11 ilyen eszközt telepített tavasszal. Együttműködik a társaság a polgárőrökkel is: a Debreceni Polgárőr Egyesület a Cívis Városért önkéntesei hetente háromszor teljesítenek járőrszolgálatot az erdőkben, esetenként erdészekkel együtt.

A Debrecen környéki erdők a NYÍRERDŐ Zrt. kezelésében jó kezekben vannak, és rendkívül jó az együttműködés a társasággal.

A város maximálisan támogatja ezt a kezdeményezést – mondta dr. Papp László polgármester. Emlékeztetett, hogy Debrecen az ország egyik legerdősültebb területe, több mint 15 ezer hektár erdő található a közigazgatási területén. Nagyon kell rá vigyázni, ezért igyekeznek már a gyerekekben „elültetni” a fenntarthatóság, a környezettudatosság gondolatát. A város 33 óvodájából 22 zöld óvoda, ezen belül 8 örökös zöld óvoda címmel rendelkezik. Azt mondta, hogy az erdei iskolai programban - a NYÍRERDŐ támogatásával - nagyon sok gyerek fordul meg a Nagyerdőn, az erdőterületeken, és igyekeznek velük is megértetni, hogy a szemét nem az erdőkbe való.

Fotó: NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt.

Kósa Lajos, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy az Erdőspuszta mindenki által ismert és kedvelt kirándulóhely. Arra nem lehet berendezkedni, hogy itt olyan típusú hulladékgyűjtést szervezzenek meg, mint amilyen a belvárosban van.

A Civaqua program második ütemében sor kerül a környékbeli tavak feltöltésére, így még több ember látogat majd ide.

Azért, hogy az erdők ne kapjanak aránytalanul nagy terhelést, meg kell tanulni az erdővel, az állatokkal való együttélés szabályait – jelentette ki Kósa Lajos.

Forrás: 
Nyírerdő Zrt.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fertőznek, így mennek a vágóhídra a Yellowstone Park bölényei

900 bölény kilövésére és befogására adtak engedélyt a hatóságok, hogy a telente vándorló állatok ne tudják megfertőzni az útjukba eső haszonállatokat, elsősorban a szarvasmarhákat.

A brazil erdők 60%-a eltűnhet 2030-ra

Ismét emelkedett Brazíliában az erdőirtás mértéke, egyes becslések szerint 2030-ra az ottani erdők 60 százaléka eltűnhet. Jair Bolsonaro, az ország elnöke a Glasgow-i klímakonferencián azt vállalta, hogy 2028-ra megszűnteti az illegális erdőpusztítást.

Egymillió fát ültetnek a városokban

A skóciai Glasgow-ban rendezték meg az ENSZ klímacsúcsot (COP26). A németországi faiskolai szövetség (BdB) az alkalom kapcsán országos vészhelyzeti programot írt ki, amelynek keretében egymillió városi fát ültetnek el országszerte.

Szarvasgombász madarak

Mindenki tudja, hogy vannak szarvasgombász kutyák, sokan azt is, hogy disznók szintén, de nemrég madarak között is találtak ilyen fajokat. Patagóniában bukkantak két talajlakó, professzionális szarvasgombász madárra. Ezek az első nem emlős fajok, amelyekről tudjuk, hogy keresik a szarvasgombát.

Talajcentrikus szemlélettel

A technológia drága, de megéri, mert kíméletes műveléssel megállítható a talajvesztés, nő a talaj humusztartalma, üzemanyagot lehet megtakarítani, és ami a legfontosabb: óvjuk a talajt. Egybehangzóan ezeket tapasztalják azok a gazdálkodók, akik jó ideje felhagytak a konvencionális műveléssel.

Debrecen zöld koronája

Kevesen tudják, de Debrecen környékének erdősültsége vetekszik a Sopron környéki területekével. A cívisvárosi és a megyeszékhelyet körülölelő erdőkről írt könyvet Gencsi Zoltán okleveles erdőmérnök. A Debreceni Erdőskönyv a NYÍRERDŐ Nyírségi Erdészeti Zrt. kiadásában jelent meg.

A faültetés élhetőbb jövőnk záloga

Az Országfásítás részeként az Agrárminisztérium 2020-ban Településfásítási Programot indított el a 10 ezer fő alatti települések számára, amelynek célja a településeket egészségesebbé, élhetőbbé tenni - emelte ki az Agrárminisztérium agrárpiacért felelős helyettes államtitkára Úriban, a Településfásítási Program keretében tartott faültetésen.

Ki is húzza a Mikulás szánját?

"Két szarvas húzta, szán repítette" - szól az ismert gyerekdal. Na de milyen szarvas is? Manapság számtalan grafika, kerámia, plüss kapható Mikulás és Karácsony környékén, melyek különféleképpen ábrázolják a szánt húzó agancsos patásokat. Nem is csoda a változatosság, hiszen 55 szarvasféle él a világon!

Növénykínzás 2: Nem tárgyak, élőlények!

Vásárlásaink során tapasztalunk jót és rosszat is. Élőlénynek tekintik a cserepes növényt, vagy puszta árucikként? Sorsára hagyják a polcra helyezés után, mint egy zacskó lisztet, vagy gondoskodnak az igényeiről? Erről kérdeztük az áruházláncokat.

Várat épít, gátat bont: mi az?

A hódokat közel két évtizede kezdték visszatelepíteni hazánk számos pontján. Az állatoknak nincs természetes ellensége, jól szaporodnak. Életmódjának megfelelően fákat dönt ki, járatokat ás. Előbbivel kevesebb az ember gondja - utóbbiból viszont akár baj is lehet.