Back to top

Sertéságazat - drámai fél évre számíthatunk

Szakértők szerint még az is elképzelhető, hogy nyárra sertéshúsból hiány lesz, hisz minden jelentős sertéstermelő ország visszafogta a termelést. Hazánkban már számos termelő hagyott fel a sertéstartással, de még mindig azt prognosztizálják, hogy minden negyedik-ötödik sertéstartó hagyja abba a termelést.

Fotó: Csatlós Norbert
A 2021-es takarmányár- és egyéb költségek növekedése miatt átlagosan 130 forinttal nőtt egy kilogramm hízósertés előállításának költsége, jelenleg a gazdálkodók – legyenek kicsik vagy nagyok – minden egyes hízón 10.000 forintot vesztenek.

Ami a hizlalás leállítását, így a tenyészállatok iránti kereslet csökkenését is hozta, hozza magával. Vagyis az egész termékpálya állt le.

Még a nagydíjas sertéstenyésztő, Fekete József is azt nyilatkozta novemberben a Kistermelők Lapjának, hogy a tenyészállatok iránti kereslet csökkenése, vagy inkább leállása miatt márciusig ad magának időt, akkor azonban meglátja, egyáltalán folytatja-e szeretett szakmáját.

Fotó: Csatlós Norbert

Az Agrárszektor konferencián az egyik kerekasztal beszélgetésen a Bonafarm sertéságazati igazgatója úgy foglalta össze a helyzetet, hogy a válság komoly, felülről nyomott a termékpálya, és lehet, hogy a termelés csökkenése a megoldás. Úgy fogalmazott, kettős a helyzet az európai sertéságazatban.

Nem azok az országok fogják elszenvedni a létszámcsökkenést, amelyek okozzák a túltermelést, hanem azok, amelyek ASP-vel érintettek.

A másik hazai probléma, hogy ez a szektor európai árral rendelkezik, magyar ár soha nem lesz a sertéságazatban, az európai árhoz pedig európai termelési színvonal kell.

Fotó: Kistermelők Lapja

A konferencia egy másik pódiumbeszélgetésén elhangzott, hogy a globalizáció átírta a piacot és a hazai termelők helyzetét is. A világpiacon ilyen még nem volt tapasztalható, hogy minden meghatározó sertés-előállító ország drasztikusan visszafogja a termelést. Nem tudni, hol van a kereslet-kínálati pont, hol fordul át hiányba.

Az biztos, hogy ezt a közgazdasági helyzetet hosszú távon nem lehet fenntartani, nincs az a termelő, aki hosszú távon le tud nyelni hízónként 10 ezer forint mínuszt.

Sokan szűkítik a termelést, sokan abbahagyják.

Be kell állni egy olyan termelési szintre, amin újra elindulhat az áremelkedés, amely valószínűleg rapid módon történik majd meg – figyelmeztettek a szakemberek. Az sem elképzelhetetlen, hogy nyárra húshiány lép fel.

Sertéshús pultban
Sertéshús pultban
Fotó: mmg archív

A Magyarországi Sertéstenyésztők és Sertéstartók Szövetsége 27 pontban foglalta össze, azokat az EU-s szabályozás mellett is meghozható intézkedéseket, amelyekkel a szaktárca segítheti a hazai termelőket.

Az Agrárminisztérium pedig már eddig is több intézkedéssel segítette az állattenyésztést és külön a sertéstartókat is: megteremtette annak feltételeit, hogy 2021-ben 21,5 milliárd forint értékű, rekordösszegű állatjóléti támogatás kerüljön kifizetésre az ágazat számára.

Január legelején pedig a sertéstartók számára kamat- és költségmentes hitellehetőség nyílt.

Ágazati szakértők szerint jobb lett volna, ha a takarmányvásárlási időszakban érkezik a segítség, de azt mondják, így is lesz egy olyan termelői réteg, akinek az életét mentheti meg a kamat- és költségmentes hitel. Ezek elsősorban a legkisebb termelők, és az MSTSZ ügyvezetője szerint a nagyok számára továbbra is ott az ugyancsak kedvezményes kamatozású Agrár Széchenyi-kártya.

Malacok a Bonafarm Mezőgazdaság nagytormási sertéstelepén
Malacok a Bonafarm Mezőgazdaság nagytormási sertéstelepén
Fotó: Bonafarm

Így is drámai fél évre számíthatunk. Várhatóan minden negyedik, ötödik termelő abbahagyja a sertéstartást. Elsősorban azokra a közepes – 500 alatti kocát, vagyis mintegy tízezer állatot tartó – gazdaságokra várhat ez a sors, amelyek nem tudnak megfelelő költséghatékonysággal termelni. Az előrejelzések a koncentráció irányába mutatnak.

