Back to top

Nagy karácsonyi asztalfoglalás Norvégiában

Évi 13 éve él Norvégiában, a festői szépségű Lofoten-szigeteken, az Északi-sarkkörön túl. Megtanulta, hogyan lehet elviselni a fél évig tartó sötétséget, vagy akár a júliusi hóesést, és mivel remek szakácsnő, aki szeret mindent önállóan kipróbálni, a norvég konyhát is hamar felfedezte. Nagy karácsonyi asztalfoglalás sorozatomban nemzetközi ünnepi ízeket, illatokat, élményeket mutatok be.

Ugyanolyan jól bánik a lazaccal, a brunosttal - a norvégok kedvenc barna sajtjával – és a bálnahússal, mint ahogyan a kocsonyahússal, a savanyú káposztával vagy a zserbó hozzávalóival
Ugyanolyan jól bánik a lazaccal, a brunosttal - a norvégok kedvenc barna sajtjával – és a bálnahússal, mint ahogyan a kocsonyahússal, a savanyú káposztával vagy a zserbó hozzávalóival
Fotó: pixabay

A karácsonyi menü a világ különböző részein mást és mást jelent, de mindenhol az kerül ilyenkor az asztalra, amit abban a kultúrában a legtöbben és a legjobban kedvelnek. 

A hagyományos ételek azonban az adott nép múltjáról, egykori életmódjáról, gazdálkodásáról és természetes erőforrásairól is sokat elárulnak.

Nagy karácsonyi asztalfoglalás sorozatomban az ünnepi ízekről, illatokról, élményekről kérdezem ismerőseimet, akik hosszabb-rövidebb ideig külföldön éltek vagy jelenleg is ott tartózkodnak.

Évi és Alf a mindennapokban is ötvözik a kétféle konyhakultúrát
Évi és Alf a mindennapokban is ötvözik a kétféle konyhakultúrát
A norvég konyha - a tenger közelségének hála - számos, a magyar gasztronómiában kevésbé ismert alapanyagot használ. Így Évi ugyanolyan jól bánik a lazaccal, a brunosttal - a norvégok kedvenc barna sajtjával – és a bálnahússal, mint ahogyan a kocsonyahússal, a savanyú káposztával vagy a zserbó hozzávalóival.

Évi nemrégen összeköltözött norvég kedvesével, Alffal, akivel első közös karácsonyukra készülnek. A norvég férfiak ünnepnapokon szívesen átveszik a szakács szerepét, de Alf egyébként is szeret sütni-főzni. Azt tervezik, hogy ő a norvég, Évi pedig a magyar ünnepi specialitásokat készíti el. Nekem már csak a rezignált beletörődés marad, hogy csak képzeletben ülhetek az asztalukhoz az év utolsó napjaiban.

Alf azt mesélte, hogy

a norvégoknál a karácsony legfontosabb napja a december 24-e, amikor már a reggeli is hagyományos és ünnepi összetételű. A kínálatából nem hiányozhat a sjötrül (kjøttrull), a filézett báránybordából készült hústekercs, ami kicsit hasonlít a disznósajthoz.

A boltokban már készen is lehet kapni, de aki ad az étkezési kultúrára és az egészségre (meg nem rest), az otthon készíti.

Évi és Alf idén hatot készített. A csont nélküli báránybordába szeletelt bárányhús, hagyma, bors, só és zselatin kerül, majd feltekerik és hálóba csomagolják, amit speciálisan ehhez az ételhez árulnak a boltban. Amikor bekerült a hálóba, egy hétig sós lében pácolják, majd tiszta vízbe áztatják, hogy távozzon a felesleges só. Ezután három órán át gőzölik, majd egy éjszakát préselik. Éviék ezt úgy oldották meg, hogy a tekercsekre vágódeszkát és nyolc kiló lisztet helyeztek.

A sjötrül kicsit hasonlít a magyar disznósajthoz
A sjötrül kicsit hasonlít a magyar disznósajthoz
A kész sjötrült majonézzel és jülle brővel, (julebrød) vagyis karácsonyi kenyérrel eszik, amely megszólalásig hasonlít a magyar húsvéti kalácshoz.

A karácsonyi reggeli további fontos eleme még a lazac és a tojás, szóval a norvégok nem bízzák a véletlenre az életben maradást.

