Back to top

Harapnivaló jövő

Több ezer hektárral nőhet, de hosszú távon akár meg is duplázódhat a hazai borsótermesztés területe, ha megvalósulnak az élelmiszergyártó innovátor Creaveg Zrt. tervei. A tavaly alapított magyar tulajdonú társaság olyan húshelyettesítő, növényi protein alapú termékcsaláddal nyitott be a piacra, amely nemcsak beltartalmában, hanem textúrájában is „húsként viselkedik".

A borsó és a bab nem tartalmaz allergéneket és kiváló tulajdonságokkal rendelkezik fehérjeforrásként
A borsó és a bab nem tartalmaz allergéneket és kiváló tulajdonságokkal rendelkezik fehérjeforrásként
Fotó: Creaveg
Méghozzá a teljes feldolgozás folyamán.

A Creaveg Zrt. a FoodControl cégcsoportból emelkedett ki, amelynek tagjai tevékenységükben és tulajdonosi körükben is szorosan összefonódnak. Az Indere Élelmiszerkutató és Innovációs Intézet élelmiszer-biztonsági és élelmiszer-minőségi kutatás-fejlesztéssel foglalkozik, a Kap-In-Food pedig gyors mikrobiológiai módszereket fejleszt. Kiemelt fejlesztése a KAPSURE, amelynek lényege, hogy az ügyfelek helyben kapjanak azonnali laboratóriumi eredményeket.

A FoodControl harmadik tagja a SoReCa Kft. volt, amely a HORECA szektort – vagyis a vendéglátóipart, étkeztetőket, szállodákat - szolgálta ki minőségi termékekkel az elmúlt tizenöt évben. Időközben azonban egyre nagyobb hangsúlyt kapott tevékenységében a termékfejlesztés, -gyártás és értékesítés. Létrehozta az említett Creaveget, amelyet tavaly év végén kezdett el forgalmazni, és ezzel a „forradalommal” át is alakult a cég. Előbb a neve változott Creaveg-re, majd az elmúlt év folyamán zárt körűen működő részvénytársasággá szervezték át.

„A cégben mindig jó elméleti és gyakorlati szakemberek dolgoztak, tudásalapú munka folyt, és szorosan együttműködtünk az alapkutatásokat végző Inderével

– elevenítette fel a kezdeteket dr. Tóth András, a Creaveg egyik alapítója és tulajdonosa. Kezdetben csak a saját tevékenységünkhöz fejlesztettünk élelmiszereket és azoknak a catering cégeknek, amelyekkel kapcsolatban álltunk.”

Dr. Tóth András: "Ha a Földön élő 7 milliárd ember csak évente egyszer növényi eredetű étellel váltja ki a húst, már többet értünk el, mint sokan egy életen át."
Dr. Tóth András: "Ha a Földön élő 7 milliárd ember csak évente egyszer növényi eredetű étellel váltja ki a húst, már többet értünk el, mint sokan egy életen át."
Fotó: Creaveg
Miközben folyamatosan figyeltek a piac igényeire, hamar ráébredtek, hogy ha könnyebbé akarják tenni a HORECA életét, olyan húsmentes terméket kellene előállítaniuk, amelyekből egy jó séf – de akár egy hétköznapi szakács is - bármit el tud készíteni.

Nemcsak amiatt, hogy a rántott sajton kívül más is szerepeljen az átlagétterem vegetáriánus kínálatában. Tóth András hangsúlyozza, hogy

nem a vegánok, de még csak nem is a vegetáriánusok számára fejlesztették ki a Creaveget, hanem azoknak a húsevőknek, akik egészségügyi, fenntarthatósági, környezetvédelmi, állatvédelmi vagy vallási okokból átmenetileg vagy tartósan nem akarnak húst fogyasztani, de igényt tartanak arra, hogy amit esznek, az olyan legyen, mint a hús,

A termékfejlesztők feltették maguknak a kérdést: mi hiányzik legjobban egy húsevőnek ebben a helyzetben? Arra jutottak, hogy leginkább a textúra: a feltét a főzeléken, a harapható a szendvicsben. Persze, az sem baj, ha a keresett termék beltartalmában és ízében is pótolja, amit a hús megad!

Léteznek már ilyen élelmiszeripari termékek, azonban 99 százalékban szója- vagy búzafehérje alapon, vagyis összetevőik szerepelnek a tizennégy fő allergén között, és emiatt megosztónak számítanak.

