Back to top

Másodpercek alatt kimutatható a vírus

A hajtató kertészek manapság az eddigieknél is kevésbé szívesen fogadnak érdeklődőket a növényházaikban. Nagyon tartanak ugyanis a paradicsom- és paprikaállományokat veszélyeztető ToBRFV kórokozótól. A paradicsom barna termésráncosodás vírus már hazánkban is több helyen megjelent. Laboratóriumi vizsgálattal igazolt jelenléte esetén a fertőzött növényállományt meg kell semmisíteni.

A paradicsom barna termésráncosodás vírus magvak, eszközök, és poszméhek és akár a kertészek közvetítésével útján terjedhet, komolyan veszélyeztetve a paradicsomtermesztés biztonságát. A ToBRFV-t először Jordániában és Izraelben jelentették, majd Amerikában, és európai és afrika országokban is fertőzött, és már Kínában is karantén károsító.

A fertőzés ellen csak hatékony megelőző intézkedésekkel lehet védekezni. Terjedésének megakadályozásában pedig kulcsfontosságú a gyors azonosítás és korai riasztás.

Erre a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közleményben hívta fel a kertészek figyelmét, és a rendszeres önellenőrző vizsgálat elvégeztetését javasolta.

A ToBRFV a világon bárhol paradicsomot és paprikát hajtató kertészeket aggasztja. Ezért a vetőmag-forgalmazó cégek igyekeznek a kórokozóra rezisztens fajtákat nemesíteni. Emellett szigorú higiéniai protokoll betartását kérik a kórokozó távol tartására.

A legutóbb pedig arról adott hírt egyebek közt a freshplaza.fr is, hogy Kínában, a Shandong Agráregyetem növényvirológiai laboratóriumában egy gyorstesztet fejlesztettek ki a kórokozó kimutatására.

A teszt úgy működik, hogy a paradicsomlevélből présnedvet nyernek és azt felszívják egy kevés vizet tartalmazó pipettába, majd a folyadékból néhány cseppet az újonnan kifejlesztett tesztpapírra cseppentenek. Ha 10 másodperc után a tesztlapon két sötétvörös vízszintes vonal jelenik meg, akkor a paradicsomlevelet ToBRFV fertőzte. 

Az új tesztet prof. Li Xiangdong, a növényvirológia laboratórium specialistája és szóvivője mutatta be. Elmondta, hogy az jóval érzékenyebb más tesztmódszereknél. Emellett specifikusabb és könnyebben,, kényelmesebben használható, akár helyszíni tömegteszteléshez is..

A professzor szerint a ToBRFV kimutatására jelenleg használt tesztek (köztük a koronavírus kapcsán is sokat emlegetett PCR teszt és a fluoreszcencia teszt)  elvégzéséhez speciális műszerek és képzett laboratóriumi személyzet szükséges. Az új tesztcsík viszont leegyszerűsíti a kimutatást, és lehetővé teszi, hogy speciális műszerek nélkül szabad szemmel is értékelhető eredményt kapjanak másodpercek vagy percek alatt.

Li Xiangdong professzor elmondta, hogy 17 monoklonális ToBRFV antitest vonalat állítottak elő a ToBRFV virionok felhasználásával. A csoport ezután két különböző monoklonális antitest vonalat kiválasztott és rögzített egyenként vagy kombinációban aranykolloid felületre és nitrocellulóz membránra. A papírcsíkba ágyazott diagnosztikum a paradicsom szövetnedv 12 800-szoros hígítása után (8 mikrogramm paradicsom szövetnedv) is kimutatta a vírust.

A módszer gyors és megbízható: a tesztcsík más paradicsomvírussal nem ad reakciót.

