Back to top

Növényvédelem - Van megoldás

Minden gyakorló kertész megtapasztalta már, hogy a kártevők egyre kevésbé érzékenyek a növényvédő készítményekre, a növényállományokat egyre nehezebb egészségesen tartani, a helyzetet pedig csak súlyosbítja a felhasználható szerek kínálatának fokozatos szűkülése. Szerencsére léteznek környezetkímélő és rezisztenciatörő megoldások a dísznövénytermesztésben is.

Egyre nagyobb az igény a minél kisebb környezetterheléssel, kemikáliák használata nélkül termelt mezőgazdasági termékek iránt, a jövő az integrált és ökológiai gazdálkodásé, melynek kulcsfontosságú eleme a biológiai növényvédelem. Ennek az irányvonalnak az úttörője és meghatározó szereplője a Biocont Magyarország Kft., amely a Biocont cégcsoport tagjaként több évtizedes külföldi és belföldi tapasztalattal rendelkezik a biológiai növényvédelem területén. A Flora Hungaria nagybani virágpiacon megtartott Vál­tozások a technológiákban című szakmai napon a cég fejlesztőmérnöke, Jávorszky Laura olyan készítményeket mutatott be, amelyek élelmezés-, illetve munkaegészségügyi várakozási ideje nulla nap, azaz a növényzet felszáradását követően nem jelentenek veszélyt sem a kertészetben dolgozó emberekre, sem pedig a vásárlókra.

A készítmények alapanyagai többnyire természetes forrásokból származnak, és kímélik a hasznos élő szervezetek többségét.

A szakember kiemelte, hogy a szerrezisztencia ma már minden kertész, így a dísznövénykertészek munkáját is megnehezíti. Ezért nagyon fontos, hogy minél többen használják a kemikáliáktól eltérő hatásmóddal rendelkező készítményeket, ha fölmerül a gyanú, hogy valamely kártevő rezisztens a szokásos szerekre. A hangsúly azonban mindig a megelőzésen, és nem az utólagos kezelésen van, hangsúlyozta Jávorszky Laura.

A Vitisan készítmény vizsgálata levendula- és primulaállományban
A Vitisan készítmény vizsgálata levendula- és primulaállományban
Fotó: Biocont Magyarország Kft.

Összetett hatás

Egyre népszerűbb a trópusi neem-fa magjából kivont, azadirachtin hatóanyagú NeemAzal T/S a szívó-, rágókártevők és az aknázómolyok ellen. Összetett hatásmechanizmussal rendelkezik, ezáltal alkalmas a rezisztenciatörésre. A készítmény gátolja a kártevők táplálkozását, nö­vekedésgátló és kitinszintézist zavaró tulajdonsága révén pedig a vedlőfélben lévő lárva elpusztul. Ezeken kívül a készítménynek termékenységcsökkentő hatása is van, tehát az azadirachtinból táplálkozó nőstény által lerakott tojások nem lesznek életképesek, a légköri nyomás hatására egyszerűen szétdurrannak.

A NeemAzal T/S repceolajat tartalmaz, így megfelelő fedettséget tud biztosítani, egyéb adju­váns készítményt nem kell hozzáadni.

Ugyanakkor perzselhet, ezért a Biocont szakembere azt ajánlja a kertészeknek, hogy állománykezelés előtt mindenképpen végezzenek néhány növényen próbapermetezést.

A készítmény helyben felszívódik, a kezelést követő körülbelül két óra múlva a hatóanyag 40%-a jut a növénybe, 60%-a pedig a növények felszínén érvényesül. Sejtről sejtre nem transzloká­lódik ugyan, viszont a fonákon tartózkodó tripszeket, levéltetveket, illetve az aknában lévő lárvákat eléri. Számos, a dísznövénykultúrákban komoly kiesést okozó kártevő ellen véd, egyebek közt hatásos a tripszek, levéltetvek, hernyók, molytetvek ellen. Hatása nem taglózó, látványos eredmény három-öt nappal a kezelést követően tapasztalható. A szakember kiemelte, hogy a védekezést a károsító tömeges felszaporodása előtt kell elkezdeni, és a fertőzés mértékétől függően három-négy kezelésre is szükség lehet.

A szer engedélyezett dózisa 3 liter/hektár, az ajánlott koncentráció 0,25 és 0,5% között van.

