Back to top

Datolya: a tökéletes nassolnivaló, nemcsak édes, de egészséges is

Amikor természetes, édes nassolnivalóra vágyunk, sokan választják az érett barackot, a friss almát vagy a fanyar narancsot. De van egy elfeledett édes finomság, amit sokan hajlamosak figyelmen kívül hagyni, pedig nagy hatással lehet az egészségünkre. Ez a gyümölcs nem más, mint a datolya.

Bár aszaltnak tűnhet, a datolya alapvetően friss, amikor a boltban megvásároljuk. Néhány cég aszalt datolyát is árul, de a legtöbbjük természetes módon hagyja a gyümölcsöt megszáradni, így egy ragacsos, édes finomságot hoznak létre, amely megegyezik az édességek bizonyos formáival.

A Health szerint három datolya körülbelül 200 kalóriát tartalmaz. Bár ez a szám magasnak tűnhet, egy adag datolya 5 gramm rostot, 1 gramm fehérjét, valamint már kis mennyiségben is több kulcsfontosságú mikro tápanyagot tartalmaz.

K-vitamin, többféle B-vitamin, kalcium, mangán, vas, kálium, magnézium és cink is van a datolyába csomagolva. Ugyanakkor nem a vitaminok a leglenyűgözőbb részei a datolyának. A legnagyobb előnyük valójában a koleszterinszintre és a bélrendszer egészségére gyakorolt hatásukból származik.

A datolya javíthatja a koleszterinszintet és a bélrendszer egészségét is

A datolya meglehetősen sok rostot tartalmaz, ami már önmagában is segíti a bélrendszer egészségét. Egy 2015-ben megjelent tanulmány megállapította, hogy a datolyának egy olyan különleges előnye lehet, amely túlmutat a rostok szokásos hatásán. A kutatók megállapították, hogy a résztvevők étrendjéhez hozzáadott datolya jobb bélműködést eredményezett. Ráadásul az ellenőrzéskor a tudósok kevesebb nyomát találták olyan vegyületeknek, amelyek a rákkeltő sejt mutációkhoz kapcsolódnak.

Egy másik, 2019-ben közzétett tanulmány szerint a datolya antimikrobiális hatású. A Journal of Pharmacy and BioAllied Sciences című folyóiratban megjelent tanulmány azt is megállapította, hogy a datolya jó antioxidáns forrás.

De még ennél is lenyűgözőbb volt a Nutrients című szaklapban megjelent 2020-as tanulmány. A kutatók olyan betegek étrendjéhez adtak datolyát, akik cukorbetegek és magas koleszterinszinttel rendelkezők voltak. Azt találták, hogy a datolya magas cukortartalma ellenére a gyümölcs nem befolyásolta a résztvevők A1C-szintjét, ellenben az LDL-szintjükkel a kontrollcsoportok tagjaihoz képest. A datolyát fogyasztó résztvevők LDL-szintje csökkent. Az LDL a "rossz" koleszterin néven ismert, a szívbetegségekkel szorosan összefüggésbe hozható koleszterin. A résztvevők LDL-szintjének csökkentése hozzájárult az általános egészségi állapotuk javulásához.

A datolya íze elég édes ahhoz, hogy élvezettel fogyasszuk, és elég sokoldalú ahhoz, hogy a sütéstől a salátákig mindenben felhasználjuk. Végül is, ki ne szeretné, hogy egy desszert támogassa a szíve egészségét?

Forrás: 
healthdigest.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új vezérigazgatója lesz júliustól a Penny Magyarországnak

Mathias Mentrop lesz a Penny Magyarország vezérigazgatója július 1-jétől, aki a csehországi hálózat operatív igazgatója jelenleg - közölte a diszkontáruházlánc csütörtökön az MTI-vel.

A kertészkedés meglepő egészségügyi előnyei

A Coloradói Egyetem tanulmánya szerint a kertészkedő emberek egészségesebbek, mint azok, akik nem végeznek kerti munkákat. Ennek több oka is van, mint például, hogy több rostot fogyasztanak, és több testmozgást végeznek.

Négy étel, ami öregíti az agyat

Az ételek nem csak a testünk számára jelentenek üzemanyagot, hanem agyunk egészségében is jelentős szerepet játszhatnak, de a kiegyensúlyozott táplálkozás segíthet az agyműködés javításában és a kognitív hanyatlás megelőzésében. Ha azonban nem vagyunk körültekintőek az ételválasztásunkkal, bizonyos élelmiszerek felgyorsíthatják az agy öregedését, és növelhetik a demencia kialakulásának kockázatát.

Fejlesztések a dunaharaszti italgyárban

A Coca-Cola HBC Magyarország mintegy 23 millió euró (mintegy 8,7 milliárd forint) értékben fejleszti gyártási és logisztikai kapacitásait Dunaharasztiban - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.

Már kóstolható az Ország Söre!

A magyar sörkedvelő közönség szavazatainak összesítése alapján az egyik legtrendibb és legizgalmasabb kisüzemi sörtípust képviseli a 2023-as Ország Söre, amit mostantól dobozban, a PLACC Fesztiválon pedig már csapolt formában is kóstolhatnak a fogyasztók.

A megfizethetetlen ár a fenntartható étrend legfőbb gátja

Egyre többen vannak, akik anyagi okok miatt nem engedhetik meg maguknak, hogy fenntartható módon étkezzenek, derült ki a WWF tizenkét országra kiterjedő felméréséből. Az idén a megkérdezettek 56%-a, 2021-hez képest 9%-kal többen válaszolták, hogy nem tudják megfizetni a fenntartható étrendet. Muszáj csökkenteni az egészséges élelmiszerek áfáját, érvel a WWF németországi szervezete.

Növényvédőszer-maradék miatt hívtak vissza kukorica tallért

Nem engedélyezett növényvédőszer-maradék (klórpirifosz) jelenléte miatt a gyártó Good Food Products visszahívta a 2023. szeptember 19-i minőségmegőrzési idejű 105 grammos Sondey Kukorica tallér amaranth és a 105 grammos Sondey Kukorica tallér chia termékeit, az árut Magyarországon a Lidl forgalmazza - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.

A teljes magyar agráriumra pozitívan hat a MATE és a NAGISZ Csoport új együttműködése

A minőségi termékfejlesztés, a precíziós gazdálkodás dinamikus fejlődése és az agrárszakember-utánpótlás biztosítása érdekében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem stratégiai együttműködési megállapodást kötött a NAGISZ Zrt.-vel Nádudvaron.

A vasban gazdag ételek felgyorsítják a zsírégetést

A vas alapvető tápanyag az általános egészségünk és a gyorsabb fogyás szempontjából. Sajnos körülbelül 10 millió amerikai szenved vashiányban - köztük 5 millióan vashiányos vérszegénységben. A vérszegénység olyan tünetekkel jár, mint ingerlékenység, súlyos fáradtság, fejfájás, szapora szívverés, általános gyengeség, sőt hajhullás.

Különleges, melegkedvelő zöldségek

A saját veteményeskertben az a legjobb, hogy olyan növényeket is megtermeszthetünk, amikhez egyébként nem jutnánk hozzá boltokban, sőt gyakran még piacokon sem. Ezzel lehetőség nyílik szélesíteni a repertoárunkat, a változatos táplálkozás pedig előnyös... Ezk a zöldségek annyira szeretik a meleget, hogy külön örülnek annak, ha nyáron vetjük őket, és persze öntözéssel segítjük a gyors kikelést.