Hasonló teszteket fejlesztettek ki paprikalevelekre, hasonlóan kiváló eredményekkel. A tesztcsík módszert nemzeti szabadalomként bejelentették.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kelesztő öntözéssel a repcerekordért

Minden növény termesztésében az alázat a legfontosabb technológiai elem. Ezzel fogadott Megyaszón Sárossy Ferenc, a Harangod-cégcsoport ügyvezető-tulajdonosa. Aki az utóbbi évtizedek során nem tanulta meg, hogy nem a természet igazodik hozzánk, az jó eséllyel rosszul jár. Az ember tudásának kell olyan szintre elérnie, amivel ki tudja szolgálni a természet, azon belül a növények és állatok igényeit.

A szövetkezet első spenótja

Tiszavasváriban 2011-ben alakult meg az OLITOR Szövetkezet, elsősorban szántóföldi zöldségnövények termesztésének összefogására. Jelenleg a két legnagyobb kultúrájuk a zöldborsó és a zöldbab, amihez az idén egy termelőnél spenót is társult.

Az almaecet hihetetlen előnyei: fogyástól a vércukorszint optimalizálásig

Az almaecetet évek óta használják az élelmiszeriparban salátaöntetek, chutney-k és pácok összetevőjeként. Azonban mostanában az egészséges életmód és táplálkozás rajongói is úgy döntenek, hogy beépítik ezt az ecetet az étrendjükbe, az általános közérzetük fokozásának reményében.

Botanikus kertek találkozója

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem adott otthont az Európai Botanikus Kertek 9. Kongresszusának. Az esemény házigazdája a 30 éves fennállását ünneplő Magyar Arborétumok és Botanikus Kertek Szövetsége, társrendezője az Eötvös Loránd Tudományegyetem 250 éves Füvészkertje, fővédnöke Áder János, védnöke pedig Nagy István agrárminiszter volt.

Több mint 2000 évvel ezelőtti gazdaságot tártak fel Észak-Izraelben

Egy 2100 évvel ezelőtt működő mezőgazdasági birtokot tártak fel Észak-Izraelben, Galileában - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

A mai óriási mezőgazdasági gépek a világ termőterületeinek 20%-át veszélyeztetik

1958-ban egy kombájn, amely egy teljes rakomány frissen betakarított terményt szállított, 8000 font (4 tonna) súlyú lehetett. Ma egy teljesen megrakott kombájn súlya 80 000 font (36 tonna) is lehet.

Nem „szennyezettek” a hazai, illetve az európai zöldségek és gyümölcsök

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet megdöbbenéssel olvasta azokat a több magyar sajtómédiumban megjelent cikkeket, melyek szerint az európai, illetve a magyar gyümölcsök káros növényvédő szerekkel, vegyszerekkel szennyezettek. Ezzel szemben a valóság, hogy az EU növényvédelmi előírásai a legszigorúbbak, a fogyasztóknak nincs okuk félelemre.

Több mint 1 milliárd forintot kaptak a növénynemesítők a Fajtaoltalmi Nonprofit Kft.-n keresztül

A Fajtaoltalmi Nonprofit Kft. a fajtaoltalmi rendszerből több mint 1 milliárd forintot juttatott el a növénynemesítőkhöz, hogy új fajtákat hozhassanak létre - közölte a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az MTI-vel.

Vírusok: barátok vagy ellenségek?

A vírusokról általában nem sok kellemes dolog jut eszünkbe, pedig mindennek van pozitív és negatív vetülete is. A közelmúltban derült fény arra, hogy a vírusokkal való együttélésből a gazdaszervezetnek is származhat előnye. Hiszen még szimbiózis is létrejöhet köztük, ami ugyebár az élőlények közötti kapcsolatok legpozitívabb és legbarátságosabb formája.

D-vitamin paradicsomból?

Génszerkesztés segítségével a kutatóknak sikerült kikapcsolniuk egy bizonyos molekulát a paradicsom növény genomjában, ezzel pedig elérték, több D3 provitamint termelt mind a levelében, mind a termésében. Az elővitamin UVB sugárzás hatására pedig D3 vitaminná alakult.