A narancsolaj hatóanyagú PrevGold rovar-, gomba- és atkaölő szerként egyaránt felhasználható. Széles hatásspektruma a hatásmódjával magyarázható, a narancsolaj ugyanis dehidratál (szárít), így a lágy kültakarójú kártevőket – mint amilyenek például az atkák, a tripszek, molytetvek –, illetve a növényfelszínen található gombamicéliumot egyaránt képes kiszárítani.

Egyenletesebb vízellátás

A Transformer talajkondicionáló szer hatóanyaga ugyanúgy alkohol-etoxilát, mint a Wetcit hatásfokozó adjuvánsé. Javítja a talaj, a termesztőközeg kapilláris tevékenységét, segíti a víz beszivárgását, majd megtartását a talajban, így egyenletesebb vízellátást tesz lehetővé. A jobb vízháztartás és levegőellátottság, valamint a könnyebben hozzáférhető tápanyagok révén a növények dúsabb, erőteljesebb gyökérzetet fejlesztenek, és ettől javul az erőnlétük. Öntözéskor a talaj nagyobb pórusai megtelnek vízzel, viszont a mikropórusokba a víz nem képes beszivárogni. Ennek következtében a vízátfolyás után gyenge a talaj vízmegtartó képessége, kevés lesz a növények számára is elérhető vízkapacitás. Transformer hozzáadásával az egyébként cseppekben összeálló víz könnyedén elterül és beszívódik a termesztőközegbe, a készítmény segít megteremteni a kapcsolatot a hidrofób talajrészecskék és a víz között, ezáltal a víz a mikropórusokba is beszivárog. Alkalmazható dózisa 5-10 l/ha, vagy 1 mm/m2. Kijuttatható az öntözőrendszerben, valamint a termesztőközegbe keverve. Öntözővízhez adagolva segít megakadályozni az eltömődések kialakulását.

A PrevGold kontakt készítmény, ezért nagyon fontos az állomány megfelelő fedettsége. Taglózó (eradikatív) hatású. Mivel a szer dehidratáló tulajdonsága jelentősen eltér a széles körben alkalmazott kémiai növényvédő szerek többségétől, nagyon jó megoldást nyújthat ott, ahol kialakulóban van a rezisztencia.

Engedélyezett koncentrációja 0,4-0,8%.

A PrevGold szárító hatása már öt perccel a kezelést követően jelentkezik, két nappal a kezelés után pedig szinte felismerhetetlenné válik a kártevő.

Megelőzi és pusztítja

Kifejezetten gombaölő készítmény a kontakt hatású Vitisan, hatóanyaga a ká­lium-hidrogén-karbonát. Megelőző és taglózó hatása is van. A levél felszínén lúgos (pH 8,2) közeget alakít ki, amely nem kedvez a gombás betegségek megtelepedésének, és képes a már kialakult fertőzéseket is blokkolni azáltal, hogy a micéliumokat kiszárítja. Az előadó fölhívta a figyelmet a készítmény kedvező mellékhatására is: a szer könnyen felvehető káliumot szolgáltat, amelynek sejtfalerősítő hatása van, ezáltal növeli a növények ellenálló képességét például a szürkepenésszel szemben. Mivel kontakt készítmény, hatásfokozó adalékanyag, például Wetcit hozzáadása javasolt.

Jávorszky Laura említést tett a Biocont Magyarország Kft. által végzett, szürkepenészre irányuló vizsgálatról is.

Levendulában már meglévő fertőzés esetén próbálták ki a Vitisant. Mindössze egy kezelés történt, hektáronként három, illetve öt kilogrammos dózissal. Az eredmény meggyőző volt, a szer kiszárította az állományban lévő penészgyepeket, ezzel blokkolta a fertőzést. Primulában megelőző jelleggel juttatták ki a készítményt, és megállapították, hogy körülbelül 10-14 napos védelmet nyújtott. A virágzó állományban enyhe perzseléses tünetek voltak tapasztalhatóak, amelyeknek a mértéke a dózis emelkedésével arányosan nőtt. Az előadó ezért ennél a szernél is fölhívta a kertészek figyelmét arra, hogy végezzenek próbapermetezést.

A narancsolaj-tartalmú PrevGold már néhány perccel a kijuttatás után kifejti szárító hatását
A narancsolaj-tartalmú PrevGold már néhány perccel a kijuttatás után kifejti szárító hatását

A hatékonyság fokozása

A Wetcit hatásfokozó adjuváns készítmény hatóanyaga az alkohol-etoxilát. Hatásmódja a víz felületi feszültségének csökkentésén alapszik, fokozza a terülést és a nedvesítést. Növeli a tankmix partner hatékonyságát azáltal, hogy a növényvédő szerek számára átjárhatóvá teszi a hidrofób külső burkolatot, illetve segít benedvesíteni a viaszos és a növényi szőrökkel borított felszínt.

