0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Tök veszélyes

Ne a sertésekkel etessék meg a halloweeni tökfaragásból származó hulladékot, figyelmeztették közös közleményben a sertéstartókat a brit Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Mezőgazdasági Minisztérium, az Állat- és Növény­egészségügyi Hivatal, valamint az angol sertésszövetség és az állatorvosok.

Törvény tiltja ugyanis, hogy étkezési hulladékot vagy konyhai élelmiszerhulladékot etessenek a háziállatokkal, és ez a házikedvencként tartott sertésekre is vonatkozik.

Egy rendkívül nagy pusztítást okozó száj- és körömfájásjárvány után vezették be a szabályt, ugyanis a 2001-es sertésjárványt valószínűleg konyhai hulladék etetése okozta. Csak akkor szabad tököt etetni a haszonállatokkal, ha nem került előtte konyhába, és ha a faragásához használt eszközök soha nem érintkeztek állati termékekkel. A konyhába bekerülő zöldségek az esetleg fertőzött hústól megfertőződhet, vagyis kockázatot jelent az állati betegségek terjedése szempontjából. Az intézkedés többek közt az Európában – és Magyarországon is – nagy kárt okozó afrikai sertéspestis terjedésének a megelőzését szolgálja.

Forrás: farminguk.com/Magyar Mezőgazdaság