Back to top

Hat különleges élelmiszer, mely népszerűbbé válhat a bolygó felmelegedésével

Akárhogy is nézzük, az éghajlatváltozás befolyásolja azt, hogy mit eszünk a jövőben. Ma világszerte mindössze 13 növény adja az emberek energia bevitelének 80 százalékát, és kalóriáink mintegy felét búzából, kukoricából és rizsből nyerjük.

Ám e növények némelyike nem biztos, hogy továbbra is megfelelően teremni fog az éghajlatváltozás okozta magasabb hőmérsékleten, kiszámíthatatlan esőzéseken és szélsőséges időjárási eseményeken. A szárazság, a hőhullámok és a hirtelen áradások már most is károsítják a termést világszerte.

"Diverzifikálnunk kell az élelmiszerkosarunkat" - mondja Festo Massawe, a Future Food Beacon Malaysia ügyvezető igazgatója, annak a Semenyihben (Malajziában) működő csoportnak, amely az éghajlatváltozás élelmezésbiztonságra gyakorolt hatását tanulmányozza. Ez túlmutat azon, hogy mit eszünk és hogyan termeljük meg. A trükk az lesz, hogy minden lehetséges megoldásba befektetünk: a növények nemesítésébe, hogy jobban ellenálljanak az éghajlatváltozásnak, és olyan növények tanulmányozásába, amelyekről egyszerűen nem tudunk eleget - mondja Samuel Pironon, a londoni Kew Királyi Botanikus Kertek ökológusa.

A gyorsan változó világ növekvő népességének élelmezése érdekében az élelmiszertudósok számos lehetséges utat vizsgálnak, miközben azon gondolkodnak, hogyan lehet környezetbarát módon termelni.

A fogyasztói preferenciák is részei az egyenletnek. "Meg kell találni a megfelelő kombinációt: jól néz ki, jó az íze és megfelelő az ára" - mondja Halley Froehlich, a Santa Barbara-i Kaliforniai Egyetem akvakultúra- és halászati kutatója.

Íme, hat olyan élelmiszer, amely mindezeket a feltételeket teljesíti, és a jövőben egyre nagyobb szerephez juthat az étlapokon és az élelmiszerboltok polcain.

Köles

Forrása: szénhidrátoknak, fehérjének, ásványi anyagoknak (kálium, foszfor és magnézium)

Felhasználása: teljes kiőrlésű gabona; gluténmentes liszt, tészta, chips, sör.

Az ENSZ 2023-at a köles nemzetközi évének nyilvánította. A quinoa 2013-ban ugyanezt a kitüntetést érdemelte ki, és eladásai az egekbe szöktek. A kölest először Ázsiában termesztették mintegy 10 000 évvel ezelőtt, mely Ázsia és Afrika egyes részein alapvető gabonafélének számít.

A búzával, kukoricával és rizzsel összehasonlítva a köles sokkal ellenállóbb az éghajlattal szemben, ugyanis a növénynek kevés vízre van szüksége, és melegebb, szárazabb környezetben is jól fejlődik.

Valamint a köles egyike a sok ősi gabonafélének - köztük a teffnek, az amarántnak és a ciroknak -, amelyek hasonlóan fenntarthatóak és ellenállóak (nem beszélve arról, hogy sör is készülhet belőlük).

Bambara földimogyoró

Forrása: fehérjének, rostnak, ásványi anyagoknak (kálium, magnézium és vas)

Felhasználása: sütve vagy főzve; gluténmentes liszt; tejmentes tejpótló.

Bizonyára hallottunk már a mandulaitalról és a szójaitalról, mint tejhelyettesítő termékekről. A következő alternatíva a kávézóban a bambara földimogyoróból, egy szárazságtűrő, a Szaharától délre fekvő Afrikában őshonos hüvelyesből készülhet. Más hüvelyesekhez hasonlóan a bambara földimogyoró is tele van fehérjével.

A növényen található baktériumok pedig a légköri nitrogént ammóniává alakítják, így a földimogyoró jól fejlődik a tápanyagszegény talajban, vegyszeres műtrágya nélkül.