Így jutottak el a Creaveg szakemberei a borsóhoz, valamint ennek alternatívájaként a babhoz. Ezek nem tartalmaznak allergéneket és kiváló tulajdonságokkal rendelkeznek fehérjeforrásként, a gyártásuk azonban közel sem olyan egyszerű. Mert búzasikérből egy háziasszony is könnyen készít kenyeret, és a szójával is hasonló a helyzet, de a borsó vagy a bab feldolgozása nem így működik, nem mellesleg, az áruk is sokszorosa a búzának és szójának.

Kóstoló a Kutatók Éjszakáján
Kóstoló a Kutatók Éjszakáján
Fotó: Creaveg
A Creaveg-fejlesztés 90 százalékát annak a technológiának a megalkotása tette ki, aminek eredményeként borsóból, illetve babból

olyan darálthúsmásolat jön létre, amely nemcsak táplálkozás-biológiailag és élvezeti értékében, hanem funkcionálisan is „húsként viselkedik”.

Vagyis bármit tehet vele a szakács, amit a hússal szokott, megmarad a textúrája.

(A riport teljes terjedelmében a Magyar Mezőgazdaság hetilap január 19-i számában jelenik meg.)

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

Lehet derékig érő mezőnövényekben gyönyörű, egészséges szőlőt termelni

„Igazából csak azt sajnálom, hogy nem előbb kezdtük el. Sokkal több fizikai munkával jár, sokkal nagyobb alázat és sokkal több kockázatvállalás szükséges hozzá, de megéri, mert a természetért tesszük.”

A Világbank 30 milliárd dollárt különít el az élelmiszerhiány megelőzésére

A Világbank a héten közölte, hogy 30 milliárd dollárt bocsát rendelkezésre az élelmezésbiztonsági válság megfékezésére, amelyet az Oroszország Ukrajna közötti háború veszélyeztet, és amely miatt a két ország gabonaexportjának nagy része leállt.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.

Laboratóriumi szalonna vöröshús-allergiára?

Gyógyhatású szalonna? Nem feltétlenül disznóság. Ugyanaz a laboratórium, ahol genetikailag módosított sertést állítottak elő emberi transzplantációra szánt szervekhez, váratlanul előlépett sertéstermék-szállítóvá olyanok számára, akik egy különleges, kullancs okozta vöröshús-allergiától szenvednek. Máris sok betegen tesztelték a laboratóriumban előállított exkluzív szalonnát.

Bükki konyha extrákkal

Bekénypuszta kincses szigetként bújik meg az erdő mélyén. Kisgyőrből erdészeti magánúton hosszan kanyarogva érjük el az ökoházat, melyet a Turisztikai Látogatóközponttal 2014-ben hozott létre az ÉSZAKERDŐ Zrt. Délbükki Erdészeti Igazgatósága a Bükk-alja egyik legszebb vidékén. Csend, nyugalom, friss levegő, festői szépségű táj, kiemelkedő szolgáltatás, színvonalas étkezés, mini tanösvény. Kell ennél jobb fogadtatás?

A húsevők is ár-érzékenyek: így lehet népszerűbb a vega burger

Több húsevő választana vegetáriánus burgert, ha az olcsóbb lenne, mint a hagyományos húsos változat. De ehhez nagy árkülönbségre van szükség - ha az ár 30 százalékkal csökkenne, a húsimádók harmada már a vegetáriánus burgerre tér át. Ezt mutatják a Göteborgi Egyetem közgazdasági tanulmányának eredményei, amely a hús zöld alternatívákkal való helyettesítésének mozgatórugóit és akadályait vizsgálja.

Hat különleges élelmiszer, mely népszerűbbé válhat a bolygó felmelegedésével

Akárhogy is nézzük, az éghajlatváltozás befolyásolja azt, hogy mit eszünk a jövőben. Ma világszerte mindössze 13 növény adja az emberek energia bevitelének 80 százalékát, és kalóriáink mintegy felét búzából, kukoricából és rizsből nyerjük.

Harminc éve sörszövetségben

Stílusosan a zugligeti lóvasút-végállomásán tartotta jubileumi kerekasztal beszélgetését a Magyar Sörgyártók Szövetsége. Az eseményre a 30- évfordulóját ünneplő szervezet a négy legnagyobb sörgyártó – Borsodi Sörgyár Kft., Dreher Sörgyárak Zrt., Heineken Hungária Sörgyárak Zrt., Carlsberg Hungary kft. - mellett az Európai Sörgyártók Szövetségének főtitkárát is meghívta.