Back to top

2010 óta két és félszeresére nőtt a magyar konzervipar eredménye

A magyar konzervipar eredménye 2010 óta két és félszeresére nőtt, és erősödött az ágazat exportképessége is - jelentette ki az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az EKO Konzervipari Kft. több mint 3,2 milliárd forint értékű kapacitásbővítő fejlesztésének támogatói okiratátadásán hétfőn Nyíregyházán.

Feldman Zsolt elmondta, a konzervipar a hazai élelmiszerexport átlagos, 30 százalékos exportérték-teljesítményének dupláját érte el, vagyis termékeit jó áron jó és minőségben értékesítette az exportpiacokon. Ez is azt jelzi, mennyire fontos eleme és lába az ágazat a magyar élelmiszeriparnak és a nemzetgazdaságnak - tette hozzá.

Az államtitkár kifejtette, a kormány óriási hangsúlyt fektet az élelmiszeripar fejlesztésére, a Megújuló vidék, megújuló agrárium program keretében például mintegy 400 milliárd forintos támogatási igény érkezett be az élelmiszer-feldolgozó szakma ágazati szereplőitől.

A tervek szerint a kabinet a következő években - egy új pályázati forma keretében - még legalább 400 milliárd forintot szeretne a szektor megsegítésére kiírni - jelezte.

A Vidékfejlesztési Program 1,6 milliárd forintos pályázati támogatásával megvalósuló nyíregyházi beruházásról Feldman Zsolt elmondta, a fejlesztési program révén bővül a cég kapacitása, gazdaságosabb lesz a termelés, valamint erősödnek a cég és a beszállítók-termelők közötti gazdasági kapcsolatok.

Fotó: Vermes Tibor

Az elsősorban csemegekukorica és zöldborsó feldolgozásával foglalkozó vállalat tevékenysége kapcsán az államtitkár kiemelte, ma Magyarország a csemegekukorica-termesztésben első, míg a zöldborsóban a harmadik helyen áll az Európai Unióban. Ez azt jelenti, hogy van árualap, amelyre építeni tud ez a vállalkozás, amely egy stabil, és a következő évtizedekben is biztos feldolgozóhátteret fog jelenteni - tette hozzá.

Mihályi Botond, az EKO Konzervipari Kft. ügyvezetője az eseményen elmondta, a nagy múltú, csaknem hatvanéves társaság a több mint hárommilliárd forint értékű beruházási összeget a kukorica és a borsófeldolgozás volumenének növelésére fogja hasznosítani, a tervek szerint a kapacitásokat a következő, 2023-as szezonra 40-50 százalékkal szeretnék emelni.

A cég emellett gyümölcstermékek és befőttek gyártásban szeretne piacra lépni, a beruházás része lesz még a nyíregyházi gyár energetikai-technológiai korszerűsítése is.

Vinnai Győző, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, az EKO Kft. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye negyvennegyedik legjelentősebb vállalkozása a közel nyolcmilliárd forintos nettó árbevételével, valamint az egész évben és szezonálisan itt dolgozó 250-500 munkavállalójával.

Fotó: Vermes Tibor

Az 1964 óta konzervipari termékeket gyártó, jelenleg magyar családi tulajdonban lévő EKO Konzervipari Kft. termékei csaknem 80 százalékát az Európai Unió országaiba exportálja, de kivitelből jelentős és egyre növekvő arányt képvisel Ukrajna, Oroszország, valamint a szovjet utódállamok. A céghez mintegy 3200 hektár nagyságú mezőgazdasági területről szállítják be a nyersanyagot a szerződött termelők - olvasható a társaság honlapján.

A nyilvános adatok szerint a kft. 2020-ban 7,9 milliárd, 2021 első fél évében 4,1 milliárd forint nettó árbevételt ért el, két évvel ezelőtt 553 millió, míg tavaly június 30-ig192 millió forintos veszteséget realizált.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Bűnszervezetek a szüret útjában

A mexikói gyümölcs- és zöldségágazat ismét hatalmas károkat szenved az erőszakos bűnszervezetek miatt. A hírek szerint több millió dollár értékű őszibarack, avokádó és lime megy kárba, mert a gazdálkodók elhagyni kényszerültek a földjeiket.

Az almaecet hihetetlen előnyei: fogyástól a vércukorszint optimalizálásig

Az almaecetet évek óta használják az élelmiszeriparban salátaöntetek, chutney-k és pácok összetevőjeként. Azonban mostanában az egészséges életmód és táplálkozás rajongói is úgy döntenek, hogy beépítik ezt az ecetet az étrendjükbe, az általános közérzetük fokozásának reményében.

Nem „szennyezettek” a hazai, illetve az európai zöldségek és gyümölcsök

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet megdöbbenéssel olvasta azokat a több magyar sajtómédiumban megjelent cikkeket, melyek szerint az európai, illetve a magyar gyümölcsök káros növényvédő szerekkel, vegyszerekkel szennyezettek. Ezzel szemben a valóság, hogy az EU növényvédelmi előírásai a legszigorúbbak, a fogyasztóknak nincs okuk félelemre.

D-vitamin paradicsomból?

Génszerkesztés segítségével a kutatóknak sikerült kikapcsolniuk egy bizonyos molekulát a paradicsom növény genomjában, ezzel pedig elérték, több D3 provitamint termelt mind a levelében, mind a termésében. Az elővitamin UVB sugárzás hatására pedig D3 vitaminná alakult.

Kisüstiben oldott hatóanyagok

A gyógynövények és az alkohol kapcsolata nem új keletű. Patkós József kisüsti pálinkából készült gyógynövényes likőrjei azonban eltérnek a kereskedelmi forgalomban kapható hasonló termékektől, mivel többségük nem gyógynövény-keveréket, hanem csak egy-egy fajt tartalmaz.

Újraéled a legendás séf, Anthony Bourdain étterme

A New York-i Brasserie Les Halles étterem, ahol Anthony Bourdain séfként dolgozott, évek óta zárva van. De hamarosan újra vendégeket fogadhat egy rajongója jóvoltából.

A pánikvásárlás miatt fogyott el az üzletekből a cukor

Elfogyott a kilós kiszerelésű kristálycukor a szerbiai üzletekben, ám a hiány a szakértők és a politikusok szerint nem azért van, mert az országnak nincs elég tartaléka, hanem mert az emberek pánikvásárlásba kezdtek.

Megváltozik a kávé termékmeghatározása Szerbiában

Júniustól kizárólag azt a terméket lehet kávénak nevezni Szerbiában, amely kizárólag kávészemekből készült, és nem tartalmaz semmilyen más anyagot.

Megjelent a köztársasági elnök határozata az államtitkárok kinevezéséről

Nagy István, agrárminiszter a Facebookon jelentette be az államtitkárok kinevezését.

Az EU keleti tagállamait sújtja leginkább az élelmiszerek drágulása

Az Európai Unió keleti tagállamait sújtja leginkább az élelmiszerek drágulása - mutatta ki a német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) egy ismertetett elemzésében.