Back to top

Piacon az első idei spárgasípok

Növényházakból szedték az első sípokat Hollandiában, elsősorban belga és skandináv éttermek megrendelésére. A szezon a fűtött talajú, fóliaalagutas állományok szedésével folytatódik majd.

A spárgára szakosodott holland Teboza cég nem sokkal az év végi ünnepek után megörvendeztette vásárlóit friss holland spárgával. A mennyiség még kicsi,de fokozatosan növekszik.

A korlátozások miatt megszokott vásárlóikat, a holland szállodák többségét átmenetileg elveszítették. Az ebből eredő űrt azonban az elmúlt két évben többé-kevésbé kitöltötték a lakossági eladások.

Bár a spárgát még az emberek többsége luxuscikknek tekinti, egyre többen készítik el otthon is. A legkorábbi sípok zöme azonban belga és skandináv éttermekbe kerül. 

Január végétől megkezdik a szabadföldi, fóliaalagutas ültetvények fűtését, így onnan március közepétől-végétől szedik majd a sípokat. Az energiaárak növekedése miatt a termelők egy része nem engedheti meg magának ezt a kiadást, a Teboza azonban úgy döntött, hogy ügyfeleink megtartása fontosabb, mint a gyors pénzkeresés. A növekvő költségek azonban a cégnek is komoly kihívást jelentenek. Az energia mellett a csomagolás, a szállítás költségei, és persze a munkabérek is számottevően emelkednek.

Március végétől, április elejétől kezdődik a fóliaalagutas spárga szezonja. A tavalyi hűvös és napos nyár hatására ezek az állományok erősek. A hozamokat azonban még korai lenne megjósolni. A 25 C-os tavaszon tetőzhet a mennyiség, de ilyen esetben sem félnek értékesítési gondoktól.

Inkább kevés kínálatra számítanak, mint túl sokra. Hollandiában ugyanis a spárgaterület már nem növekszik, Európában pedig összességében inkább csökken.

Ezzel szemben a  Teboza terjeszkedik,a tengerentúlon, Spanyolországban, Belgiumban és Hollandiában is. Spanyolországban körülbelül két hét múlva kezdik a spárga betakarítását. 

A bioterületeiket is növelik. A cég már 20 éve termeszt biospárgát, Úgy döntöttek, hogy 2030-ra elérik az Európai Bizottság által meghatározott célt, és a területeik negyedén ökológiai gazdálkodást folytatnak majd.

A jövedelmezőség, hatékonyság javítása érdekében idén már kétféle szedőrobotot is fognak használni.. 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Levéltetvek mindenütt – Növényvédelmi előrejelzés 21. hét

A kórokozóknak kevésbé kedvezett az utóbbi napok időjárása, a rovarkártevők többsége viszont gyors szaporodásnak indult. Különösen a levéltetvek jelenléte feltűnő, némely növényen aggasztó méreteket ölt.

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Az idén végre lesz hazai kajszi- és őszibarack

A legtöbb nyári gyümölcsből valamivel jobb termés várható, mint az elmúlt két évben, és jó hír, hogy a tavalyi és a tavalyelőtti hiány után az idén lesz hazai kajszi- és őszibarack, emellett a meggy, cseresznye, szilva is elegendő lesz - írta a Világgazdaság.

Digitalizáció a megbízhatóság jegyében

A KITE hódmezővásárhelyi alközpontjában május 5–7. között magas szintű gépkiállítást és bemutatót szerveztek. Évek óta arra törekszenek, hogy az eseményt összekapcsolják a Hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokkal, kihasználva annak szinergikus hatását, ugyanis a két bemutatót alig 1 kilométerre tartják egymástól.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

A diófák baktériumos megbetegedését kezelő növényvédőszer kifejlesztésébe kezd egy pécsi cég

Egy új, a dió baktériumos rügy-, levél-, és termésfoltosság betegségét okozó baktérium ellen bevethető növényvédőszer kifejlesztésébe kezd a pécsi székhelyű Enviroinvest Zrt. - közölte a társaság az MTI-vel.

A magyarok először kóstolják meg a cseh akvapóniát

A Cseh Köztársaságot május 24-én, kedden a Future Farming képviseli a budapesti CEE Smart City Expo kiállításon. A cseh standon bemutatásra kerül a Future Farming fejlett akvapóniája.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.