0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Akarunk-e jövedelmezőbben gazdálkodni?

Az igazi kérdés nem az, hogy akarunk-e digitális alapon, precíziósan termelni, vagy hogy melyik szoftver erre a legalkalmasabb, hanem hogy akarunk-e eredményesebben, nagyobb haszonnal gazdálkodni. Egyebek mellett ez derült ki az Agrárakadémia idei első rendezvényén a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem gödöllői kampuszán a A MATE és a Magyar Mezőgazdaság Kiadó rendezésében tartott fórumon.

Az eseményen készült fotógalériánkat ide kattintva tudja megnézni

Az adat érték. Ha korszerűen – digitális technológiával – gyűjtjük és értelmezzük, lényegesen jövedelmezőbbé teheti a gazdálkodást.

Az igazi kérdés pedig nem az, hogy akarunk-e digitális alapon, precíziósan termelni, vagy hogy melyik szoftver erre a legalkalmasabb, hanem hogy akarunk-e eredményesebben, nagyobb haszonnal gazdálkodni.

Egyebek mellett ez derült ki az Agrárakadémia idei első rendezvényén a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem gödöllői kampuszán. A MATE és a Magyar Mezőgazdaság Kft. 2017 óta szervezi az interaktív előadássorozatot a jelentős és aktuális agrárgazdasági témák széles körű megvitatása, népszerűsítése érdekében. Hogy a precíziós gazdálkodás gyakorlata ilyen, azt a zsúfolásig megtelt előadóterem és nagyon érdeklődő, aktív hallgatóság is igazolta.

Csúcstechnológiás ágazattá vált az agrárium az elmúlt évtizedben, amely globálisan is a legdinamikusabban fejlődik

– emelte ki dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora. Csak azok a szereplők lehetnek versenyképesek, akik ezt a csúcstechnológiát a gyakorlatban is képesek alkalmazni.

A KSH 2020-as Agrárcenzus felmérésében a megkérdezett gazdálkodók 80 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nincs szüksége precíziós gazdálkodásra a termeléshez– emelte ki dr. Feldman Zsolt mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkár, aki szerint

közös misszióként kell minél hangosabban, minél több helyen megcáfolni ezt, hiszen azok, akik alkalmazzák a precíziós technológiát, már most számba tudják venni az értékeit, előnyeit, hasznát.

Megfelelő információs ellátottsággal jobb döntéseket lehet hozni, hatékonyabban és biztonságosabban lehet termelni, de a 2027-ig szóló európai közös agrárpolitikának is nagyon fajsúlyos célkitűzése, valamint elvárása a digitális átállás. Az elmúlt néhány évben hatalmasat fejlődött a szolgáltatási szektor, amely a precíziós gazdálkodás hátterét biztosítja.

Széles termék- és szolgáltatásválaszték alakult ki Magyarországon. A szaktárca pedig a tavaly meghirdetett precíziós pályázat után is folytatni kívánja a technológiai lépésváltást segítő fejlesztések támogatását.

A szakértelem, a megfelelő szolgáltató, az átgondolt és térinformatikai rendszerbe foglalt, hiteles adatok jelentőségét hangsúlyozta – dr. Milics Gábor, a MATE újonnan létrehozott precíziós gazdálkodási és agrárdigitalizációs tanszékének vezetője.

Mielőtt precíziós beruházásba kezdenénk, nagyon fontos eldönteni, hogy melyik az a technológiai elem, ami vissza is fogja termelni számunkra a befektetett összeget.

A Precíziós Gazdálkodási Rendszert mutatta be Hadászi László, a Kite Zrt. innovációs főigazgatója és Mészáros Gábor rendszerfejlesztési igazgató.

Kitértek az adatalapú gazdálkodás, adatgyűjtés, adatfeldolgozás rendszerére, de szó esett azokról a digitális megoldásokról és alkalmazásokról is, amelyek már most is a gazdák rendelkezésére állnak.

Okner Péter, az AgroVir Kft. cégvezetője a magyar fejlesztésű, ám nemzetközi szinten is elismert mezőgazdasági ügyviteli rendszerüket, a farmmenedzsmentet ismertette.

Ügyviteli rendszerük egyszerű, átlátható és stabil adminisztrációval támogatja a gazdákat a döntéshozatalban, segítségével könnyen nyomon követhetők a mezőgazdasági műveletek.

Vajon hol fogunk tartani a precíziós gazdálkodással öt év múlva? Erről is kérdezte az előadásokat követő kerekasztalbeszélgetés résztvevőit Halmos B. Ágnes, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

Feldman Zsolt azt mondta, bízik abban, hogy

a támogatásoknak és a szolgáltatások fejlődésének köszönhetően legalább a szántóföldi növénytermesztés területének a felét érinteni fogja valamilyen mértékben.

Gyuricza Csaba robbanásszerű fejlődésre számít, amelyhez itthon a folyamatban levő generációváltás is hozzá fog járulni. Szakember-utánpótlásban nem lesz hiány – tette hozzá, hiszen a MATE-ről már nem fog kikerülni egyetlen végzős sem precíziós, illetve KAP-ismeretek nélkül.

A pénz mellett a környezetvédelem is fontos szempont volt, amikor belevágtak tavaly a precíziós pályázatba – nyilatkozta Ötvös Zoltán, aki a gazdálkodókat képviselte a kerekasztalnál. A precíziós gazdálkodás óriási előnyt jelent például az időben, és az időben elvégzett munka sokszor többet ér – emlékeztetett.

Tíz éve kezdték el a precíziós gazdálkodást, aminek köszönhetően folyamatosan nőtt a hatékonyságuk – mondta el Balogh Sándor gazdálkodó, aki Hajdú-Bihar megyéből érkezett. Tapasztalatok szerint

30-40 százalékkal nő meg a gazdálkodás intenzitása a digitális átállásnak köszönhetően – felelte egy kérdésre Hadászi László -, és akár megduplázódhat a jövedelmezőség,

de ez nagyon sok mindentől függ. Az USA-ban a 3-4 évnél hosszabb időre visszanyúló valid digitális adatgyűjtés már megjelenik a termőföld árában, de Európában információi szerint erre még nincs példa.

Nagyon fontos, hogy milyen szolgáltatást vesznek igénybe azok a gazdaságok, akik áttérnek a precíziós gazdálkodásra, és nagy a felelősség a szolgáltatókon

– hangsúlyozta Milics Gábor -, emlékeztetve, hogy a precízió lényege nem abban áll, hogy milyen erőgépet vásárolunk.

A jövőben mindenkinek arra kell számítani, hogy bizonyítania kell az európai uniós támogatás feltételeként megszabott kibocsátási és egyéb paramétereket – mint például a vegyszerhasználat csökkentése. Ebben pedig érdemben csak a precíziós gazdálkodásra lehet támaszkodni – hangzott el egy hozzászólásban.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu