Back to top

Nagy István: „Munkánk most valóban a termőföldtől az asztalig fog terjedni”

Nagy István a jelenlegi kormányalakítás után is az agráriumért felel, ezért a Fenntartható Fejlődés Bizottsága és a Mezőgazdasági Bizottsága előtt is referálnia kellett. Kinevezése előtti mindkét meghallgatásán hangsúlyozta, hogy az Agrárminisztérium tevékenységét a jövőbe mutató megoldások fogják meghatározni.

A május 18-ai Fenntartható Fejlődés Bizottsága előtti meghallgatáson Nagy István elmondta, az agrártárca joggal nevezhető a természeti erőforrások minisztériumának, ahol a természetvédelem önálló államtitkárságként vesz részt a tárca munkájában.

Várakozása szerint ennek köszönhetően az eddigieknél hatékonyabban tudják érvényesíteni a környezeti szempontokat.

Fotó: Fekete István

Másnap a Mezőgazdasági Bizottság a Parlamentben tartott ülést Nagy István agrárminiszter-jelölt meghallgatásáról, ahol az utóbbi idők megpróbáltatásaival (éghajlatváltozás, koronavírus-járvány, madárinfluenza, ukrán–orosz konfliktus) szembenéző agráriumban dolgozók mindennapi, kemény munkája előtt tisztelgett, amelynek köszönhetően soha nem volt kérdés a termelés fenntartása.

A miniszter kifejtette, az elkövetkező időszakban a magyar agrárium legnagyobb kihívása a szomszédban dúló háborúból eredő élelmiszerpiaci válság hatásainak a leküzdése lesz.  

„Munkánk most valóban a termőföldtől az asztalig fog terjedni” – jelentette ki, és a minisztérium szerkezete is ezt fogja tükrözni.

A jövőbeni fontos feladatok felsorolásában kiemelte a vízgazdálkodás átértékelését, valamennyi agráriumi szerepelő támogatását, élelmiszeripari üzemek építését, tárolókapacitások fejlesztését (élelmiszeralapanyag-kapacitások biztosítása céljából), továbbá a magyar élelmiszerek arányának emelését a belföldi kiskereskedelemben.

Kiemelte az előző ciklusban bevezetett törvények, mint az osztatlan közös tulajdon felszámolásáról, az öntözéses gazdálkodásról, a családi gazdaságok adózásáról, valamint a gazdaságátadásról szóló törvények jelentőségét, amely intézkedésekre pillérekként alapozhat az agrártárca a következő négy évben is.

A klímaváltozás következtében kialakult hektikus csapadékeloszlás kapcsán példaként kiemelte: „Ha a kukoricatermesztésben rosszkor esik az eső, az 100 milliárd forint kiesés, ha jókor esik, az plusz 100 milliárd forint” – indokolva ezzel az öntözésfejlesztés szükségességét.

Megemlítette, hogy „Magyarország szerencsés helyzetben van, több mint 20 millió ember ellátására képes” – ugyanakkor a háború miatt várható élelmiszeralapanyag-hiányt megelőzendőn, pont ezért döntött a kormány a gabonakiviteli bejelentési kötelezettségről.

Fotó: Fekete István

Ezzel az intézkedéssel ugyanis a kormány ellenőrizni tudja a terményexportot, és meg tudja gátolni, hogy a nemzetközi piac vevői kiszippantsák az országból az élelmiszer-tartalékokat.

A források kapcsán elmondta, az uniós vidékfejlesztési források nemzeti társfinanszírozási mértékét a magyar kormány 80 százalékra emelte, aminek köszönhetően 3-szor annyi forrás áll majd rendelkezésre, mint a korábbi években.

Nagy István kitért a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) modellváltására, aminek eredményeként 20 százalékkal nőtt az agráriumi képzésekre jelentkezők száma.

Mindezek mellett hangsúlyozta a magyar élelmiszeripar minél sürgetőbb fejlesztését, ami napjainkra nemzetstratégiai kérdéssé vált, továbbá az állattartó telepek higiéniai fejlesztését, korszerűsítését, megakadályozván az újabb és újabb állategészségügyre veszélyes kórok terjedését.

Végezetül kiemelte a magyar gazdák jelenlegi munkáját, amit csak remélni tud, hogy a következő generáció minél több képviselője átvesz elődeiktől – nyomatékosítva: „A magyar mezőgazdaságban továbbra is minden egyes dolgos kézre szükség van”.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A KITE őszibúzafajta-választéka

A hagyományoknak megfelelően legszebb állapotukban igyekezett bemutatni a kalászos gabonákat – köztük az őszi búzákat – a KITE. Nádudvaron május közepén, Dalmandon május végén tartotta a bemutatót az integrátor, az általa ajánlott nagy termőképességű fajtákat mutatták be.

Öreg traktorok ha találkoznak...

Bár dologidő van, egy napra szüneteltetjük a munkát, elvégre traktoros találkozó ritkán van – hangzott el Csáfordon, ahol több év kihagyást követően végre meg tudták tartani a veterán mezőgazdasági járművek tizedik „összejövetelét”.

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.

Környezet, táj és a gazda

A nyitrai agráregyetemen beszélgettem Fehér Sándor professzorral, aki szomorúan konstatálja, hogy a napokban megszűnt náluk a környezetgazdálkodási szak. A tantárgyak némelyike szerencsére megmarad, de már csak a régiófejlesztési és a vidékfejlesztési szakokon oktatják őket.

A hobbiállat-tartókat is megviseli az árak növekedése

Egy állatjóléti alapítvány szerint egyre több ember szorul támogatásra, hogy tápot vehessen a kutyájának/macskájának, és egyre több házikedvenc kerül menhelyre a növekvő költségek miatt.

A holland miniszterelnök elítélte a mezőgazdasági dolgozók napok óta tartó tüntetését

Mark Rutte holland miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy a mezőgazdasági dolgozók a múlt szerda óta tartó tüntetés keretében útblokádot alkalmaztak és politikusokat fenyegettek meg - számolt be a DutchNews hírportál kedden.

Békés megyei kistermelő tevékenységét függesztette fel a Nébih

Egy Békés megyei kistermelő állattartó telepén és élelmiszer-előállító egységében tartott ellenőrzést június közepén a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A sertésállomány állategészségügyi státusza ismeretlennek bizonyult, míg az egységben súlyos higiéniai problémákat, jelöletlen, nem nyomonkövethető termékeket találtak az ellenőrök.

Tűzvészek pusztítják Tunézia gabonatermést - a gazdák inkább idő előtt kezdik az aratást

Idő előtt kezdték meg az aratást a gazdák Tunéziában, mivel az extrém hőség országszerte gabonatüzekkel fenyeget. Inkább kevesebb és rosszabb minőségű terményt takarítanak be, mintsem elvesszen mindenük.

Sertéságazati szakértők tanácskozása

Többnapos, zártkörű tanácskozáson tekintették át az InterPIG és az agri benchmark Pig Network globális sertéságazati szakértői hálózatok képviselői a közelmúlt világpiaci történéseit és a sertéságazat 2021. évi költség- és jövedelemviszonyainak alakulását tagországi szinten.