A növény jobb megértése - mondja Festo Massawe, a Future Food Beacon Malaysia munkatársa - megnyitja az utat a nemesítési programok előtt, amelyek segítségével a bambara földimogyoró ugyanolyan népszerűvé válhat, mint a szójabab, egy olyan hüvelyes, amely szintén nagy terméshozamot hoz, de kevésbé szárazságtűrő.

Kagyló

Forrása: B12-vitaminnak, ásványi anyagoknak (vas, mangán és cink).

Felhasználása: párolva; tésztaételekhez, pörköltekhez, levesekhez adva.

A finom kagylós linguine egy nap talán a családi menü állandó étele lesz. A kagylók, köztük az osztriga és a fésűkagyló 2050-re a tenger gyümölcseinek mintegy 40 százalékát tehetik ki a Nature 2020-as jelentése szerint. Mivel nincs szükség öntözésre vagy trágyázásra, a kéthéjú kagylófarmok kiválóan alkalmasak a méretnövelésre, ami csökkentené a fogyasztói árakat. Minden kéthéjú kagylónak vannak előnyei.

Halley Froehlich, a Santa Barbara-i Kaliforniai Egyetem munkatársa a kagylókat "szuper táplálék dús" és alulértékelt élelmiszereknek nevezte.

Egy hátrányuk azonban mégis van, a kagylók veszélyben vannak, mivel az emelkedő szén-dioxid-szint fokozza az óceánok savasodását, de a tengeri moszatok talán segíthetnek ennek a problémának a leküzdésében.

Hínár

Forrása: vitaminoknak, ásványi anyagoknak (jód, kalcium és vas), antioxidánsoknak.

Felhasználása: saláták, turmixok, salsa, savanyúságok, tészták és chipsek; fogkrémben, samponban és bioüzemanyagokban is megtalálható.

A hínárnak van néhány remek éghajlatbarát tulajdonsága, például a fotoszintézis során szén-dioxidot vesz fel, így csökkentheti vizes környezetének savasságát. A Maine állambeli és alaszkai gazdák a hínárt és a kéthéjú kagylókat együtt termesztik, hogy a kagylóhéjú állatok hasznát vehessék a kevésbé savas víznek.

A hínár a víz alatti fákhoz hasonlóan a szenet is megköti, ami azt jelenti, hogy a hínár termesztése és fogyasztása jót tehet a környezetnek.

Míg a hínárt és más tengeri moszatokat Ázsiában már évezredek óta széles körben fogyasztják, sok nyugati országban még mindig nem ismerik őket.

Abesszin banán

Forrása: szénhidrátoknak, kalciumnak, káliumnak és cinknek.

Felhasználása: kása vagy kenyér; kötél, lemezek és építőanyagok készítésére is használják.

Az Etiópiában termesztett, szárazságtűrő abesszin banán (enset) a "hamis banán" becenevet kapta, mivel a növény hasonlít a banánfához, bár a termése ehetetlen. Azért is nevezik "éhség elleni fának", mert keményítőtartalmú szárát az év bármely szakában le lehet szedni, így megbízható élelmiszernövény a száraz időszakokban.

Az Environmental Research Letters című folyóiratban 2021-ben megjelent jelentés szerint az enset elterjedhet Afrika más részeire is, és talán még azon túl is.

A tanulmány szerzője, James Borrell, a Kew-i Királyi Botanikus Kertek munkatársa szerint az enset ehetővé tételéhez szükséges feldolgozás bonyolult. Így bármilyen terjeszkedését az őslakosok tudását birtokló közösségeknek kellene irányítaniuk.

Manióka

Forrása: C-vitaminnak, szénhidrátoknak, káliumnak

Felhasználása: egészben főtt gyökér; gluténmentes liszt; tápióka gyöngyök.

A Dél-Amerikából származó keményítőtartalmú gyökérzöldség, a manióka megfelel az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képesség, a fenntarthatóság és a táplálkozás szempontjainak. A manióka, amelyet ma már több mint 100 országban termesztenek, akár 40 °C-os hőmérsékletet is elvisel, valamint só- és szárazságtűrő.

További előnye, hogy a magasabb légköri CO2-szint növeli a növény stressz tűrő képességét, valamint nagyobb terméshozamot eredményezhet.

