0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Több problémára is megoldás a gombakomposzt újrahasznosítása

A gombakomposzt újrahasznosítására dolgoznak ki új megoldást uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az Új Champignons Kft. munkatársai - tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

A közlemény szerint a magyarországi és európai tőzegbányák kimerülése, valamint a tőzeg bányászatának környezeti problémái miatt a kutatók évek óta keresik a gombatermesztés során használt, jó minőségű takaróanyag előállítására alkalmas lehetőségeket.

A projekt célja kiváló vízmegtartó képességű takaróföld előállítása a már egyszer hasznosított gombakomposzt mikrobiálisan irányított újrakomposztálásával.

A kutatók elsőként felmérik a letermett komposzt természetes újrakomposztálódási folyamata során lezajló fizikai, kémiai és mikrobiológiai változásokat.

A természetes újrakomposztálódási folyamat során vett mintákból mikroorganizmusokat – baktérium- és gombatörzseket – izolálnak, melyeket fajszintű molekuláris azonosítás után törzsgyűjteményben helyeznek el. A kiválasztott baktérium- és gombatörzsek fermentációs körülményeinek optimalizálását követően termék-prototípusokat hoznak létre. Az eredményként kapott takaróföldet pedig gombatermesztési kísérletekben tesztelik.

A Magyarországon hetente keletkező 2000 tonna letermett gombakomposzt újrahasznosítása a gazdasági eredmények mellett jelentős környezeti előnyökkel is járna.

A gombatermesztésben a legújabb uniós direktíva alapján 2030-ig kellene elérni az alapanyagok és végtermékek, melléktermékek visszaforgatását, illetve más irányú hasznosítását.

A 2024 végéig tartó, 596 millió forint költségvetésű projekt megvalósításához 414,6 millió forint támogatást nyertek el a konzorcium tagjai a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alaptól.

A vállalkozás honlapján szereplő adatok szerint a 2009-ben alakult Új Champignons Kft. a kezdetektől komposzt-, és gombacsíra-előállítással, gombatermesztéssel és a gombakonzerv gyártással foglalkozik. A cég a Heves megyei Demjénben működő telephelyén jelenleg 12 hőkezelőjében mintegy 10 ezer köbméteres kapacitással állít elő gombakomposztot. A friss gomba termesztése mintegy 17 400 négyzetméter alapterületen korszerű hűtő-fűtő és páratartalom-szabályozó rendszerrel üzemeltetett, többségében polcos rendszerű, automatizált házakban folyik.

A nyilvános cégadatok szerint a magyar magántulajdonban álló vállalkozás tavaly 2,038 milliárd forint nettó árbevételt ért el, ami mintegy 200 millió forinttal maradt el a megelőző évitől. A vállalkozás vesztesége tavaly csaknem 154 millió forint volt, 2019-ben az adózott eredmény azonban meghaladta 188 millió forintot.

Forrás: MTI