0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Elmúlt 30 évünk…

Kiadónk, a Magyar Mezőgazdaság Kft. a napokban ünnepelte megalakulásának 30. évfordulóját. A Gödöllői Királyi Kastélyban rendezett gálavacsorán köszönthettük a szaktárca és a szakmai szervezetek képviselőit, legfontosabb partnereinket és kollégáinkat

Elsuhant 30 év… ki gondolta volna, hogy ilyen gyorsan? Sokat megélt kiadónk történetén, legfontosabb állomásain Sári Enikő, a Magyar Mezőgazdaság Kft. ügyvezetője vezetett végig.

„Szinte még itt van, amikor 1991. december 18-án megalakult a Magyar Mezőgazdaság Kft. 24 alapító tulajdonossal.

Kényszervállalkozást indítottunk, nem nagyon tudtuk, hogy mire vállalkozunk, két lappal vágtunk bele az ismeretlenbe, az 1946 óta megjelenő, máig egyetlen agrárgazdasági hetilappal a Magyar Mezőgazdasággal, és az 1988-ban alapított havilappal, a Kerti Kalendáriummal. Eltelt két év, és hozzánk került a Kertészet és Szőlészet, a Kistemelők Lapja, a Méhészet, a Kertbarát Magazin és az Erdőgazdaság és Faipar – amikkel hétre emelkedett lapjaink száma.”

Mint elhangzott, nemcsak az újságírásban jeleskedtünk, sok kollégánk kipróbálta magát műsorvezetőként, riporterként, szerkesztőként a Falutévében. Práger György vezetett be minket az elektronikus média világába.

Idővel jött a legnagyobb mezőgazdasági kiállítás, az OMÉK, melynek kommunikációs partnerei lettünk, majd ezen együttműködés keretein beül a rákövetkező években számos feladatot vállaltunk.

Még az ezredforduló előtt útjára indult a Hazám hazája Európa uniós vetélkedő-sorozatunk, melynek zsűri elnökei között köszönthettük Göncz Árpádot, Glatz Ferencet és Bálint Györgyöt is. De élőben kapcsoltuk Brüsszelből Francz Fischlert, az Európai Unió akkori mezőgazdasági biztosát is.

„A szaktudás váljon tőkévé.” Erdei Ferenc gondolat mentén elindult a Mezőgazda Kiadóval közös Mezőgazdasági Könyvhónap. Az országos rendezvénysorozatot a Vajdahunyadvárban tartottuk minden év februárjában, melynek záró eseményén éveken keresztül átadtuk az „Év Szakújságírója” díjat.

Nagy fordulat volt a kiadó életében, amikor1999-ben egy hónap alatt – több mint 50 év után – kikötözünk a Kossuth térről, majd két évi bérlemény után 2001-ben beköltözünk saját irodaházunkba.

Innen az események felgyorsultak, 2002-től a Magyar Mezőgazdaság hetilap oldalai színessé váltak, s ugyanebben az évben útjára indult az MMG Online, a kiadó internetes portálja.

Önálló kiállításszervezői munkánk 2007-től indult a Kaposvári Állattenyésztési Napokkal, soha nem ismert rendezvényszervezési kihívások elé állítva magunkat.Az elmúlt évtizedekben megőriztük helyünket a magyarországi szaklapkiadásban, vagyis továbbra is Magyarország legnagyobb szaklapkiadója vagyunk.

Tíz nyomtatott lapot jelentetünk meg, ezek havonta több, mint félmillió olvasóhoz jutnak el. Az elmúlt 30 évben kiadásunkban rendszeresen megjelenő lapok száma 66 millió 640 ezer darab volt.

Honlapjaink 2017-ben összeolvadtak, modern, felhasználóbarát és tartalomorientált hírportált hoztunk létre. Mára havonta 190 ezer egyedi látogatója van a www.magyarmezogazdasag.hu hírportálnak, amire az eltelt évek alatt több mint 20 millió ember kattintott. Egyedi hírlevelünk hetente 25 ezer címre érkezik meg. Lapjaink digitálisan is olvashatóak, sőt, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával megállapodtunk arról, hogy hétről hétre 700 falugazdásznak juttatjuk el digitálisan a Magyar Mezőgazdaság hetilapot.

A 30 év alatt elvégzett feladatok a legbüszkébbek arra vagyunk, hogy minden kihívást vállaltunk, és a ránk bízott értékeket megőriztük. Életben tartottunk 10 szaklapot, fejlesztettünk 11 online hírcsatornát, szerveztünk több tucat rendezvényt. Jó partnerei voltunk az agráriumban dolgozóknak és az őket kiszolgálóknak – minden fáradtság megérte – zárta beszédét Sári Enikő.

Zászlós Tibor köszöntőjében a szakértelmet, a szolgálatkészséget, a kellő szakmai alázatot emelte ki. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke hozzátette: újságírónak lenni több, mert nem elég ismerni a szakmát, emellett hitelesnek is kell lenni. Ez az, ami Magyarország legpatinásabb és legtekintélyesebb lapcsoportjává tette a kiadót.

„A Marton Genetics Cégcsoport két nagyon fontos értékazonosság miatt kötött partnerséget a Magyar Mezőgazdaság kiadóval.

Az egyik közös vonásunk, hogy a hagyományokat megtartva, azok erős alapjára építkezve újulunk meg időre-időre, a fejlődéshez szükséges innovatív információkból élünk, azokból dolgozunk.

Másik hasonlóság közöttünk a magas színvonalú, minőségi termék előállítása” – hallhattuk Sándorfy Andrást, a Marton Genetics Cégcsoport ügyvezető igazgatóját, aki még több évtizednyi boldog évfordulót kívánt maga és a cégcsoport nevében.

Nagy István agrárminiszter videóüzenetben köszöntötte a rendezvény résztvevőit. Mint elmondta,

a kiadó az elmúlt évtizedek során kulcsfontosságú szolgálatot tett a magyar mezőgazdaság gazdag hagyományainak életben tartásáért, a hazai agrárium közösséggé kovácsolásáért, de legfőképpen a színvonalas szakmai ismeretek széles körű terjesztéséért.

Nehéz, de fontos feladat a lényeges információk kiszűrése és közérthető formában való tálalása. Ebben rejlik a hitelesség és szakmaiság, valamint a publikációs tevékenység felbecsülhetetlen jelentősége. Tudományos igényességgel kell magas szintű szakmai tartalmat egyszerűen, könnyen befogadható formában átadni úgy, hogy közben reflektáljon az időszerűségre is.

Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese elmondta, a szaklapkiadás, annak sikeres működése nem csupán gazdasági érdek, hanem agrártársadalmi cél is. Kiemelte,

a lapkiadó sokat tett azért, hogy a mezőgazdaságban dolgozni újra elismert tevékenység legyen, visszajöjjön a szakma társadalmi megbecsültsége.

A mezőgazdaság folyamatos változásban van, ezért különösen fontos a hiteles ismeretterjesztés. A Magyar Mezőgazdaság kiadó munkatársai egyedülálló módon, 1991 óta szolgálják a tájékoztatást, és évtizedek óta tesznek azért, hogy a szaktudás közkinccsé váljon. Ezért az Agrárminisztérium a jövőben is kiemelten számít a szakcikkek szerzőire, publicistáira a hazai agrárgazdaság érdekében.

youtube://v/-8RxCfcWTK0

 

Forrás: magyarmezogazdasag.hu