Back to top

Tizennyolctól negyvenig – fiatal gazdák ma

A magyar agrárium generációváltásának a sikere volna az alapja annak, hogy hazánk élelmiszerellátása a következő évtizedekben is biztosítva legyen. A nehéz folyamatot számos támogatás és szabályozási eszköz segíti, sőt, ösztönzi.

Fiatal gazdák ma – mi kell a sikeres generációváltáshoz? | Papp Zsolt György (AM) | MMG-Direkt

 

Az MMG Direkt legutóbbi adásában Papp Zsolt György vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkárt, a MAGOSZ Országos Ifjú Gazda Tagozatának elnökét kérdezte a generációváltásról és a fiatal gazdák lehetőségeiről Halmos B. Ágnes, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

Hazánk agrártársadalmának nagyobb része a nyugdíjkorhatárhoz közelít. Bár bizonyára van olyan, aki élete végéig nem hagyja abba a munkát, szükség van a fiatalokra, egy váltógenerációra. A gazdálkodó apákat és utódaikat a MAGOSZ tömöríti, mert a húszas-harmincas éveikben járó gazdálkodók, akik többnyire családi gazdaságban dolgoznak, és akik előbb-utóbb átveszik azt, a szervezet Országos Ifjú Gazda Tagozatának a tagjai.

A támogatási rendszerben megjelenő „fiatal gazda” fogalom azokat a 18 évesnél idősebb, de 41. életévüket még nem betöltött, nemcsak szakirányú végzettséggel, hanem valóban mezőgazdasággal foglalkozó gazdálkodókat jelenti.

„Fiatal gazda az, aki a terület alapú támogatás mellett kiegészítő támogatást is kap, az is, aki újonnan indított agrárvállalkozása beruházásához kap támogatást, és azt is fiatal gazdának nevezzük, aki a kora alapján kap többlettámogatást egy beruházási támogatás mellé” – mondja Papp Zsolt. Utóbbihoz egyébként nem feltétlenül van szükség agrárvégzettségre, ez esetben csak az számít, hogy az igénylő 5 évnél nem régebben kezdett mezőgazdasági tevékenységbe.

A 2014-ben indított Vidékfejlesztési Program 2020. decemberében véget ért. Az új KAP-ciklus két éves átmeneti szabályozás után, 2023. január 1-jén kezdődik. Az új szabályozásban kiemelt figyelmet fordít az EU a fiatal gazdákra, és az új támogatási konstrukcióban megduplázódik a korosztály által elérhető összeg.

Nem önmagában a fiatal gazdák támogatásáról akarunk gondoskodni, hanem a nemzedékváltás részévé akarjuk tenni a fiatal gazdák támogatását, összekapcsolva a különböző generációkat.

A gazdaság átvevőjét és átadóját is a gazdaságátadásban, a generációváltásban kívánjuk támogatni. Emellett, természetesen, már megismert módon működik majd a fiatal gazda támogatás. Így segíthetjük az agráriumban szükséges megújulást.

A január 1-én hatályba lépő „gazdaságátadási” törvény lehetővé teszi, hogy a gazdálkodók „egyetlen papíron” átadhassák utódjuknak a földtulajdont, a haszonbérletet, a különböző szerződéseket és hatósági engedélyeket, mi több, ugyanez a szerződés a támogatási jogosultságok és más szerzett jogosultságok átírását is lehetővé teszi. Az új szerződésforma a gazdaság átadása mellett a tudásátadást is gördülékenyebbé teheti. Ugyanis nemcsak pénzügyi és jogi átadásra van szükség, hisz a gazdaságátadó birtokában lévő tudás, tapasztalatok és kapcsolatrendszer óriási érték.

- Ehhez olyan együttműködési feltételrendszert kívánunk kialakítani, ami a két fél együttműködésén alapul.

Hosszú távon, akár több éven keresztül együtt gondolkodva és együtt munkálkodva tudja átadni a tulajdonos a gazdaságot akár egyenes ági leszármazottjának, akár más, több éve vele dolgozó munkatársnak, az általa szerzett tudással, tapasztalatokkal és kapcsolatrendszerrel együtt

– mondta el Papp Zsolt.

