0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

A legjobb magyar borászok 2021-ben: az ötösfogat

Szerencsésen megtartotta a Magyar Bor Akadémia, a „Borest a Bor Akadémián” ünnepi estjét. A Pesti Vigadóban tartott eseményen mutatkozhattak be nagyközönség előtt. Emellett egy helyen kóstolhatták nemcsak a határon túli magyar borászok, XV. Csávossy György Kárpát-medencei Borversenyen díjat nyert tételeit, hanem az Év Bortermelője 2021 díj jelöltjeinek legszebb borait is.

„Koncertjeimre igyekszem a jó magyar bort is magammal vinni, azokat népszerűsíteni”- hangsúlyozta Miklósa Erika, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli tagja, aki nem csak a vendégek színvonalas szórakoztatásáról gondoskodott, hanem az est háziasszonya szerepét is betöltötte.

Nyúlné Dr. Pühra Beáta a feltett kérdésre elmondta, jól érzi magát ebben a „férfias” szakmában, a borok miatt nem tud háttérben maradni. A borász diploma, a doktori iskola mellé pálinkamesteri oklevelet is szerző szakember a több lábon állás fontosságát hangsúlyozta.

A töki Nyakas Pincészet főborászaként, három fiúgyerek édesanyjaként állandóan lavírozik a család és a munka között. Vallja, szerencsések a borászok, hiszen minden évben kapnak egy új lehetőséget, hogy tökéletesítsék a munkájukat.

Liptai Zsolt, a Pannonhalmi Apátsági Pincészet főborásza kiemelte, munkahelyén olyan atmoszféra veszi körül, amely folyamatosan előbbre viszi. Idén volt a 26. szürete Pannonhalmán, s ahogyan mondta, szoros kapcsolatban a természettel, s még több imát elmormolva készülnek a borai. Hitvallása szerint a szőlő, a bor nem alanyi jogon válik remekművé, mellé kell tenni a tudást is.

Günzer Tamás Villánnyal együtt a szőlő és a bor szeretetét is megörökölte. A Gödöllőn állattenyésztőként végzett szakember – aki 12 éven keresztül szarvasmarha ágazatvezetőként dolgozott – első szőlőjét 1991-ben kapta, s már az első szüretből származó Oportója aranyérmet nyert. Ez adta a kezdő lendületet, s azóta a boros sikereken túl megkapta az Év Pincészete, és a Legszebb szőlőbirtok díjat is.

Ipacs Szabó István véleménye szerint azokból lesz jó borász, akik az életet is tudják élvezni, s nem elég tudással felvértezve lenni.

A szakember nem csak a Siklós feletti saját pincéjét tartja kézben, de a közelmúltban elvállalta Pécsett a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet borászatának irányítását.

Mint elmondta, tette azért, mert úgy érzi, nélkülözhetetlenek a folyamatos szakmai kihívások. A saját 2 hektáros birtokra is azért van szüksége, mert csak benne járva lehet megismerni a szőlőt, amiből a bor lesz.

Figula Mihály is – akinek Csopak szélén már honvágya van – izgalmas és változatos borsorral készült. Úgy tartja, arra az italra, mely helyet kapott a Bibliában, nem tekinthetünk pusztán alkoholként. Felhívta a figyelmet, hogy a termőhely önmagában tökéletes, már csak a borászon múlik, hogy mit hoz ki belőle, a dűlő és a borász szimbiózisban él. Bár borászként végezte az egyetemet, de hamar rá kellett jönnie, hogy minden a szőlővel kezdődik. A csopaki szakember elmondása szerint olyan kollégákkal dolgozhat együtt, akik számára a borkészítés ne csak munka, hanem hobbi is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu