Back to top

Hat különleges élelmiszer, mely népszerűbbé válhat a bolygó felmelegedésével

Akárhogy is nézzük, az éghajlatváltozás befolyásolja azt, hogy mit eszünk a jövőben. Ma világszerte mindössze 13 növény adja az emberek energia bevitelének 80 százalékát, és kalóriáink mintegy felét búzából, kukoricából és rizsből nyerjük.

Ám e növények némelyike nem biztos, hogy továbbra is megfelelően teremni fog az éghajlatváltozás okozta magasabb hőmérsékleten, kiszámíthatatlan esőzéseken és szélsőséges időjárási eseményeken. A szárazság, a hőhullámok és a hirtelen áradások már most is károsítják a termést világszerte.

"Diverzifikálnunk kell az élelmiszerkosarunkat" - mondja Festo Massawe, a Future Food Beacon Malaysia ügyvezető igazgatója, annak a Semenyihben (Malajziában) működő csoportnak, amely az éghajlatváltozás élelmezésbiztonságra gyakorolt hatását tanulmányozza. Ez túlmutat azon, hogy mit eszünk és hogyan termeljük meg. A trükk az lesz, hogy minden lehetséges megoldásba befektetünk: a növények nemesítésébe, hogy jobban ellenálljanak az éghajlatváltozásnak, és olyan növények tanulmányozásába, amelyekről egyszerűen nem tudunk eleget - mondja Samuel Pironon, a londoni Kew Királyi Botanikus Kertek ökológusa.

A gyorsan változó világ növekvő népességének élelmezése érdekében az élelmiszertudósok számos lehetséges utat vizsgálnak, miközben azon gondolkodnak, hogyan lehet környezetbarát módon termelni.

A fogyasztói preferenciák is részei az egyenletnek. "Meg kell találni a megfelelő kombinációt: jól néz ki, jó az íze és megfelelő az ára" - mondja Halley Froehlich, a Santa Barbara-i Kaliforniai Egyetem akvakultúra- és halászati kutatója.

Íme, hat olyan élelmiszer, amely mindezeket a feltételeket teljesíti, és a jövőben egyre nagyobb szerephez juthat az étlapokon és az élelmiszerboltok polcain.

Köles

Forrása: szénhidrátoknak, fehérjének, ásványi anyagoknak (kálium, foszfor és magnézium)

Felhasználása: teljes kiőrlésű gabona; gluténmentes liszt, tészta, chips, sör.

Az ENSZ 2023-at a köles nemzetközi évének nyilvánította. A quinoa 2013-ban ugyanezt a kitüntetést érdemelte ki, és eladásai az egekbe szöktek. A kölest először Ázsiában termesztették mintegy 10 000 évvel ezelőtt, mely Ázsia és Afrika egyes részein alapvető gabonafélének számít.

A búzával, kukoricával és rizzsel összehasonlítva a köles sokkal ellenállóbb az éghajlattal szemben, ugyanis a növénynek kevés vízre van szüksége, és melegebb, szárazabb környezetben is jól fejlődik.

Valamint a köles egyike a sok ősi gabonafélének - köztük a teffnek, az amarántnak és a ciroknak -, amelyek hasonlóan fenntarthatóak és ellenállóak (nem beszélve arról, hogy sör is készülhet belőlük).

Bambara földimogyoró

Forrása: fehérjének, rostnak, ásványi anyagoknak (kálium, magnézium és vas)

Felhasználása: sütve vagy főzve; gluténmentes liszt; tejmentes tejpótló.

Bizonyára hallottunk már a mandulaitalról és a szójaitalról, mint tejhelyettesítő termékekről. A következő alternatíva a kávézóban a bambara földimogyoróból, egy szárazságtűrő, a Szaharától délre fekvő Afrikában őshonos hüvelyesből készülhet. Más hüvelyesekhez hasonlóan a bambara földimogyoró is tele van fehérjével.

