Back to top

Kitől mire számíthatnak – agrárgazdasági eredménykimutatás

„Megvédjük a magyar földet, kiállunk a magyar gazdákért” címmel adott ki a kormány tájékoztató füzetet, amelyet Nagy István agrárminiszter, Nyitrai Zsolt, kiemelt ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott, Győrffy Balázs, a NAK és Jakab István, a MAGOSZ elnöke mutatott be. Ez a kiadvány az első a kormány ágazati eredményeket bemutató sorozatából.

Fotó: hba
Az országgyűlési választások előtt 68 nappal mutatták be azt a kiadványt, amelyet azért készítettek, hogy bemutassák „kitől mire számíthatnak a közéletben” – mondta Nyitrai Zsolt, kiemelt ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott a tájékoztató kiadványról, amelyet a tervek szerint valamennyi gazdálkodóhoz eljuttatnak, és amely első az elmúlt 12 év eredményeit bemutató füzetek sorában.

Nagy István agrárminiszter a tájékoztatón kiemelte az utóbbi időszak agrártárgyú törvényeit, kezdve az állattenyésztés szabályozásának megújításától az öntözés, a családi adózás, a gazdaságátadás vagy az osztatlan közös tulajdon megszüntetését célzó jogszabályokig.

Fotó: hba
Az agrárminiszter egyebek mellett kiemelte, hogy a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” program keretében már a Közös Agrárpolitika átmeneti éveiben, azaz idén és jövőre 1529 milliárd forint fejlesztési forrást használhatnak fel az agrárgazdaság szereplői, legyenek akár kicsik, akár nagyok.

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke egy 2005-ös kijelentését idézte, miszerint építkezni csak békében lehet, és kijelentette,

12 éve az van, ami a MAGOSZ és a kamara szövetségének, valamint az agrártárcával megkötött stratégiai partnerségi megállapodásnak köszönhető.

Fotó: hba
Jakab István kiemelte, hogy az elmúlt időszakban a jövőt is megalapozó törvények születtek, a kiadványról pedig azt mondta, jó, ha az emberek látják a munka összegzését.

Fotó: hba
Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke kijelentette, hogy a „Megújuló vidék, megújuló agrárium” című program célkitűzései megegyeznek a NAK küldetésnyilatkozatával, és hangsúlyozta, hogy a kamara és a szaktárca mindig kiállt itthon és Brüsszelben is a magyar gazdák érdekeiért.

Az elnök az eredmények felsorolásakor az agrártárgyú törvénykezés mellett azt elemelte ki, hogy az együttműködésnek köszönhetően a szaktárca felhasználja a NAK javaslatait.

Így volt ez a vidékfejlesztési források nemzeti társfinanszírozásának megemelése esetén is, amelyet 2018-ban javasoltak.

Győrffy Balázs még kitért a falugazdász hálózatra, amely a koronavírus járvány idején is segítette a gazdálkodókat. A gazdák 70 %-ának ők segítenek az egységes kérelmek kitöltésében, így nekik köszönhető, hogy azokat mindig időben be tudták adni.

Fotó: hba

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Több mint 2000 évvel ezelőtti gazdaságot tártak fel Észak-Izraelben

Egy 2100 évvel ezelőtt működő mezőgazdasági birtokot tártak fel Észak-Izraelben, Galileában - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

Nem „szennyezettek” a hazai, illetve az európai zöldségek és gyümölcsök

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet megdöbbenéssel olvasta azokat a több magyar sajtómédiumban megjelent cikkeket, melyek szerint az európai, illetve a magyar gyümölcsök káros növényvédő szerekkel, vegyszerekkel szennyezettek. Ezzel szemben a valóság, hogy az EU növényvédelmi előírásai a legszigorúbbak, a fogyasztóknak nincs okuk félelemre.

Vírusok: barátok vagy ellenségek?

A vírusokról általában nem sok kellemes dolog jut eszünkbe, pedig mindennek van pozitív és negatív vetülete is. A közelmúltban derült fény arra, hogy a vírusokkal való együttélésből a gazdaszervezetnek is származhat előnye. Hiszen még szimbiózis is létrejöhet köztük, ami ugyebár az élőlények közötti kapcsolatok legpozitívabb és legbarátságosabb formája.

Megjelent a köztársasági elnök határozata az államtitkárok kinevezéséről

Nagy István, agrárminiszter a Facebookon jelentette be az államtitkárok kinevezését.

Kiemelt jelentőségű nemzetközi eseményt rendez a NAK

Budapesten – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szervezésében – tartja közgyűlését a Gazdálkodók Világszervezete (WFO – World Farmers’ Organization), 2022. június 7. és 10. között. A nagy jelentőségű eseményre a világ minden tájáról érkeznek tagok, azon a szervezet új elnökét is megválasztják.

Az élelmezésbiztonságról egyeztettek az uniós agrárminiszterek

Az Európai Uniónak erkölcsi és gazdasági kötelessége, hogy növelje mezőgazdasági termelését, ehhez azonban elengedhetetlen a termelés csökkenését eredményező intézkedések újragondolása – mondta Feldman Zsolt Brüsszelben. Az orosz-ukrán háború miatt kialakult agrárpiaci és élelmezésbiztonsági válságról egyeztettek az agrárminiszterek.

A természet az ukrajnai háború csendes áldozata

Az ukrán természetvédelmi miniszter és civilszervezetek arra hívják fel a figyelmet, hogy az orosz-ukrán háború kezdete óta nem csak az emberek, hanem a környezet és a természet is súlyos károkat szenved, amelyek helyrehozása évtizedekbe telhet. A környezetszennyezés pedig kihat a mezőgazdaságra is.

Korábbra tolódtak az utolsó fagyok Magyarországon

A klímaváltozás miatt korábbra tolódnak Magyarországon az utolsó tavaszi fagyok, ami komoly veszélyt jelent a mezőgazdaságra - derül ki egy új kutatásból, amelyet a Másfélfok.hu-n tettek közzé.

Új trend hódít: már nem menők a macskák és az aranyhalak

Talán elsőre különösen hangzik, de egyre több ember tart imádkozó sáskát (vagy más néven ájtatos manót) a hagyományos házi kedvencek helyett, de a botsáskák népszerűsége is felfelé ível.

Jó évkezdés a BASF-nél

Az idei első negyedévben a kedvezőtlen világgazdasági hatások ellenére 19%-kal nőtt a BASF árbevétele, a kamat és nyereségadó levonása előtti eredmény (EBIT) pedig 21%-kal magasabb, mint egy évvel ezelőtt.