Back to top

Tartsuk meg a gyepet, és a gyep megtart minket!

A hazai gyepek állapota nagyon sokat romlott a Natura 2000 szabályozás óta. Egyre kevesebb állatot képesek ellátni egyre kevesebb legeltetési nappal. Mindez a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, valamint kiadónk, a Magyar Mezőgazdaság Kft. Agrárakadémia rendezvénysorozata keretében hangzott el a MATE Kaposvári Campusán április 20-án.

A legelőn tartott állatok húsa egészségesebb és táplálóbb, ráadásul a jól karbantartott gyep megköti a szenet és oxigént termel
A legelőn tartott állatok húsa egészségesebb és táplálóbb, ráadásul a jól karbantartott gyep megköti a szenet és oxigént termel
Fotó: Csatlós Norbert

Az eseményen készült fotógalériánkat ide kattintva tekintheti meg.

A szakemberek és szakmai érdekképviseletek, valamint legeltető állattartással foglalkozó termelők részvételével zajló fórum témája a gyepgazdálkodás állattenyésztésben betöltött szerepe volt.

Mezőszentgyörgyi Dávid: érdemes szaktanácsadót megkérdezni annak érdekében, hogy a gazdálkodók maximalizálni tudják a gyepekre vonatkozó támogatási lehetőségeket
Mezőszentgyörgyi Dávid: érdemes szaktanácsadót megkérdezni annak érdekében, hogy a gazdálkodók maximalizálni tudják a gyepekre vonatkozó támogatási lehetőségeket
Fotó: Csatlós Norbert
Az agrár-környezetgazdálkodási támogatás változásait és gyepgazdálkodásban betöltött szerepét ismertette Mezőszentgyörgyi Dávid, a Juh és Kecske Ágazatért Egyesület elnöke, aki kitért arra az idén indult gyep- és gyepgazdálkodási felmérésre is, aminek célja szakmai alapot adni az optimális szakpolitikai szabályozáshoz, döntésekhez. Aláhúzta:

szerinte az ágazatnak nemcsak múltja, hanem jövője is van. Kiemelt szerepet kell kapnia a hazai és uniós agrárstratégiákban.

A legeltetés ökológiai egyensúlyban betöltött szerepét és az eredményeként létrejövő nyomon követhető, egészséges, magas tápanyagértékű élelmiszer értékét hangsúlyozta Zászlós Tibor, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnöke, aki kitért arra is, hogy a legeltetés a foglalkoztatáshoz, a vidék megtartó erejéhez is hozzájárul. Kiemelte, hogy a MÁSZ és a NAK közös gyepfelmérése keretében több mint ezer gazdálkodó töltötte ki az online kérdőívet.

Zászlós Tibor: a koordinált, tudományosan megalapozott gyepgazdálkodás környezetvédelmi szempontból is fontos
Zászlós Tibor: a koordinált, tudományosan megalapozott gyepgazdálkodás környezetvédelmi szempontból is fontos
Fotó: Csatlós Norbert
Az előadásokat követő kerekasztal-beszélgetés során többen szóvá tették az aktuális gyephasználati szabályok ellentmondásait, aminek következtében a támogatás sok esetben torzítja a természetes gazdálkodást.

Márpedig a gyep legelőként értékes fehérjeforrást jelent számunkra, a mai időkben pedig, amikor a takarmányárak az egekbe szöktek, üzletileg sem elhanyagolható lehetőség.

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői szerint a klímaváltozás "ránk égette" az elégtelen gyephasználatot
A kerekasztal-beszélgetés résztvevői szerint a klímaváltozás "ránk égette" az elégtelen gyephasználatot
Fotó: Csatlós Norbert
Fontos lenne, hogy a támogatás arra ösztönözze a gyephasználókat, hogy elsősorban legelőként hasznosítsák területeiket, és hogy életszerűbbé váljon a támogatási rendszer, például az öntözés, vízelvezetés és a tápanyagutánpótlás tekintetében. A megszólaló termelők szerint a klímaváltozás miatt már „ránk égett”, hogy változtassunk a gyepgazdálkodás elégtelen voltán, vagyis mielőbb tenni kell a jövő legelői érdekében. Annál is inkább, mivel a jól karbantartott legelő oxigénkibocsátó és széndioxid-megkötő képessége vetekszik az erdőkével.

Az esemény létrehozásáért köszönetet mondott Tasi Julianna, a MATE nyugalmazott egyetemi docense, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara újonnan alakult Gyepgazdálkodási Munkacsoportjának szakmai vezetője.

Mint mondta, a hazai gyepgazdálkodás jövője szempontjából nagyon fontosnak tartaná, hogy a hasonló eszmecseréken a döntéshozók és a környezetvédők is részt vegyenek, ugyanis tapasztalata szerint egészen más elképzelésük van a valóságról, mint a szakmának.

