Back to top

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avattak

Méhész, pék és sajtkészítő mestereket avatott tegnap a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, összesen 32-en kapták meg mesterlevelüket. Az eseményen került átadásra az EuroSkills 2021 versenyen érmeket nyerő, az agrárágazatban indult magyar versenyzők elismerése is.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a járványhelyzet miatt legutóbb 2019-ben tudott átadni mesterleveleket. Az agrártárca fenntartásában lévő képzőintézmények közreműködésével, lebonyolításával szervezett sikeres mestervizsga letétele után 32 mester vehette át mesterlevelét, három szakmában: méhészek (10 fő), pékek (9 fő) és sajtkészítők (13 fő).

„Az utóbbi évek bebizonyították, hogy a szakmák fejlődése, a megváltozott gazdasági versenyhelyzet új elvárásokat támaszt a szakemberekkel, vállalkozókkal szemben

. A szolgáltatások színvonalának emeléséhez, a piacképes termeléshez fontos a vállalkozók felkészítése a magas technikai szintre. Emellett megjelent a vállalkozással járó különböző jogi, adminisztrációs ismeretek elsajátításának, valamint az utánpótlással foglalkozó szakemberek pedagógiai felkészítésének igénye.

Mindezeket figyelembe véve alakultak és alakulnak ki az új, korszerű mestervizsga követelményszintek” – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke az átadón mondott beszédében.

„A mester szónak már a középkorban is kiemelkedő értéke volt, és ez ma is így van. Mindig is egyet jelentett a hozzáértéssel, a magas fokú szakmaisággal. Ugyanakkor a fejlődés, az innováció, a tudás továbbadásának mindenkori igényét is jelenti. Manapság az agráriumban különösen nagy szükség van a mesterekre, akiknek a tevékenysége a jövőbe mutat, ezért is örvendetes, hogy a szakemberek ezen emelt szintre lépnek, a munka mellett új ismereteket is elsajátítva” – hangsúlyozta Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke.

Az átlagosan 180 órás képzés a szakemberek számára szakmai fejlődést biztosít, továbbá karrierlépcsőfokot, valamint a tanulóképzéshez és vállalkozásvezetéshez szükséges ismereteket.

Emellett a mindennapi vállalkozási gyakorlathoz szükséges szakmai, gazdasági, pénzügyi, vezetési, munkaügyi és jogi ismereteket, azok készségszintű alkalmazását.

A járványhelyzet miatt összevontan átadott 2020-as mester oklevelek mellett a EuroSkills 2021 Európa-bajnokságon kitűnően szereplő, agrárágazatban induló versenyzőket is elismerésben részesítettek. A szakmák Európa-bajnokságát idén szeptemberben az ausztriai Grazban rendezték meg, a versenyeken a különböző szakmák legújabb, minőségi és korszerű elvárásainak kellett megfelelnie minden versenyzőnek. A kertépítő szakmában hazánkat Bokor Péter és Hutter Péter, míg a virágkötőket Kató Szabolcs Áron képviselte. A kertépítők az aranyérem mellett a Nemzet Legjobbja elismerést is megkapták, míg a virágkötő versenyző Kiválósági érmet nyert.

Forrás: 
Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Céltudatosság és komoly tervek

Augusztusban újabb szakág fiatal tehetségét mutatjuk be. Ezúttal a rendkívül összetett, három számból álló – díjlovaglás, cross country és díjugratás – military, vagy más néven lovastusa világában sikeres Grósz Katával találkoztunk.

Elnöki győzelem a 100. Magyar Derbyben

President váratlan győzelmének és Stanislav Georgiev idomár–lovas egész napos fölényének lehettek szemtanúi a szokásosnál is ünnepélyesebb hangulatban megrendezett Derby-nap nézői. Az év legfontosabb versenyében a tréner kettős győzelmét Maxim második helye biztosította be, akinek mindössze egy orrhosszal, de sikerült megelőznie a harmadik Spartan Devilt.

Élelmiszer vs. üzemanyag

Az ukrajnai háború következtében megugrott az élelmiszerek ára, ami világszerte növeli az éhínség veszélyét. A válság még nagyobb nyomás alá helyezi a növényi eredetű, kis szén-dioxid-kibocsátású üzemanyagok gyártóit, és újra fellángolt az „élelmiszer kontra bioüzemanyag” vita.

A Zalában aratott búza fele étkezési minőségű

Zala megyében a közel 27 ezer hektáros termőterületen átlagosan 5,56 tonna kenyérgabona termett hektáronként az idén, a learatott búza 50 százaléka étkezési minőségű - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke az MTI-vel.

Több vanília, több vadvilág?

Hogyan lehet megőrizni a biológiai sokféleséget úgy, hogy közben a madagaszkári vaníliatermesztő családi gazdaságok megélhetése is biztosított legyen? Egy új tanulmány szerint van rá mód. A kutatócsoport kimutatta, hogy a felhagyott területekre telepített vaníliaültetvények terméshozama nem különbözik az erdeiektől. A parlagon hagyott földeken való termesztés pedig a biodiverzitásra is jó hatással van.

Hollandiától Mezőmadarasig - Az egész több, mint a részek összege

Nincs általánosan érvényes vidékfejlesztés. Minél közelebbről szemléljük az adott térséget, annál inkább látható, hogy egyedi problémák megoldására van szükség. Az emberre és a közösségre kell fókuszálni. Erről és nemzetközi tapasztalatairól is beszélt az MMG Direkt adásában dr. Goda Pál agrárközgazdász, vidékfejlesztési kutató, a Széchenyi István Egyetem oktatója és az Agrárközgazdasági Intézet ügyvezető igazgatója.

Szimbólummá vált szobor

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (Food and Agriculture Organisation, FAO) 1970-ben Budapesten tartotta VII. Regionális Konferenciáját. Erre az alkalomra id. Szabó István Kossuth-díjas szobrász egyetlen fatörzsből kifaragta Kenyér című, 100 centiméteres alkotását.

Hová vezet a vándorlás?

Idén, amikor beindult a tavasz, s nagy nehezen fejlődtek a méhcsaládok, az időjárás ismételten nem volt kegyes hozzánk. Felénk a repcék nagy részét még az ősszel ki kellett tárcsázni a száraz idő miatt. Ahol megmaradt a repce, ott komoly feszültségek keletkeztek a vándorhelyek miatt.

Kivonul a svájci csokoládégyártó Oroszországból

A csokoládégyártó svájci Lindt & Sprungli Group elhagyja az orosz piacot.

Piacra dobják a rabok által készített tésztákat

Gluténmentes tésztaüzem egységet indított az Állampusztai Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft, ahol Pasta Schönfeld márkanév alatt sajátmárkás termékeket készítenek a fogvatartottak.