A nyers manióka ugyan mérgező mennyiségű cianidot tartalmazhat, de a gyökér hámozásával, áztatásával és főzésével a vegyi anyag eltávolítható. Feldolgozott formáját tápiókaként ismerhetjük.

Forrás: 
sciencenews.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ősláp és erdőrezervátum

Magyarország legnagyobb egybefüggő síkvidéki erdőtömbje, Somogy zöld szíve 1993 óta áll a KASZÓ Zrt. gondozásában. Története azonban sokkal régebbre nyúlik vissza, már hercegi tulajdonban is színvonalas, fenntartható gazdálkodás zajlott a területen. Ezt az örökséget őrzi az erdőgazdaság, miközben óvja és népszerűsíti a természeti értékeket, köztük a Kaszó település határában lévő Baláta-tavat.

A fa a 21. század építőanyaga

Sopronban a III. Erdei Szabadegyetem – döntéshozóknak című két napos eseményen június elején a faalapú gazdaság, az erdészet, a fa- és az építőipar szereplői és irányítói körüljárják a fa, mint megújuló nyers- és építőanyag alkalmazási lehetőségeinek kérdéseit.

Növényvédőszer-maradék miatt hívtak vissza kukorica tallért

Nem engedélyezett növényvédőszer-maradék (klórpirifosz) jelenléte miatt a gyártó Good Food Products visszahívta a 2023. szeptember 19-i minőségmegőrzési idejű 105 grammos Sondey Kukorica tallér amaranth és a 105 grammos Sondey Kukorica tallér chia termékeit, az árut Magyarországon a Lidl forgalmazza - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.

A teljes magyar agráriumra pozitívan hat a MATE és a NAGISZ Csoport új együttműködése

A minőségi termékfejlesztés, a precíziós gazdálkodás dinamikus fejlődése és az agrárszakember-utánpótlás biztosítása érdekében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem stratégiai együttműködési megállapodást kötött a NAGISZ Zrt.-vel Nádudvaron.

A vasban gazdag ételeket felgyorsítják a zsírégetést

A vas alapvető tápanyag az általános egészségünk és a gyorsabb fogyás szempontjából. Sajnos körülbelül 10 millió amerikai szenved vashiányban - köztük 5 millióan vashiányos vérszegénységben. A vérszegénység olyan tünetekkel jár, mint ingerlékenység, súlyos fáradtság, fejfájás, szapora szívverés, általános gyengeség, sőt hajhullás.

A növények eltávolítják a levegőből a rákkeltő méreganyagokat

Egy úttörő tanulmány kimutatta, hogy a növények hatékonyan tudják eltávolítani a mérgező benzingőzöket - beleértve az olyan rákkeltő vegyületeket, mint a benzol - a beltéri levegőből.

Életbe vágó vízügyek

Az elmúlt évek tendenciáit figyelve azt gondolhatnánk, darázsfészekbe nyúl, aki a vízgazdálkodással akar foglalkozni. Főleg, ha teszi ezt törvényi szinten.

Különleges, melegkedvelő zöldségek

A saját veteményeskertben az a legjobb, hogy olyan növényeket is megtermeszthetünk, amikhez egyébként nem jutnánk hozzá boltokban, sőt gyakran még piacokon sem. Ezzel lehetőség nyílik szélesíteni a repertoárunkat, a változatos táplálkozás pedig előnyös... Ezk a zöldségek annyira szeretik a meleget, hogy külön örülnek annak, ha nyáron vetjük őket, és persze öntözéssel segítjük a gyors kikelést.

Egy bonbonos doboz legendája

Sokunknak lehet gyerekkori emlékképe a ’70-es, ’80-as évekből a nagymama polca, rajta a jellegzetes, nyolcszögletű, virágmintás doboz, amely legtöbbször varrókészletet vagy más személyes értékeket rejtett. A Százszorszép bonbon és doboza Monarchia idején keletkezett legendája napjainkig él.

Ma van a Tej Világnapja

A tej pozitív élettani hatásai miatt, valamint, hogy felhívják az emberek figyelmét a kalciumbevitel fontosságára, a Nemzetközi Tejszövetség 1957-ben május utolsó keddjét nevezte ki, az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Világszervezete (FAO) 2001-től pedig már konkrét dátumot, a június 1-jét jelölte meg a Tej Világnapjának.