Back to top

Az öngondoskodást támogatják - 5000 palántát adományozott a MATE

Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem az idei esztendőben is zöldségpalántákat adományozott. A mintegy ötezer darab palántát a Katolikus Karitász közreműködésével rászoruló családok kapják.

Immár a negyedik alkalom ünnepélyes keretek között adták át a Katolikus Karitász részére azt a mintegy ötezer darab, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Dísznövénytermesztési és Zöldfelület-gazdálkodási Kutatócsoportjának budapesti telephelyén nevelt paradicsom-, paprika- és uborkapalántát, amelyeket rászoruló családok kapnak.

Fotó: MATE/Béres Ádám

Az zöldségfajták mindegyike a Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt. által nemesített, minősített magyar fajta, olyanok, amelyek évtizedek óta bizonyítanak a hazai és nemzetközi kertészeti termelésben.

Dr. Gyuricza Csaba a MATE rektor kiemelte, hogy a palánta adományozással az öngondoskodás jelentőségére is szeretnék fölhívni a figyelmet.  Magyarország abban a szerencsés helyzetben van, hogy az itt előállított élelmiszerből és élelmiszer-alapanyagból, a hazai szükségletek fedezése mellett exportra is jut, ez pedig hatalmas értéket jelent élelmiszerbiztonsági és nemzetbiztonsági szempontból is.  

A világjárvány és az Ukrajnában zajló konfliktus még tovább erősíti az élelmiszerbiztonság szerepét és jelentőségét, az önellátás és önrendelkezés pedig nemcsak egy ország számára, hanem az egyén számára, a családok számára is kiemelkedően fontossá vált. 

Ezt a fajta öngondoskodást is erősíti az az akció, amelyet a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem valamint jogelőd intézménye, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ indított néhány évvel ezelőtt, és amelynek célja a rászoruló családok támogatása valamint a  helyi élelmiszer előállítás támogatása. 

felajánlott palántákkal  azokról tudunk gondoskodni, akik Magyarországon is segítségre szorulnak, hiszen miközben a háború elől menekülőket támogatjuk, nem feledkezhetünk  el azokról sem, akik Magyarországon keresik a segítséget

- fogalmazott Szentkirályi Alexandra kormány szóvivő asszony és hozzátette, sok ezren tapasztalhatták meg például ennek az akciónak is köszönhetően azt, mekkora erőforrás és öröm rejlik a saját kéz által megtermelt élelmiszerben. Nagy siker, hogy évről évre egyre többen gondolják úgy, érdemes belevágni a háztáji  kiskertek kialakításába. A rászorulók esetében nagyon komoly segítséget jelent az adomány növény, hiszen sok-sok ezer forintban mérhető értéket képvisel az, hogy a megtermelt zöldségeket nem a boltban kell megvásárolni. 

Fotó: Rass Krisztina

Écsy Gábor a Katolikus Karitász országos elnöke köszönetét fejezte ki nagy értékű adományért. Mint mondta, az akció nagyon jól illeszkedik a Katolikus Karitász közel egy évtizede működő Zöldellő Kertek programjához, amelyben tavasszal vetőmagokat és kerti eszközöket osztanak szét rászoruló családok között, akik vállalják azt, hogy a lakókörnyezetüket, kertjüket megművelik. A palánták hat egyházmegyébe és több száz emberhez jutnak el és nyújtanak segítséget abban hogy minden nap friss, biztonságosan megtermelt zöldségféle kerüljön az asztalukra.

Fotó: MATE/Béres Ádám

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Elindult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor. Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok szakemberei végzik. A nyári időjárási viszonyokra tekintettel valamennyi ellenőrzés alkalmával fokozott figyelmet fordítanak a hűtési lánc fenntartásának és dokumentálásának vizsgálatára.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

Újabb belgiumi csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Egy újabb belga csokoládégyár üzemében azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést, és ezzel több mint 300 megbetegedést Európa szerte - írta a The BrusselsTimes hírportál csütörtökön.

Egy fesztivál is lehet zöld

A környezettudatosság napjaink egyik kiemelt közéleti témája – kifejezetten az EFOTT célközönségét jelentő fiatalok életében –, így a fesztivál szervezői arra vállalkoztak, hogy a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) segítségével egy igazán zöld rendezvényt hoznak létre.

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

Csúcsgenetika a nyúltenyésztésben

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Hycole Kft. Ezzel egy nemzetközi színvonalú közös munka kezdődött el a Kaposvári Campus kutatói és a nyúltenyésztő vállalkozás szakemberei között, eredményeik pedig rövid időn belül termékre, forintra válthatóak lesznek.

Újabb cégek csatlakoznak a duális képzéshez

A MATE Kaposvári Campusa tovább bővíti a duális képzésben részt vevő cégek körét. A tavaly ősszel indult műszaki képzés népszerűsége miatt az egyetem fontosnak tartja, hogy újabb gyakorlati lehetőségek nyíljanak meg a hallgatók előtt. Az egyeztetések már zajlanak, Vörös Péter campus-főigazgató és Huszti Gábor, a megyei közgyűlési alelnöke el is látogatott a ZIEHL-ABEGG Kft. marcali telephelyére.

A MATE tananyaga lépést tart a digitális kihívásokkal

Egy nemzetközi projektnek köszönhetőn új, a digitális agrárium és élelmiszeripar kihívásaira reagáló mesterképzés indulhat el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. A tavaly indított program keretében már megtörtént az oktatók képzése. A tananyagok is készültek, többek között a precíziós mezőgazdaság, a robotika, a drónok, valamint az okos megoldások és innovációk témájában.

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.