A növényen található baktériumok pedig a légköri nitrogént ammóniává alakítják, így a földimogyoró jól fejlődik a tápanyagszegény talajban, vegyszeres műtrágya nélkül.

A növény jobb megértése - mondja Festo Massawe, a Future Food Beacon Malaysia munkatársa - megnyitja az utat a nemesítési programok előtt, amelyek segítségével a bambara földimogyoró ugyanolyan népszerűvé válhat, mint a szójabab, egy olyan hüvelyes, amely szintén nagy terméshozamot hoz, de kevésbé szárazságtűrő.

Kagyló

Forrása: B12-vitaminnak, ásványi anyagoknak (vas, mangán és cink).

Felhasználása: párolva; tésztaételekhez, pörköltekhez, levesekhez adva.

A finom kagylós linguine egy nap talán a családi menü állandó étele lesz. A kagylók, köztük az osztriga és a fésűkagyló 2050-re a tenger gyümölcseinek mintegy 40 százalékát tehetik ki a Nature 2020-as jelentése szerint. Mivel nincs szükség öntözésre vagy trágyázásra, a kéthéjú kagylófarmok kiválóan alkalmasak a méretnövelésre, ami csökkentené a fogyasztói árakat. Minden kéthéjú kagylónak vannak előnyei.

Halley Froehlich, a Santa Barbara-i Kaliforniai Egyetem munkatársa a kagylókat "szuper táplálék dús" és alulértékelt élelmiszereknek nevezte.

Egy hátrányuk azonban mégis van, a kagylók veszélyben vannak, mivel az emelkedő szén-dioxid-szint fokozza az óceánok savasodását, de a tengeri moszatok talán segíthetnek ennek a problémának a leküzdésében.

Hínár

Forrása: vitaminoknak, ásványi anyagoknak (jód, kalcium és vas), antioxidánsoknak.

Felhasználása: saláták, turmixok, salsa, savanyúságok, tészták és chipsek; fogkrémben, samponban és bioüzemanyagokban is megtalálható.

A hínárnak van néhány remek éghajlatbarát tulajdonsága, például a fotoszintézis során szén-dioxidot vesz fel, így csökkentheti vizes környezetének savasságát. A Maine állambeli és alaszkai gazdák a hínárt és a kéthéjú kagylókat együtt termesztik, hogy a kagylóhéjú állatok hasznát vehessék a kevésbé savas víznek.

A hínár a víz alatti fákhoz hasonlóan a szenet is megköti, ami azt jelenti, hogy a hínár termesztése és fogyasztása jót tehet a környezetnek.

Míg a hínárt és más tengeri moszatokat Ázsiában már évezredek óta széles körben fogyasztják, sok nyugati országban még mindig nem ismerik őket.

Abesszin banán

Forrása: szénhidrátoknak, kalciumnak, káliumnak és cinknek.

Felhasználása: kása vagy kenyér; kötél, lemezek és építőanyagok készítésére is használják.

Az Etiópiában termesztett, szárazságtűrő abesszin banán (enset) a "hamis banán" becenevet kapta, mivel a növény hasonlít a banánfához, bár a termése ehetetlen. Azért is nevezik "éhség elleni fának", mert keményítőtartalmú szárát az év bármely szakában le lehet szedni, így megbízható élelmiszernövény a száraz időszakokban.

Az Environmental Research Letters című folyóiratban 2021-ben megjelent jelentés szerint az enset elterjedhet Afrika más részeire is, és talán még azon túl is.

A tanulmány szerzője, James Borrell, a Kew-i Királyi Botanikus Kertek munkatársa szerint az enset ehetővé tételéhez szükséges feldolgozás bonyolult. Így bármilyen terjeszkedését az őslakosok tudását birtokló közösségeknek kellene irányítaniuk.