Nem érzékeny a kémhatásra. Használata során, azáltal, hogy a kijuttatott permetcseppek jobban terülnek, gyorsabban szárad az állomány, a száraz felületen pedig kevésbé telepednek meg a gombák.

A szőrözött növényfelszínre kijuttatott permetszer cseppjei adjuváns nélkül egyszerűen fönt maradnak a növényszőrökön, elpárolognak, megszáradnak anélkül, hogy elérnék a célfelszínt, ezáltal nem fejti ki jótékony hatását. A Wetcit terülésfokozó hatása révén viszont a permetcsepp nagy része érintkezik a növényfelszínnel, így a növényvédő szerrel fedett terület sokszorosára nő, fogalmazott Jávorszky Laura.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/2 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Málna és különleges bogyósok

Hagyományos bogyósgyümölcseink mellett megjelennek hazánkban olyan fajok is, amelyek különleges igényeik miatt speciális felkészültséget vagy szerencsés termőhelyet igényelnek, esetleg eddig szinte ismeretlenek voltak.

Levéltetvek mindenütt – Növényvédelmi előrejelzés 21. hét

A kórokozóknak kevésbé kedvezett az utóbbi napok időjárása, a rovarkártevők többsége viszont gyors szaporodásnak indult. Különösen a levéltetvek jelenléte feltűnő, némely növényen aggasztó méreteket ölt.

Akvapóniával kombinált mikrozöldek - különleges magyar kutatás

A Veresi Paradicsom Kft. konzorciumi vezetésével csaknem 1,2 milliárd forint összköltségű kutatás indult különleges kertészeti és akvakultúrás termékek előállítására speciális fényforrások alkalmazásával.

Digitalizáció a megbízhatóság jegyében

A KITE hódmezővásárhelyi alközpontjában május 5–7. között magas szintű gépkiállítást és bemutatót szerveztek. Évek óta arra törekszenek, hogy az eseményt összekapcsolják a Hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokkal, kihasználva annak szinergikus hatását, ugyanis a két bemutatót alig 1 kilométerre tartják egymástól.

Fűszernövények: Réspiacból versenypiac

A mintegy nyolcvan éve levélzöldségek és fűszernövények termesztésére és forgalmazására szakosodott Steinki családi vállalkozást immár a negyedik generáció irányítja.

A diófák baktériumos megbetegedését kezelő növényvédőszer kifejlesztésébe kezd egy pécsi cég

Egy új, a dió baktériumos rügy-, levél-, és termésfoltosság betegségét okozó baktérium ellen bevethető növényvédőszer kifejlesztésébe kezd a pécsi székhelyű Enviroinvest Zrt. - közölte a társaság az MTI-vel.

A magyarok először kóstolják meg a cseh akvapóniát

A Cseh Köztársaságot május 24-én, kedden a Future Farming képviseli a budapesti CEE Smart City Expo kiállításon. A cseh standon bemutatásra kerül a Future Farming fejlett akvapóniája.

Miniuborka négy hektáron

A Bécs Donaustadt nevű városrészében található Gartenbau Flicker GmbH Ausztria legnagyobb mini­uborka-termesztője, összesen 42 ezer négyzetméter üvegházi felületen szednek miniuborkát, snack­uborkát és egyéb uborkakülönlegességeket.

Lesz-e elég feldolgozóipari alapanyag?

Egyre kevésbé vonzó a csemegekukorica és zöldborsó termesztése a gazdáknak. Az okok sokrétűek, de a termesztési kedv csökkenése leginkább arra vezethető vissza, hogy a világpiacon az egekbe szökött a takarmánykukorica és az olajos termények ára.

Dél-Európában később indult a szedés, nálunk a tavalyinál korábban lehet dinnye

A terület csökkentéséből és az időjárásból adódóan a dél-európai dinnyetermelő országokban az előző évinél kevesebb termést várnak. A korai szedések pedig egy-másfél hetet csúsztak. Nálunk is szűkült a terület, főként a Kelet-Magyarországon termesztett konstans fajtákból ültetnek kevesebbet. A hűvös áprilist követő májusi meleg hatására azonban június 20. körül már magyar görögdinnyét ehetünk.