Back to top

A vegetáriánus gyerekek nem kevésbé fittek, mint a húsevők

Az éghajlatváltozás és az egészséggel kapcsolatos aggodalmak egyre nagyobb méreteket öltő hatása közepette a veganizmus és a vegetarianizmus világszerte egyre nagyobb teret hódít. Azonban olvassa végig, mielőtt arra bátorítja gyermekét, hogy teljesen vegetáriánus legyen.

Egy 2022 januárjában végzett felmérésből kiderül, hogy az amerikai felnőttek 10 százaléka már vegetáriánus étrendet követ. Kanadában több mint kétmillió ember vallja magát vegánnak, míg az Egyesült Királyság lakosságának több mint egyharmada szintén hajlandó áttérni a növényi alapú étrendre. 

Azonban van egy ijesztő kérdés, amivel sok szülő szembesül, amikor gyermeke vegetáriánus étrendbe kezd, hogy

vajon a teljesen növényi alapú étrend képes-e biztosítani gyermeke számára az összes szükséges tápanyagot?

Érdekes módon a torontói St. Michael's Hospital kutatócsoportja erre a kérdésre próbált választ adni a Pediatrics című orvosi folyóiratban nemrég megjelent tanulmányában.

Fotó: pixabay.com

Vegetáriánus gyerekek vs. nem vegetáriánus gyerekek

A tanulmány szerzői 2008 és 2019 között 8 907  hat és nyolc év közötti kanadai gyermek súlyára, D-vitamin-szintjére, testtömegindexére, magasságára, vastartalmára és koleszterinszintjére vonatkozó adatokat vizsgáltak. Ezek a gyerekek és szüleik tagjai voltak a TARGet Kids! nevű kanadai kutatóhálózatnak, amelynek célja, hogy különböző kutatási projekteken keresztül előrelépést hozzon a gyermek-egészségügyi stratégiák terén. 

A szülőktől kapott táplálkozási információk alapján a kutatók vegetáriánus és nem vegetáriánus kategóriába sorolták a gyerekeket, és összehasonlították fizikai növekedésüket.

Dr. Jonathan Maguire vezető kutató és gyermekorvos, miközben kiemelte tanulmányuk fontosságát, elmondta: "Az elmúlt 20 évben egyre népszerűbbé váltak a növényi alapú étrendek és a változó élelmezési környezet, amely egyre több növényi alapú alternatívát kínál, azonban Kanadában még nem láttunk kutatást a vegetáriánus étrendet követő gyermekek táplálkozási eredményeiről".

A résztvevők növekedésének összehasonlításakor figyelembe vett tényezők (mint például a BMI, testsúly stb.) elemzése azt mutatta, hogy a vegetáriánus étrendet követő gyermekek tápanyagtartalma megegyezik a nem vegetáriánus gyerekekével. A tanulmány azonban rámutatott arra, hogy

a vegetáriánus gyerekeknél nagyobb (kétszeres) a kockázata annak, hogy testsúlyuk elmarad a normálistól, mint a korukbeli húsfogyasztóknál.  

Ezért a szülőknek ajánlott, hogy a növekedés nyomon követése és a megfelelő étrend biztosítása érdekében forduljanak egészségügyi szakemberekhez a vegetáriánus étrenden élő, de véznább gyerekek esetében. Dr. Maguire azt írja: "A vegetáriánus étrendnél a normálisnál kisebb testsúly gyakoribb, ami aláhúzza, hogy a vegetáriánus étrendet fontoló alultáplált gyermekek esetében gondos étrendtervezésre van szükség".

A vizsgálat korlátai

A hússal ellentétben, amelyet elsősorban hal, csirke vagy sertéshús formájában fogyasztanak, a vegetáriánus étrend számos típusból állhat. Például egyes gyümölcsök és zöldségek, például a gomba, a kókuszdió és a málna gazdag vasban. Az olyan élelmiszerek, mint a gabonafélék, a tej, a tofu és a spenót jó D-vitamin- és fehérjeforrások. Míg a főként zabból, banánból, rizsből és búzából álló étrend magas szénhidráttartalmú.

A St. Michael’s kórházban nemrég végzett tanulmány nem említi, hogy a vegetáriánus résztvevők milyen típusú és minőségű vegetáriánus étrendet fogyasztottak.

Ezért további kutatásokra van szükség, hogy részletesebb összehasonlítást lehessen végezni a vegetáriánus, vegán és nem vegetáriánus gyermekek táplálkozási szintje között.      

 

Forrás: 
interestingengineering.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Elindult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor. Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok szakemberei végzik. A nyári időjárási viszonyokra tekintettel valamennyi ellenőrzés alkalmával fokozott figyelmet fordítanak a hűtési lánc fenntartásának és dokumentálásának vizsgálatára.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

Lőrinc már felejtős: elindult a dinnyeszezon

Dinnye szezonnyitó sajtótájékoztatót tartott Medgyesegyházán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete. Az idei szezon bíztatónak ígérkezik, és mint kiderült, már a Lőrinc napot is elfelejthetjük, hiszen a klímaváltozás, és az újabb fajták hatására jóval tovább lesz jó minőségű hazai dinnye.

Újabb belgiumi csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Egy újabb belga csokoládégyár üzemében azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést, és ezzel több mint 300 megbetegedést Európa szerte - írta a The BrusselsTimes hírportál csütörtökön.

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

Széllel együtt, nem szemben

Új laboratórium létesült Magyarország legnagyobb kutatási célú szélcsatornájához. A szélcsatornával nemcsak a 70-80 km/h sebességű szél ereje tapasztalható meg, vagy egy repülőgép szárnyszegmens aerodinamikai tesztelése követhető nyomon. A Kármán Tódor Szélcsatorna Laboratóriumban a légköri áramlások hatásait egyaránt vizsgálják a természetes földfelszínre és az ember alkotta objektumokra.

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

A hobbiállat-tartókat is megviseli az árak növekedése

Egy állatjóléti alapítvány szerint egyre több ember szorul támogatásra, hogy tápot vehessen a kutyájának/macskájának, és egyre több házikedvenc kerül menhelyre a növekvő költségek miatt.