Ám e növények némelyike nem biztos, hogy továbbra is megfelelően teremni fog az éghajlatváltozás okozta magasabb hőmérsékleten, kiszámíthatatlan esőzéseken és szélsőséges időjárási eseményeken. A szárazság, a hőhullámok és a hirtelen áradások már most is károsítják a termést világszerte.

A fogyasztói preferenciák is részei az egyenletnek. "Meg kell találni a megfelelő kombinációt: jól néz ki, jó az íze és megfelelő az ára" - mondja Halley Froehlich, a Santa Barbara-i Kaliforniai Egyetem akvakultúra- és halászati kutatója.
Íme, hat olyan élelmiszer, amely mindezeket a feltételeket teljesíti, és a jövőben egyre nagyobb szerephez juthat az étlapokon és az élelmiszerboltok polcain.
Köles
Forrása: szénhidrátoknak, fehérjének, ásványi anyagoknak (kálium, foszfor és magnézium)
Felhasználása: teljes kiőrlésű gabona; gluténmentes liszt, tészta, chips, sör.

Valamint a köles egyike a sok ősi gabonafélének - köztük a teffnek, az amarántnak és a ciroknak -, amelyek hasonlóan fenntarthatóak és ellenállóak (nem beszélve arról, hogy sör is készülhet belőlük).
Bambara földimogyoró
Forrása: fehérjének, rostnak, ásványi anyagoknak (kálium, magnézium és vas)
Felhasználása: sütve vagy főzve; gluténmentes liszt; tejmentes tejpótló.

A növény jobb megértése - mondja Festo Massawe, a Future Food Beacon Malaysia munkatársa - megnyitja az utat a nemesítési programok előtt, amelyek segítségével a bambara földimogyoró ugyanolyan népszerűvé válhat, mint a szójabab, egy olyan hüvelyes, amely szintén nagy terméshozamot hoz, de kevésbé szárazságtűrő.
Kagyló
Forrása: B12-vitaminnak, ásványi anyagoknak (vas, mangán és cink).
Felhasználása: párolva; tésztaételekhez, pörköltekhez, levesekhez adva.

Egy hátrányuk azonban mégis van, a kagylók veszélyben vannak, mivel az emelkedő szén-dioxid-szint fokozza az óceánok savasodását, de a tengeri moszatok talán segíthetnek ennek a problémának a leküzdésében.
Hínár
Forrása: vitaminoknak, ásványi anyagoknak (jód, kalcium és vas), antioxidánsoknak.
Felhasználása: saláták, turmixok, salsa, savanyúságok, tészták és chipsek; fogkrémben, samponban és bioüzemanyagokban is megtalálható.

A hínárnak van néhány remek éghajlatbarát tulajdonsága, például a fotoszintézis során szén-dioxidot vesz fel, így csökkentheti vizes környezetének savasságát. A Maine állambeli és alaszkai gazdák a hínárt és a kéthéjú kagylókat együtt termesztik, hogy a kagylóhéjú állatok hasznát vehessék a kevésbé savas víznek.
Míg a hínárt és más tengeri moszatokat Ázsiában már évezredek óta széles körben fogyasztják, sok nyugati országban még mindig nem ismerik őket.
Abesszin banán
Forrása: szénhidrátoknak, kalciumnak, káliumnak és cinknek.
Felhasználása: kása vagy kenyér; kötél, lemezek és építőanyagok készítésére is használják.

A tanulmány szerzője, James Borrell, a Kew-i Királyi Botanikus Kertek munkatársa szerint az enset ehetővé tételéhez szükséges feldolgozás bonyolult. Így bármilyen terjeszkedését az őslakosok tudását birtokló közösségeknek kellene irányítaniuk.
Manióka
Forrása: C-vitaminnak, szénhidrátoknak, káliumnak
Felhasználása: egészben főtt gyökér; gluténmentes liszt; tápióka gyöngyök.
A Dél-Amerikából származó keményítőtartalmú gyökérzöldség, a manióka megfelel az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képesség, a fenntarthatóság és a táplálkozás szempontjainak. A manióka, amelyet ma már több mint 100 országban termesztenek, akár 40 °C-os hőmérsékletet is elvisel, valamint só- és szárazságtűrő.

A nyers manióka ugyan mérgező mennyiségű cianidot tartalmazhat, de a gyökér hámozásával, áztatásával és főzésével a vegyi anyag eltávolítható. Feldolgozott formáját tápiókaként ismerhetjük.