A MAGOSZ Ifjú Gazda Tagozata 2018 óta foglalkozik a generációváltással, számos felmérést és fórumot tartottak a témában. Javaslataik hozzájárultak az őstermelői és a gazdaságátadási törvény létrejöttéhez. Emellett a digitalizációtól az adminisztráción át a fogyasztói szokások változásáig számos aktuális témával foglalkoznak. A megyei ifjúgazda-szervezetek tagjai rendszeresen felkeresik egymás üzemeit és megosztják tapasztalataikat.

- Nem kell nagy hívószavakat közzétenni ahhoz, hogy asztalhoz tudjunk ülni egy jó szakmai beszélgetésre, ahol mindenki bátran megosztja az utóbbi időszakban szerzett tudását, tapasztalatait, legyen az akár hazai, akár külföldi tapasztalat vagy bevált gyakorlat. Számos rendezvényünk végén a résztvevők döntötték el, hogy a következő milyen témában legyen – csak lehetőleg minél hamarabb.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szamócaszezon: reményeket meghaladó eredmények

Egy sikeres termesztési idény most sokkal többet jelent annál, mint hogy biztosítja-e vagy sem az érintett kárpátaljai család megélhetését. Sokkal nagyobb a tét, mert jelentősen hozzájárul a szülőföldön maradáshoz, hiszen azt bizonyítja, hogy a háborús helyzettel járó bizonytalanság ellenére van jövő.

A hímzés hagyománya ma is él, évtizedek óta közösségteremtő erő

Elődeink alkotómunkájának örökségét meg kell őriznünk a következő generációk számára. Az értékfeltáró- és átadó munkának azonban csak úgy van igazán értelme, ha annak közösségformáló, közösségteremtő ereje van – fogalmazott az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a XXX. Kisjankó Bori Országos Hímzőpályázat díjátadó- és kiállításmegnyitó ünnepségén, Mezőkövesden.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Elkeltek a húsmarhák a NAV árverésén

35 millió forintért keltek el azok a húsmarhák, amelyekre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elektronikus árverésén lehetett június 24. és 28. között licitálni.

Magyar erdők jó kezekben

A magyar kormányzat, a magyar agrárium számít a magyar erdőkre, és számít az erdőket kezelő erdész szakemberekre – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, az Országos Erdészeti Egyesület 152. alkalommal megrendezett vándorgyűlésén a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Elindult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor. Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok szakemberei végzik. A nyári időjárási viszonyokra tekintettel valamennyi ellenőrzés alkalmával fokozott figyelmet fordítanak a hűtési lánc fenntartásának és dokumentálásának vizsgálatára.

Folyamatosan zajlik a betakarítás a földeken

A száraz meleg időjárás és az aszály ellenére az ország kenyere biztosított – közölte Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóban.

Csak a professzionális mezőgazdaságnak van jövője

Ahogy az erőszakos téeszesítés, úgy a termelőszövetkezetek rendszerváltás utáni erőltetett felszámolása is a hazai szakpolitika hibája volt. Hosszú távon csak a tőkeerős és szakmailag felvértezett gazdasági társaságok életképesek a magyar agráriumban – mondta Horváth Gábor, a társas agrárvállalkozásokat tömörítő MOSZ főtitkára, akivel az idén száz éves Szövetkezeti Világnap alkalmából beszélgettünk.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

Hígtrágya a miniszternek - gazdatüntetés Hollandiában

„Ideológiai alapon zárnátok be és sajátítanátok ki a farmjainkat!” Ilyen és ehhez hasonló transzparensekkel tüntetett több tízezer gazdálkodó Hollandia hét pontján még a múlt héten, hogy tiltakozzék a kormány nitrogén-oxid- és ammóniakibocsátás visszaszorítását célzó tervei ellen. Az ország különböző részein, az autópályákon tiltakoztak a gazdák, több helyütt szénabálák égetésével.