Manióka

Forrása: C-vitaminnak, szénhidrátoknak, káliumnak

Felhasználása: egészben főtt gyökér; gluténmentes liszt; tápióka gyöngyök.

A Dél-Amerikából származó keményítőtartalmú gyökérzöldség, a manióka megfelel az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képesség, a fenntarthatóság és a táplálkozás szempontjainak. A manióka, amelyet ma már több mint 100 országban termesztenek, akár 40 °C-os hőmérsékletet is elvisel, valamint só- és szárazságtűrő.

További előnye, hogy a magasabb légköri CO2-szint növeli a növény stressz tűrő képességét, valamint nagyobb terméshozamot eredményezhet.

A nyers manióka ugyan mérgező mennyiségű cianidot tartalmazhat, de a gyökér hámozásával, áztatásával és főzésével a vegyi anyag eltávolítható. Feldolgozott formáját tápiókaként ismerhetjük.

Forrás: 
sciencenews.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Szamócaszezon: reményeket meghaladó eredmények

Egy sikeres termesztési idény most sokkal többet jelent annál, mint hogy biztosítja-e vagy sem az érintett kárpátaljai család megélhetését. Sokkal nagyobb a tét, mert jelentősen hozzájárul a szülőföldön maradáshoz, hiszen azt bizonyítja, hogy a háborús helyzettel járó bizonytalanság ellenére van jövő.

Az őszibarack nyári védelme

Meleg időjárásban a tafrinás levélfodrosodás már nem okoz gondot, a júniusban előforduló lehűlés esetén azonban felléphet a késői levél- és termésfertőzés. A tenyészidő előrehaladtával, melegebb időben nő a lisztharmat, hűvösebb időszakokban pedig a levéllyukacsosodás fertőzésének veszélye. A kártevők elleni védekezés a gyümölcsmolyok és a levéltetvek ellen irányul.

Formatervezési díjat kapott a Steyr Terrus CVT

A nagy presztízsű RedDot formatervezési díjjal ismerték el a Steyr Terrus CVT traktor dizájnját. A zsűri értékelése szerint 2022 legelegánsabb traktorának formaterve hozzájárul a nagy teherbírású munkagép képességeihez, kényelméhez és hatékonyságához. A Steyr Terrus CVT 2015-ben jelent meg a gyártó kínálatában, mint az osztrák vállalat „zászlóstraktora”.

Cipő készül a kipréselt szőlőbogyóból

Egyre szaporodnak az újrahasznosított anyagból készült divattermékek is. A közelmúltban a vezető brazil ruházati áruházlánc szőlőlé, illetve bor készítésekor visszamaradt melléktermékből gyártott cipőkkel jelent meg a piacon.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Elindult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor. Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok szakemberei végzik. A nyári időjárási viszonyokra tekintettel valamennyi ellenőrzés alkalmával fokozott figyelmet fordítanak a hűtési lánc fenntartásának és dokumentálásának vizsgálatára.

Ki legyen 2023-ban az év madara?

Sok éve választunk év élőlényét több kategóriában. Az állatok közül általában az egyes rendszertani osztályok három fajára voksolhatunk. A versenyt meghirdető egyesületek és társaságok célja, hogy minél többen megismerjék ezeket a fajokat, képet kapjanak élőhelyükről, táplálkozásukról, ökológiában betöltött szerepükről, megtudják, hogy mit tehetnek a védelmükben.

Csak a professzionális mezőgazdaságnak van jövője

Ahogy az erőszakos téeszesítés, úgy a termelőszövetkezetek rendszerváltás utáni erőltetett felszámolása is a hazai szakpolitika hibája volt. Hosszú távon csak a tőkeerős és szakmailag felvértezett gazdasági társaságok életképesek a magyar agráriumban – mondta Horváth Gábor, a társas agrárvállalkozásokat tömörítő MOSZ főtitkára, akivel az idén száz éves Szövetkezeti Világnap alkalmából beszélgettünk.