A rugalmasabb gazdálkodóknak viszont segíthet ez a hitel, amennyiben gyorsan stratégiát váltanak. Elfelejtik a világfajtákat és valamely réspiacot célozzák meg.

Például teljesen antibiotikum-mentes termelésbe fognak, vagy átállnak, mondjuk magyar, illetve ritka, nagyobb fehéráru-arányú fajták, mint a mangalica vagy a duroc tenyésztésére. Ha valaki átáll, megmenekül – mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara állattenyésztési csoportvezetője.

Berkshire család
Berkshire család
Fotó: Csatlós Norbert

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

30 az új 20

Bármily meglepő, de ahogy az embereké, úgy a modern táplálkozástudománynak és az orvoslásnak köszönhetően a lovak várható életkora is hosszabb lehet, mint elődeiknek volt több mint húsz évvel ezelőtt. Képessé válhatnak akár harmincévesen is aktív életet élni. Igaz, ehhez szükség van néhány alapvető feltétel teljesítésére.

Zavarosan indult a felvidéki agrár-ágazat éve

Nehéz időket kell megtapasztalniuk a szlovákiai gazdáknak. Nyakukon a támogatási kérelmek leadása, de újak és sokszor kidolgozatlanok, előkészítetlenek a követelmények. A kormány – és vele az agrárminiszter – cseréje emellett csak mellékes eseménynek tűnik. Az agrárminisztérium vezetőinek cseréjéhez lassan már hozzászoknak.

"Made in Germany"

A német kormány jóváhagyta a Cem Özdemir szövetségi élelmiszer- és mezőgazdasági miniszter által előterjesztett, az eredetmegjelölésről szóló rendeletet. Ez azt jelenti, hogy a jövőben a csomagolatlan húsokon is fel kell tüntetni a származás helyét.

A fehérhasú tobzoskák kromoszómaszáma a második legmagasabb az emlősök között

Sok mindent nem tudnak a tudósok a tobzoskáról – arról a különös, pikkelyes emlősről, amely úgy néz ki, mint egy földi mormota és egy labda keresztezése.

Már néhány szem pollen végzetes lehet a macskák számára

Azok a liliom imádó kerttulajdonosok, akiknek macskája is van, jó ha tudják, hogy ezek a pompás virágok nagyon veszélyesek az állatokra nézve. Ha szőrmókunk a kelleténél kíváncsibb természetű és szívesen időzik a virágok közelében, azonnal vigyük állatorvoshoz, ha különös jeleket tapasztalunk nála.

Szúnyogokban mutatták ki a méhekre veszélyes vírust

A Black-Queen-Cell-Virus (BQCV) egy a mézelő méhre (Apis mellifera) veszélyes vírus, mely a méhanya lárváját támadja meg. A vírusról alig tudunk valamit, viszont legújabban szúnyogokban mutatták ki.

Oltják a keselyűket madárinfluenza ellen

Az Egyesült Államokban sürgősségi vakcinázásra bólintott rá az állategészségügyi hatóság a kondorkeselyűk körében. Mielőtt azonban a veszélyeztetett faj egyedei megkapnák az életmentő oltást, kísérleti biztonsági vizsgálatot végeznek egy nem veszélyeztetett keselyűpopuláción.

Természeti tőkénk megóvása stratégiai kérdés

A természetvédelem területén és a természet védelméért dolgozó szakemberek mindannyiunkat megajándékoznak, eredményeikből mindannyian részesülünk. A tiszta víz, a jó levegő, a gazdag termőtalaj, a természetes élőhelyek által biztosított ökológiai szolgáltatások ugyanis közös kincseink - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a Pro Natura díjak, a Pro Natura Emlékplakettek és a Miniszteri Elismerő Oklevelek átadóján.

Rendkívüli állapot a madárinfluenza miatt

Brazíliában három vadon élő madárban mutatták ki a nagy patogenitású H5N1 madárinfluenzát május közepén, és azonnal 180 napra szükségállapotot hirdettek az országban, hogy megakadályozzák az átterjedését a baromfitelepekre.

Hány állategységtől ipari a mezőgazdaság?

Az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága elfogadta az ipari kibocsátások csökkentését célzó uniós szabályokkal kapcsolatos álláspontját, amibe beleértik a legnagyobb állattartó gazdaságok kibocsátását is. Véleményük ellentétben áll a mezőgazdasági bizottságbéli társaikéval. Utóbbiak most benyújthatják saját módosító indítványaikat a zárószavazásra.