A pálcákat a lábos aljába helyezik, hogy a hús ne a vízben álljon a párolás során
A pálcákat a lábos aljába helyezik, hogy a hús ne a vízben álljon a párolás során
Az ünnepi vacsora jellemzően négyféle menü lehet. A lütefiszk (lutefisk) szárított hal, aminek sima, illetve sózott változata is kedvelt. Fogyasztás előtt néhány napig hideg vízben, majd újabb néhány napig nyírfahamuból készült erős lúgban áztatják, aminek végeredményeként zselés állagú, rothadt ízű és veszélyesen maró hatású lesz. A főzés előtt aztán ismét napokon át kell áztatni, hogy végül elnyerje elképzelhetetlen és kimondhatatlan ízét valamint állagát, aminek köszönhetően Évi például enyhén szólva nem szereti. Hajában főtt krumplival, pirított baconnal és szárított zöldborsópürével eszik.

A pinesjött (pinnekjøtt) szárított vagy füstölt bárányborda, amit először is vízbe áztatnak majd pinne pálcák segítségével legalább három órát párolnak. A pinne kis botot, pálcát jelent. Ma már szintén készen csomagokban kapható a boltban. A pálcákat a lábos aljába helyezik, hogy a hús ne a vízben álljon a párolás során.

A kész pinnesjöttöt – ami a húsvéti főtt sonka rokona lehetne - héjában főtt mandulakrumplival és karalábépürével tálalják.

A hosszúkás alakú burgonya édesebb az átlagosnál. A norvégok egyébként is szívesen variálják a sós ízt az édessel. A püré pedig úgy készül, hogy a zöldséget megfőzik borssal, sóval, egy krumplival és a párolt hús levével, majd összeturmixolják.

A ribbéről (ribbe) simán gondolhatnánk, hogy hal, amit vízben kell áztatni, de valójában sertésoldalas, amit egyben, a bőrével együtt készítenek el.

A kész sjötrült majonézzel és jülle brővel (julebrød) vagyis karácsonyi kenyérrel eszik, amely megszólalásig hasonlít a magyar húsvéti kalácshoz
A kész sjötrült majonézzel és jülle brővel (julebrød) vagyis karácsonyi kenyérrel eszik, amely megszólalásig hasonlít a magyar húsvéti kalácshoz
A bőrt beirdalják, majd sót, borsot, kis vizet és fóliát kap a hús, amit azután legalább öt-hat órán át sütnek 100 fokon. Héjában főtt krumpli, dinsztelt lila- vagy fehérkáposzta, jülle pősze (julepølse) - a bajor virslihez hasonlóan fehér karácsonyi kolbász -, húsgolyó (medisterkake), tőzegáfonyalekvár és barnamártás jár hozzá.

A negyedik tipikus karácsonyi fogás a kvéta, amely tőkehal borsos-lisztes bundában, vajban sütve, burgonyával tálalva. Évi és Alf karácsonyi menüjéből azonban kimarad, mivel náluk nagyon megszokott, mindennapos étel.

A norvégok nem olyan édesszájúak, mint mi. Alf legalábbis csak hümmög a karácsonyi sütiket firtató kérdésemre. Amit azonban biztosan elkészítenek, az a tejszínes rizspuding, vagyis jülegröt. Érdekessége, hogy nem az esti főétkezés után eszik desszertként, hanem napközben, löncsként, amit mi ebédidőként ismerünk.

Létezik egy akevit elnevezésű tömény alkoholos ital, amit kimondottan karácsonykor fogyasztanak. A gyerekek pedig piros, illetve sárga jülebrüszt (julebrus), karácsonyi szörpöt kapnak.

A hagyományos ételek az adott nép múltjáról, egykori életmódjáról, gazdálkodásáról és természetes erőforrásairól is sokat elárulnak
A hagyományos ételek az adott nép múltjáról, egykori életmódjáról, gazdálkodásáról és természetes erőforrásairól is sokat elárulnak
Fotó: pixabay
A norvég ünnepi fogásokon kívül Évi kocsonyát, töltött káposztát, pulykát és – feltéve, hogy kap mákot - mákosgubát is készít karácsonyra. Alffal a mindennapokban is ötvözik a kétféle konyhakultúrát.