Tasi Julianna: szükség van a Natura 2000 területek felülvizsgálatára
Tasi Julianna: szükség van a Natura 2000 területek felülvizsgálatára
Fotó: Csatlós Norbert
Elmondta azt is, hogy szeretnék dokumentálni a gyepek állapotromlását, és csak annak a javítása után tartaná célszerűnek a védelmükre és hasznosításukra alkotott szabályok módosítását, például ez engedélyezett állatlétszám növelését. Véleménye szerint célszerű lenne felülvizsgálni a Natura 2000-es területekre vonatkozó korlátozásokat, ugyanis ezek sok esetben indokolatlanul szűkítik az okszerű és fenntartható legelőhasználatot.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Húsmarhát csak szeretetből nevelnek az emberek

Taskó József, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei agrárkamara elnöke jóformán a semmiből – újrakezdési, baráti, banki hitelekből, integrátori inputanyagkölcsönökből –, lépésről lépésre építette fel a családi vállalkozását. A hasznot mindig visszaforgatták, és egy-egy nehezebb időszak után – mert ilyenek is akadtak – mindig képesek voltak újrakezdeni az építkezést.

Rákkutatásban működik együtt az Állatorvostudományi Egyetem és a Rákvakcina BVM Kft.

Daganatos megbetegedések kezelésére fejlesztett magyar immunterápiás módszerről és lehetséges állatgyógyászati alkalmazásáról írt alá fejlesztési együttműködési megállapodást az Állatorvostudományi Egyetem a Rákvakcina BVM Kft.-vel.

A szilva az őszi gyümölcsök szupersztárja

Az Európai Friss Csapat – az ízek ereje! program őszi workshopján Bernáth József séf egy izgalmas szilvás receptet mutatott be, de mellette kiderült az is, melyek azok a szuper tulajdonságok, amelyek miatt a szilva igazi szupersztárnak számít a gyümölcsök között.

Újdonság a baromfialmok piacán

A Veiola vállalat új baromfialmot vezet be a piacra. Az innovatív Agribed termékben papíripari hulladékot hasznosítanak újra csirkék és pulykák almozására. Az eddig hasznosítatlan melléktermék átalakításával készített alom amellett, hogy elősegíti a mezőgazdaság beilleszkedését a körforgásos gazdaságba, még költségmegtakarítást is eredményezhet.

Évszázados hagyománya van az ipari baromfifeldolgozásnak

Száz éve kezdődött a városban az iparszerű baromfifeldolgozás. A kerek évforduló kapcsán az elmúlt évtizedekre, a ma már a Hungerit Zrt. által működtetett üzem sikereire és eredményeire tekintettek vissza. A cég jövője kapcsán Volosinovszki János, a Hungerit Zrt. vezérigazgatója kiemelte, a következő évek korszakalkotóak lesznek a vállalkozás életében.

Hány évig élnek a macskák és mit tegyünk, hogy hosszú élettartamuk legyen?

Általában egy macska tizenéves koráig élhet, de néhány közülük megéri a húszas éveit is sőt…Valójában a legidősebb macskaként ismert Creme Puff 38 évesen halt meg.

A Magyartarka fajta jövője lehet, ha a gazdaságok automatizálnak

A Magyartarka Tenyésztők Egyesülete Jákon szakmai napot szervezett a robotizált fejés témakörében. A gyakorlati megközelítésű bemutatón a fejőrobotok technikájával, a kapcsolódó takarmányozási kérdésekkel és a tenyésztőket érintő változásokkal ismerkedhettek meg a résztvevő gazdálkodók.

Újra pályázható lesz a mezőgazdasági kisüzemek támogatása

Módosították a „Mezőgazdasági kisüzemek támogatása” című (VP2-6.3.1-20 kódszámú) felhívást, melynek következtében újra nyitják a konstrukciót. A támogatási kérelem benyújtásának határideje és módja új szakasszal került kiegészítésre, így a támogatási kérelmek benyújtására a hetedik szakasz keretében, 2022. november 17. – 2022. november 30. között lesz lehetőség.

Egyre erősebb a magyar borászati ágazat

Az országnak minden adottsága megfelelő ahhoz, hogy jó minőségű borokat állíthassunk elő a kiváló magyar szőlőfélékből - jelentette ki dr. Nobilis Márton az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Fritz Birtok ünnepélyes üzemavatóján, csütörtökön, Szekszárdon.

Összeomlás fenyegeti az olasz gyümölcstermesztést

A megháromszorozódott termelési költségek, a szélsőséges időjárás és az energiaválság szinte lehetetlenné teszi a további gyümölcstermesztést, állítja Michele Ponso, az olasz Confagricoltura mezőgazdasági egyesület országos gyümölcsszövetségének elnöke.