Back to top

Feldman: A jövőben is fejlesztjük a hazai élelmiszeripart

Gyors tempóban emelkednek az energia- és alapanyagárak, amit a termények és élelmiszerek árában is érvényesíteni kellene. Hogyan hat mindez a zöldség-gyümölcs ágazatra, ezt boncolgatták a FruitVeB évzáró konferenciáján Kecskeméten. A tanácskozás első témakörében a feldolgozóipar helyzetét taglalták.

Fotó: MTI/Balázs Attila
Nyitó előadásában Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára többek közt elmondta, hogy

384 milliárd forint értékben érkeztek pályázatok az élelmiszeripari üzemek komplex fejlesztésére kiírt jogcímre.

Az első, csak a pályázatok témáját érintő összegzés szerint több mint 10%-uk foglalkozna zöldség-gyümölcs feldolgozással. Komplex fejlesztésre 79-en pályáztak 51 milliárd forint értékben, a kisüzemi beruházások közt 45 kapcsolódik a kertészethez, összértékük 1,1 milliárd forint.

Ezen kívül a hűtőház, üvegház és posztharveszt tevékenység fejlesztésére kiírt pályázatokra 65 milliárd forint kötelezettségvállalás született több mint 300 projektre.

Decemberben folyamatosan várhatók a gépbeszerzési pályázatokról születő döntések,

összesen 2600 pályázatot kell elbírálni. Sok olyan vállalkozás van tehát Magyarországon, aki belevágott a fejlesztésbe. Ezek olyan beruházások lesznek, amelyekkel ki lehet védeni a piaci hullámzásokat, és a kapacitásbővítéssel mintegy a mezőgazdaság immunerősítőjeként működnek majd.

A jelenlegi energia- és építőanyagár-emelkedés sokakat gondolkodóba ejthet, hogy megvalósítsák-e a tervezett beruházást, ezért a kormány dolgozik a megoldáson. Feldman Zsolt az első témakört részletező kerekasztal-beszélgetésen kérdésre válaszolva elmondta, hogy véglegesítési szakaszban van az a módosítás, amivel a támogató okiratban rögzített költségeket meghaladó építési kiadások is elismerhetővé válnak. A részletek már decemberben megismerhetők lesznek. Ugyanakkor az energiaár-emelés valamilyen kompenzálására csak a kistermelőknél nyílhat mód, a nagyobb üzemek esetében az energiahatékonyság javítását célzó támogatások szolgálják azt, hogy kevésbé legyen energiafüggő egy vállalkozás.

Azt is megkérdezték tőle, hogy a külföldi munkaerő elhelyezésére szolgáló infrastruktúra (szállás, étkeztetés, utazás) beépíthető-e a pályázatokba. Jelenleg sem kizárt, hogy valamilyen termelő beruházáshoz kötve ilyen fejlesztés is megvalósuljon, válaszolta az államtitkár, önállóan azonban nem támogatható.

Az új KAP keretében azt tervezi a szaktárca, hogy megmarad a termeléshez kötött támogatás keretösszege,

és azon belül jelentősen emelik az ipari zöldségek (elsősorban a válságban lévő zöldborsó és az emiatt veszélybe kerülő csemegekukorica) támogatását, azonos termőterülettel számolva.

A feldolgozóipari pályázatok elbírálása során kiemelten kezelik a beszállítókhoz fűződő viszonyt, amivel célzottabbá tehető az értékelés. A 2027-ig tartó fejlesztési ciklusban több mint 4200 milliárd forintot szánnak vidékfejlesztésre a nemzeti kiegészítéssel együtt, ide tartozik az élelmiszerfeldolgozás is. Feldolgozóipari fejlesztéseknél szeretnék fenntartani az ötmilliárdos plafont. Igyekeznek optimálisabb finanszírozást kidolgozni és könnyebben forráshoz juttatni a termelői szervezeteket. Tervezi a minisztérium a tudásátadás intézményrendszerének az átalakítását, ebben a szakmai szervezeteknek is nagyobb szerepet szánnak, amiről hamarosan megindulnak az egyeztetések, mondta Feldman Zsolt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A koronavírus alatt ez legveszélyesebb élelmiszer-összetevő az immunrendszer számára

Amikor a koronavírus-járvány első hulláma elérte az Egyesült Államokat, világossá vált, hogy a lélegeztető gépekre helyezett betegeknek számos alapbetegsége volt. Ezek között olyan anyagcserezavarok voltak, mint az elhízás és a cukorbetegség, amelyek száma az elmúlt években az Egyesült Államokban ugrásszerűen nőtt.

Elhatárolódtak a minisztertől

Nem nyerte el honfitársai tetszését a spanyol fogyasztásügyi miniszter, Alberto Garzón javaslata, amiben a növényi alapú étrendet próbálta népszerűsíteni. Nemrég egy interjúban arra biztatta honfitársait, gondolják át, mennyi húst esznek, és hogy ez milyen hatást gyakorol a környezetre, különösen ami az ipari méretű marhahústermelést illeti.

Nem a reggeli a nap legfontosabb étkezése

A gabonapelyheket gyártó cégek sokáig elhitették az emberekkel, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Azonban a tények azt mutatják, hogy amíg az ember edzés után a megfelelő ételeket fogyasztja, a teste megkapja a szükséges tápanyagokat.

Több vodka készült tavaly

Oroszországban tavaly 1,9 százalékkal több vodka készült, mint egy évvel korábban.

Tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése

Tavaly novemberben tovább gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése, átlagosan 27,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat az októberi 26,1 százalékos drágulás után.

Nem dobják ki, inkább porítják

Egy dél-afrikai spárgatermesztő cég, a Denmar Estates szárított spárgaterméket fejlesztett ki az élelmiszerpazarlás csökkentése érdekében. Igazán ijesztő adat, hogy évenként mintegy 30 tonna spárgát kell kidobniuk, mert megromlik, vagy mert nem felel meg a kiskereskedelmi előírásoknak, nyilatkozta Grahame Osler, a termesztő­cég értékesítési és marketingvezetője.

Akik látnak benne jövőt

A munkaerő hiánya mellett gyakran azért szűnik meg egy régóta működő kertészet, mert a nyugdíjba vonuló tulajdonosok családon belül nem tudják átadni a céget, és vevő sincsen rá. A fiatalok többségét ugyanis nem vonzza ez a tevékenység. Szerencsére vannak kivételek, jó példák.

Új GM-jelölési előírás az USA-ban

Január 1-jével megváltozott a genetikailag módosított összetevőket tartalmazó élelmiszerek jelölése az USA-ban.

Nem érinti a sertéstermelőket az árstop

Nem érinti a sertéstermelőket a sertéscombra vonatkozó három hónapos árbefagyasztás – mondta el a Magyar Mezőgazdaságnak Horváth István, a Magyar Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetségének elnöke.

Hét egyszerű lépés a tudatos étkezés felé

Változtassuk meg életmódunkat anélkül, hogy ténylegesen diétáznánk. Lehet, hogy nehéz elhinni, de már pár apró változtatással tehetünk az egészségünkért és elindulhatunk a tudatos táplálkozás felé vezető úton.