Szívfájdalma, hogy savanyúkáposztához nagyon kevés helyen jut hozzá, jellemzően a lengyel részlegeken kapható. Mák ugyancsak elvétve és akkor is csak fűszerkiszerelésben található a norvég szupermarketekben. Az ottani háziasszonyok legfeljebb a péksütemények díszítésére használják. Nagyon kevés helyen árulnak pirospaprikát, delikátot és vegetát, amiket Évi általában az „ázsiabutikban” vesz meg.

A következőkben az is kiderül, mit mesélt neki a birkafejből készült különleges karácsonyi fogásról Björg, az izlandi barátnője.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Természet és közjólét harmóniája

A Gerecse-hegység déli és nyugati, illetve a Vértes északi területein, tizenöt település határában, mintegy 11 400 hektáron kezeli az állami erdőket a Gerecsei Erdészeti Igazgatóság. Tevékenysége gerincét a természetközeli erdőgazdálkodás több pilléren nyugvó szemlélete határozza meg.

Új vezetők a Borsodinál

A Borsodi Sörgyár idén januártól átalakította ellátási láncért felelős csapatát. Plamen Angelov Denchev, aki korábban a Molson Coors bolgár Haskovo sörgyárát irányította, tavaly év vége óta tölti be az ellátási lánc igazgatói szerepet a vállalatnál, míg Ofella Ildikó január elsejétől csatlakozott gyárvezetőként.

2010 óta két és félszeresére nőtt a magyar konzervipar eredménye

A magyar konzervipar eredménye 2010 óta két és félszeresére nőtt, és erősödött az ágazat exportképessége is - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az EKO Konzervipari Kft. több mint 3,2 milliárd forint értékű kapacitásbővítő fejlesztésének támogatói okiratátadásán hétfőn Nyíregyházán.

Közeleg az élelmiszerlánc-felügyeleti díj befizetésének határideje

2022. január 31-ig be kell fizetni az élelmiszerlánc szereplőknek a 2021. évre vonatkozó élelmiszerlánc-felügyeleti díj második részletét. A Nébih szeretné felhívni az érintettek figyelmét, hogy a kötelezettség teljesítésének gördülékeny azonosítása érdekében fokozottan ügyeljenek a megfelelő, 30006016-tal végződő tematikus számlaszám használatára.

Jelentős pusztítást okozhat Brüsszel ámokfutása az agráriumban

A Wageningeni Egyetem és Kutatási Központ (WUR) tanulmánya szerint súlyos következményekkel járhat az uniós élelmiszertermelésre, a gazdaságokra és a vidékre nézve az Európai Bizottság „Termőföldtől az asztalig” (F2F) és Biodiverzitás stratégiája. Sok gazdát tönkretennének, a termelést korlátoznák, az üvegházhatásúgáz-kibocsátás pedig nem csökkenne érdemben.

Göcsej zamata – üvegbe zárva

Mindenkinek ismernie kellene a zöldség-gyümölcs igazi ízét, mert a frissen leszedett, a fa alatt elfogyasztott baracknak vagy cseresznyének nincs párja. Én ezeket az ízeket igyekszem üvegbe zárni – fogalmazta meg a mottóját Horváth Rita, aki Göcsej zamata márkanévvel készíti és forgalmazza termékeit.

Whisky árverések a repülőtéren

Egyre népszerűbbek a nemzetközi repülőtereken található exkluzív vámmentes üzletek által szervezett luxus szeszesital árverések.

Veszélyben a romániai sertéstartás

Négy éve jelent meg Romániában az afrikai sertéspestis, azóta több millió disznót pusztítottak el miatta. De az energiaár robbanásszerű növekedése miatt a talpon maradt farmok is arra kényszerülhetnek, hogy bezárják kapuikat. Drágulása lavinaszerűen magával sodorta a műtrágya, a takarmány és a feldolgozás árát is.

A pékségek sem úszták meg a járvány hatását

A vásárlói tudatosság terjedésének is köszönhető a Jókenyér 27 éves sikere - mondta a VG-nek Ludwig Klára, a Jókenyér márkát tulajdonló Ludwig & Mentesi Sütőipari és Kereskedelmi Kft. ügyvezetője.

Mire érdemes figyelni? - Források gazdálkodóknak

Az év elejétől számos új támogatási forma áll a mezőgazdasági termelők rendelkezésére, emellett újra elérhetővé válnak már ismert pályázati lehetőségek is.