

Az ültetvény újra telepítését 2006-ban kezdte meg a család. Az agyagos, márgás, mészköves talajhoz rozáliát, olaszrizlinget, generosát, solarist, pinot noirt, cabernet sauvignont és kevés kékfrankost társítottak.
A szőlőt és a borászatot, amely falusi vendégasztallal, azaz alkalmilag üzemelő bisztróval, élménykóstolókkal egészül ki, teljes egészében a család - Turay Kamill, Turay István, Turayné Székely Éva és a cukrászként végzett Turay Sára, valamint Kamill felesége, Truszek Tímea - működteti.
Kamill „belenőtt” a mesterségbe, ami szerinte, ha jól művelik, önkifejezéssé, művészetté válhat. Borászként végzett, majd négy-öt évig különböző hazai borvidékeken és borászatokban dolgozott, tapasztalatokat gyűjtött. Öt éve tért vissza a családi birtokra, ahol természethű, organikus gazdálkodás megvalósításába kezdett. A 2018-as 0,4 hektáros bővítés óta csak rezisztens fajtákat telepítenek.

Az átállás éveit követően, tavaly kapták meg a Biokontroll Hungária Kft. hivatalos tanúsítványát a bioorganikus művelésről, amit biodinamikus irányba szeretnének tovább fejleszteni. Ennek részeként állatokat is akarnak tartani, bár a birkák, amelyeket a sorközök legelésére telepítettek, nem váltak be.
„Ez egy különleges fajta, aminek merev a nyakizma, emiatt elvileg nem tud felfelé enni. A kos azonban, amikor űzte a jerkéket, megtanította őket a feltámaszkodásra, így elkezdték legelni a fürtzónát.”

A természet szeretete gyerekkén ivódott Kamillba, Hajdú-Bihar megyében, a nagyapjáéknál töltött nyarak során. Rendszeresen kirándultak a Hortobágyi Nemzeti Parkba, ő pedig pásztorkodott a 12 ezres libaállomány mellett. Nem szeretné, ha húsz év múlva a permetszerek okoznák a halálát, azt viszont igen, hogy ők és a vendégeik csak minőségi, kíméletes művelésből származó bort fogyasszanak.
A soralját öt évente vetik újra a diverzitás megőrzése érdekében. Nyár végén, amikor derékmagasságú, lehengerelik, hogy alulra kerüljenek a magok.
Kérdeztem Kamillt, melyek voltak az elmúlt öt év legnagyobb kihívásait kártevő- és betegségfronton, de azt mondta, hogy nem emlékszik ilyesmire. „Igazából csak azt sajnálom, hogy nem előbb kezdtük el. Sokkal több fizikai munkával jár, sokkal nagyobb alázat és kockázatvállalás szükséges hozzá, de megéri, mert a természetért tesszük. Igyekszünk minél többet visszaadni abból, amit elveszünk”
Sosem számolta ki, mennyivel kerül többe a bioorganikus szőlészet, de úgy véli, 20-30 százalék lehet a különbség.
Támogatást nem vesznek igénye, mivel nem akkora a birtokméretük, és szeretnek a saját lábukon állni. Pályázati segítséggel tudtak venni egy nagyon jó présgépet, ami a lelke a feldolgozásnak.

Amiben most leginkább előre lépnének, az a vendéglátás. Brunchot, szőlőjógát, pezsgős, bundáskenyeres reggeliket kínálnak hétvégén. Közel ötezer követőt gyűjtöttek az elmúlt években a legnépszerűbb közösségi portálon. Érdekes módon ők is organikusak, vagyis maguktól csapódtak a TurayPincészethez és bisztróhoz.
A generációváltás konfliktusmentesen zajlott. „Szerencsénk van a húgommal, mert a szüleink nem a múltban élnek, hanem a jövőben gondolkodnak. Persze, mindkettőnknek bizonyítania kell. Én sok organikus, natúr bort, séf húgom pedig főzési technológiákat, inspirációkat hord haza, hogy kóstoljunk együtt. Hagynak minket kibontakozni és folyamatosan tanulni.”
Inspirációért sokat járnak Dél-Tirolba, ahol a borászatok legalább 80 százaléka bioorganikus, és abból is 20 százalék biodinamikus. „Ugyanez igaz Burgenlandra és sok más európai országra, de mi ebben nagyon le vagyunk maradva.
Igaz, hogy ez kockázatosabb borászat, és a nagyobbak a biztonságot keresik. Számunkra azonban más a fontos. A húgom negyven kilométeres körzetből szerzi be a termelői alapanyagot a falusi vendégasztalhoz, az édesapám maga szaggatja a házi tésztát, az édesanyám pedig befőtteket, lekvárokat készít. Lehet, hogy a kertészeti kultúra irányába mozdulunk a bisztró érdekében, egy barátom pedig azt tervezi, hogy mangalicát fog tartani - organikusan. Mert mindent mi sem csinálhatunk!”