Back to top

Bioüzemanyag: új jogszabályi rendelkezés

Az uniós jogharmonizáció érdekében Magyarországon is számos új jogszabályi rendelkezés lépett hatályba 2022. január 1-jén, amelyek közvetlenül érintik a fenntartható bioüzemanyag, a folyékony bio-energiahordozó és a biomasszából előállított tüzelőanyag termelési értéklánc tagjait.

A 2018/2001 európai parlamenti és tanácsi irányelv (RED 2) rendelkezéseinek a hazai jogrendbe történő átültetése érdekében több jogszabály módosult, továbbá számos új jogszabály lépett hatályba az év elején.

A Nébih felhívja az ügyfelek figyelmét, hogy a jogszabályváltozások következtében megváltozott

  • az összes BÜHG és BIONYOM nyilvántartással összefüggő kérelem és bejelentőlap formanyomtatvány adattartalma,
  • a biomassza és fenntarthatósági igazolás formanyomtatványok adattartalma,
  • a nyomonkövetési dokumentumokra irányadó adattartalom,
  • a fenntarthatósági bizonyítvány kiállítására irányuló kérelem adattartalma és a fenntarthatósági bizonyítvánnyal kísérhető termékek köre.

Mindezek értelmében a Nébih közzétette honlapján (https://portal.nebih.gov.hu/ugyintezes/egyeb/nyomtatvanyok) az új adattartalommal rendelkező, hivatalos formanyomtatványokat, amelyeket 2022. január 1-jétől valamennyi ügyfélnek alkalmaznia kell.

További információk a változásról elérhetőek a hatóság honlapján, ide kattintva.

Forrás: 
Nébih

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Spárgából műanyag?

Felhasználható-e a spárgaszedéskor keletkező hulladék új műanyagokhoz? Egy németországi kutatási projekt tanúsága szerint igen; az alsó-szászországi spárgamúzeum új állandó kiállításán pedig meg is lehet tekinteni, hol tart a tudomány ezen a téren, írja a fruchthandel.de.

Napelemek alatt kibírhatóbb az aszály

A növényállományok fölé telepített fotovoltaikus rendszerek árnyéka enyhítheti az aszályos időszakok negatív hatásait, publikálták nemrég a Hohenheimi Egyetem kutatói. Az Agra Europe hírét a fruchthandel.de portálon olvastuk.

Zöld technológiaváltást sürget a KAP új támogatási rendszere

Új támogatási rendszer lép életbe a Közös Agrárpolitikában, amely minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet az ágazat környezettudatos működésére. Emellett a támogatások újfajta elosztása, a kisebb gazdaságok segítése is megvalósul a 2023-2027-es ciklusban.

Atomenergia nélkül nincs fenntartható klímapolitika

A Magyar Innovációs Szövetség május 23-án tartotta tisztújító közgyűlését Budapesten. Az eseményen előadást tartott Lantos Csaba energiaügyi miniszter a magyarországi energetikai helyzetről, valamint a szövetség tavalyi Média Díját is átadták.

Napelem szőnyeg a sínek között

Napelemekkel látnák el a svájci vasúthálózat sínek közötti részét egy kísérleti szakaszban lévő innovációnak köszönhetően. A svájci Sun-Ways start-up cég májusban telepíti a napelem paneleket az ország nyugati részén található Buttes vasútállomás közelében.

Megoldás a klímaválságra vagy gyarmatosítás? A számi rénszarvastartók és a szélerőművek esete

Norvégiában egyre nagyobb az ellenállás a számi őslakosok földjén épülő szélerőművek ellen, a legfelsőbb bíróság meg is vonta két létesítmény működési engedélyét. Greta Thunberg is úgy fogalmazott az ügyben, hogy „a gyarmatosítók ne takarózzanak a klímaválsággal”. A történetről annak apropóján számolt be a német online agrárlap, az agrarheute.com, hogy németországi cégek is vannak a befektetők között. A norvégok megosztottak.

Közel tízezer hektáron folytatódik a szúnyoggyérítés

A héten hét vármegyében, csaknem tízezer hektáron védekeznek a szakemberek a szúnyogok ellen - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője hétfőn az MTI-t.

Áramütések elkerülését célzó madárvédelmi eszközöket mutatnak be

Az elektromos hálózatokon alkalmazott madárvédelmi eszközöket bemutató mintahálózatot alakított ki az MVM Démász Áramhálózati Kft. a Szegedi Vadasparkban.

Áremelkedés: min és hogyan spórolnak a magyarok?

Az árak emelkedését szinte mindenki érzi a saját bőrén, a lakosság háromnegyedének az utóbbi időben jelentősen nőttek a háztartási kiadásai. Ezek közül is leginkább az élelmiszerek, a rezsi és az üzemanyag árak növekedését érzik meg az emberek – derült ki az OTP Bank Öngondoskodási Index felméréséből.

Természetes anyag a meztelencsigák ellen

A meztelencsigák bámulatos tempóban képesek károsítani a növényeket, különösen tavasszal a lágyszárúak palántáit. Egy-egy nagyobb csigainvázió sok ezer forintnyi kárt is okozhat a kertben. Az ellenük széles körben használt növényvédő szerek hatékonyak, azonban ezekkel mindig óvatosan kell bánnunk, mert nemcsak a csigákra ártalmasak, hanem környezetünk más élőlényeire is, így például a csigákkal táplálkozó állatokra.