Back to top

A MAGOSZ 17 kamarai szervezettel együttműködve indul a kamarai választásokon

Az idei agrárgazdasági kamarai választásokon a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) egy olyan szövetségi együttműködés keretében indul, amely a teljes ágazatot lefedi. Tizenhét szakmai szervezettel együttműködve állít közös listát megvalósítva az agrárium valamennyi szereplőjének képviseletét. 

Győrffy Balázs a MAGOSZ alelnöke, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke emlékeztetett, hogy a 2013-ban a MAGOSZ tizenegy szervezettel közösen vágott neki a megújuló agrárkamara első választásának majd 2017-ben további hat szervezet csatlakozott ehhez a szövetséghez. Az együttműködés folyamatos és sikeres,  a teljes magyar agrár élelmiszeripart és vidéket lefedi.

Fotó: Rass Krisztina
Győrffy Balázs kiemelte, hogy a MAGOSZ nem csak jelölő szervezet a kamarai választásokon, hanem a kamara kiemelt stratégiai partnere, napi szintű kapcsolat van a két szervezet között, nem csak a magyar agrár-, és élelmiszergazdaság stratégiai jelentőségű kérdéseiben de a folyamatos szakmai problémák megoldásában. Mint mondta, az elmúlt időszak nagyon széleskörű, párbeszédre alapozott munkáját annak tudatában végezték, hogy csak együtt lehetünk sikeresek és a közös munkának értéke van. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a közelgő kamarai választások kapcsán úgy fogalmazott, hogy ugyanezen elveket szem előtt tartva,  továbbra is konszenzusra törekedve az ágazati érdekeket figyelembe véve kívánják folytatni a munkát.

Jakab István a MAGOSZ elnöke kiemelte, hogy az új kamarai törvény hatályba lépese óta a jelen lévő szakmai szervezetek mindig is konszenzusra törekedve, szakmai alapokra helyezve és érdemben kidolgozott javaslatok alapján segítették a döntéshozókat, mindezt úgy, hogy minden körülmények között sikerült egymásért is közösen kiállni, békében és  kölcsönös tisztelet alapján együtt dolgozni. A MAGOSZ elnöke úgy fogalmazott,

Fotó: Rass Krisztina

nagyon fontos, hogy képesek legyünk egy nemzetstratégia részévé válni úgy, hogy közben az egyes ágazatok szereplőinek, vállalkozóinak érdeke úgy érvényesüljön, hogy az a magyar emberek javát szolgálja. 

Kiemelte, hogy a most aláírásra kerülő együttműködési megállapodással a jövő építésére vállalkozunk úgy, hogy a hagyományainkat megőrizve , az értékeink alapján továbbépítkezve, a XXI. századi tudás alkalmazásával  korszerűbb agrár- és élelmiszergazdaságot építünk.

Fotó: Rass Krisztina
A tizenhét, a MAGOSZ-szal együttműködési megállapodást aláírt szervezet:

Baromfi Termék Tanács és Szakmaközi Szervezet, a Baromfi és Tojástermelők Szövetsége; Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége; Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége – AGRYA, FruitVeb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, Gabonatermesztők Országos Szövetsége, HANGYA – Magyar Termelői Értékesítő és Szolgáltató Szervezetek/Szövetkezetek Együttműködése, Kisgazda Polgári Egyesület, Magán Erdőtulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége, Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet, Magyar Állattenyésztők Szövetsége, Magyar Biokultúra Szövetség, Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete, Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége, Országos Erdészeti Egyesület, Országos Magyar Méhészeti Egyesület, Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bűnszervezetek a szüret útjában

A mexikói gyümölcs- és zöldségágazat ismét hatalmas károkat szenved az erőszakos bűnszervezetek miatt. A hírek szerint több millió dollár értékű őszibarack, avokádó és lime megy kárba, mert a gazdálkodók elhagyni kényszerültek a földjeiket.

Az almaecet hihetetlen előnyei: fogyástól a vércukorszint optimalizálásig

Az almaecetet évek óta használják az élelmiszeriparban salátaöntetek, chutney-k és pácok összetevőjeként. Azonban mostanában az egészséges életmód és táplálkozás rajongói is úgy döntenek, hogy beépítik ezt az ecetet az étrendjükbe, az általános közérzetük fokozásának reményében.

Több mint 2000 évvel ezelőtti gazdaságot tártak fel Észak-Izraelben

Egy 2100 évvel ezelőtt működő mezőgazdasági birtokot tártak fel Észak-Izraelben, Galileában - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

Nem „szennyezettek” a hazai, illetve az európai zöldségek és gyümölcsök

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet megdöbbenéssel olvasta azokat a több magyar sajtómédiumban megjelent cikkeket, melyek szerint az európai, illetve a magyar gyümölcsök káros növényvédő szerekkel, vegyszerekkel szennyezettek. Ezzel szemben a valóság, hogy az EU növényvédelmi előírásai a legszigorúbbak, a fogyasztóknak nincs okuk félelemre.

D-vitamin paradicsomból?

Génszerkesztés segítségével a kutatóknak sikerült kikapcsolniuk egy bizonyos molekulát a paradicsom növény genomjában, ezzel pedig elérték, több D3 provitamint termelt mind a levelében, mind a termésében. Az elővitamin UVB sugárzás hatására pedig D3 vitaminná alakult.

Kisüstiben oldott hatóanyagok

A gyógynövények és az alkohol kapcsolata nem új keletű. Patkós József kisüsti pálinkából készült gyógynövényes likőrjei azonban eltérnek a kereskedelmi forgalomban kapható hasonló termékektől, mivel többségük nem gyógynövény-keveréket, hanem csak egy-egy fajt tartalmaz.

Újraéled a legendás séf, Anthony Bourdain étterme

A New York-i Brasserie Les Halles étterem, ahol Anthony Bourdain séfként dolgozott, évek óta zárva van. De hamarosan újra vendégeket fogadhat egy rajongója jóvoltából.

A pánikvásárlás miatt fogyott el az üzletekből a cukor

Elfogyott a kilós kiszerelésű kristálycukor a szerbiai üzletekben, ám a hiány a szakértők és a politikusok szerint nem azért van, mert az országnak nincs elég tartaléka, hanem mert az emberek pánikvásárlásba kezdtek.

Megváltozik a kávé termékmeghatározása Szerbiában

Júniustól kizárólag azt a terméket lehet kávénak nevezni Szerbiában, amely kizárólag kávészemekből készült, és nem tartalmaz semmilyen más anyagot.

Megjelent a köztársasági elnök határozata az államtitkárok kinevezéséről

Nagy István, agrárminiszter a Facebookon jelentette be az államtitkárok kinevezését.