Back to top

Legek a borok világából

Egy felmérés szerint a portugálok fogyasztják a legtöbb bort az ország lakossághoz viszonyítva, nyolcmillió hektoliterrel megelőzve Franciaországot, és több mint kétszeresével a szomszédos Spanyolországot. A nagy mennyiségű borfogyasztás hátterében kulturális tényezők is szerepet játszhatnak, sok portugál mindennapi ivónak tartja magát, és étkezéskor rendszeresen fogyaszt bort.

A legnagyobb bortermelő országok listáján legfelül Olaszország áll.

Meleg mediterrán klímája és termékeny talajai tökéletesek a borszőlő termesztésére. A több mint 4000 éve gazdálkodó olasz borászok olyan technikákat csiszoltak ki, amelyekkel nagy mennyiségű, kiváló minőségű bort állítanak elő.

Portugáliában találjuk a legtöbb borutat is.

Mivel két fő bortermelő régiója az UNESCO világörökség része, így nem meglepő, hogy a portugálokra jut a legtöbb bortúra. Az argentin bor a palackonkénti 3 dolláros átlagárral a legolcsóbb a listán, 1,32 dollárral veri a második helyezettet. Argentínában a bor mindenki számára megfizethető, a bortermelők a történelem során inkább a mennyiségre, mint a minőségre összpontosítottak.

Az öt legjobb borexportáló ország közül elsők az olaszok (21,1 millió hektoliter).

Az ebből az országból származó borexport a világjárvány ellenére 2020-ban elérte a 6,29 milliárd eurót, melyet főként az Egyesült Államokba, Németországba és az Egyesült Királyságba szállítottak. A második Spanyolország, akik átlagosan 20,8 millió hektolitert exportálnak. A spanyol szőlőültetvényeinek többsége az exportra koncentrál. 2019-ben a bor volt Spanyolország 4. legfőbb exportcikke az olívaolaj és a citrusfélék mögött. Spanyolországban nagy mennyiségű folyóbort állítanak elő, amelyet alacsony áron értékesítenek, és más pincészetek saját címkéjük alatt palackozzák. Ez magyarázhatja magas borexportjukat.

A bor a második legnagyobb francia exportcikk a repülőgépipar után,

de nemzetközi kitekintésben ez is csak a harmadik helyre elegendő. 2019-ben a termelők 11 milliárd dollár értékben exportáltak bort. A világjárvány miatt azonban az export enyhén, a 2019-es 14,3-ról 13,6 millió hektoliterre esett vissza 2020-ban. A legnagyobb tengerentúli piac az Egyesült Államok, amely a borexport negyedét adja, ezt követi az Egyesült Királyság, Németország és Japán. A bor Chile 6. legnagyobb exportcikke volt 2020-ban 1 826 430 000 dollár összértékével.

Kína a chilei borexport vezető célországa, 2019-ben 330,8 millió dollár értékű bort importál,

majd az Egyesült Államok következik 226,75 millió dollárral. Ausztrália, a maga 7,45 millió hektoliter borexportjával az ötödik helyen áll. A 2018–2020 közötti gyenge évjáratoknak köszönhetően alacsonyak a készletszintek. Ugyanakkor a listán szereplő többi országtól eltérően Ausztrália borexportja 2019 és 2020 között nőtt. Ennek oka abban keresendő, hogy az exportőrök még a vámok emelése előtt szállítottak bort Kínába.


 

Forrás: 
bounce

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Éjjel-nappal Somló, ahol 47 pincészet borai mutatkoznak be 30 helyszínen, 2 nap és 1 éjjelen át

Még soha nem kóstolhattak az érdeklődők annyiféle vulkanikus bort a Somlón, mint amennyit idén kínálnak a helyi és a vendég pincészetek, június 17. és 19. között. A Somlói Éjszakai Pincetúra a régió legnagyobb szabadtéri boros-borszakmai eseménye, amely idén kétnapos kulturális fesztivállal egészül ki. A Somló Fesztivállal hagyományt szeretnének teremteni a helyi szervezők.

Tavaly 12,6 millió tonna zöldség-gyümölcs hagyta el Spanyolországot kamionokban

A spanyolországi zöldségek és gyümölcsök többsége továbbra közúti szállítással jut el a külföldi vevőkhöz. Nem kevés áruról van szó, a magyarázat pedig sokrétű.

Miért vásárolunk pálinkát?

Magyarország éghajlati és természeti adottságainak köszönhetően különösen alkalmas a gyümölcstermesztésre. A Kárpát-medencében termett gyümölcsök magas beltartalmi értékekkel rendelkeznek, így kiemelten alkalmasak jó minőségű termékek előállítására, beleértve a pálinkát is.

Öt étel, mely fáradtságot és stresszes állapotot okoz

A tudatosan táplálkozók folyamatosan azon gondolkodnak, hogy milyen ételeket fogyasszanak - hogyan hat az egészségre és a környezetre -, de ritkán gondolnak arra, hogy milyen hatással van az agyra, a hangulatra és az energiaszintre az elfogyasztott étel. Pedig a bélrendszer és az agy állandó kétirányú kommunikációban áll egymással, és az egyik egészsége közvetlenül befolyásolja a másik egészségét.

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Levéltetvek mindenütt – Növényvédelmi előrejelzés 21. hét

A kórokozóknak kevésbé kedvezett az utóbbi napok időjárása, a rovarkártevők többsége viszont gyors szaporodásnak indult. Különösen a levéltetvek jelenléte feltűnő, némely növényen aggasztó méreteket ölt.

Hússal vagy nélküle az élet?

Etika, ökológia, intolerancia? Sok oka van a hús vagy más állati termék, például a tej és a sajt elkerülésének. Az egészséget is gyakran említik motivációként – az egészséges vegán étrendről alkotott kép a lakosság egy részében megmaradt. Mások viszont az alultápláltságot a többnyire önkéntes lemondásban látják. És akkor az ökológiai lábnyomról nem is beszéltünk…

Hajnalig nyitva a Szent György-hegy

Idén ötödik alkalommal várja a sétálva borozókat a Szent György-hegy: június 11-én közel 20 helyszínen lehet majd ismerkedni a heggyel, a helyi borokkal és vendéglátókkal. A házigazdák zenével, finom falatokkal készülnek, de lesz túra és játék is. Olyan pincék is kinyitnak ilyenkor, amiket egyébként nehezebb felkeresni.

Majomhimlő: minden, amit az európai vírusról tudni lehet

Az először az Egyesült Királyságban és Portugáliában észlelt majomhimlőjárvány Spanyolországban is elterjedt, miután nyolc férfi az országban a vírusfertőzéssel összeegyeztethető tüneteket mutatott - derül ki a The Guardian cikkéből.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.