Back to top

A magyarok először kóstolják meg a cseh akvapóniát

A Cseh Köztársaságot május 24-én, kedden a Future Farming képviseli a budapesti CEE Smart City Expo kiállításon. A cseh standon bemutatásra kerül a Future Farming fejlett akvapóniája.

A Jövő városa (City For The Future) projekt olyan cseh megoldások multidiszciplináris bemutatása, amelyek világszerte javíthatnak a városokon és településeken.

A Brno-Heršpicében található, teljesen automatizált farm a városi mezőgazdaság jövőjét tárja elénk
A Brno-Heršpicében található, teljesen automatizált farm a városi mezőgazdaság jövőjét tárja elénk

"A Cseh Köztársaság Ipari és Kereskedelmi Minisztériumának és a CzechTrade projektje az intelligens városok fejlesztéséhez szükséges export és szolgáltatások támogatására jött létre" - mondta Martin Podoba, a Future Farming ügyvezető igazgatója. Michal Fojtík, a második ügyvezető igazgató és a fejlett akvapónia szellemi atyja hozzáteszi: "A projekt célja olyan progresszív cseh technológiák felkutatása és láthatóvá tétele, amelyek segíthetnek a városok és települések fejlődésében. Az a jövőkép, hogy elsősorban a nagyvárosok közelében építsünk és működtessünk kereskedelmi akvapónia-farmokat, olyan irány, amely támogatja a tisztább és egészségesebb városi jövőt, valamint a helyi erőforrások felhasználását az élelmiszer-termelésben."

Az akvapónia és a főzőshow előnyei

Az idei év első negyedévében a dubaji világkiállításon a City for the Future projekt a Cseh Köztársaság nemzeti pavilonjának része volt. Idén először látogat el az európai kontinensre. Konkrétan a HUNGEXPO kiállítási központ C csarnokába, ahol az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium a Cseh Kereskedelemmel együttműködve a City For The Future Budapest 2022 elnevezésű programmal készül: Smart City Expo with Business Forum. A rendezvényen több mint 200 magyarországi és más országbeli városok és önkormányzatok képviselői vesznek részt.

A cseh standon bemutatásra kerül a Future Farming fejlett akvapóniája.

"Budapesten bemutatni készüljük a fenntartható élelmiszer-termelésünk minden főbb előnyét. Ez egészségesebb élelmiszert, könnyebb termesztést és minimális környezetterhelést jelent"

- mondja Michal Fojtík, hozzátéve, hogy a fejlett akvapónia minimális helyet igényel, és nincs szüksége mesterséges műtrágyára. Kivételes továbbá a szinte maradékmentes és ismételt vízhasználat.

Az előadáson szó lesz hálózatépítésről, a helyi piac igényeinek megcélzásáról, valamint egy különleges főzőshow-ról, amely az akvapóniás élelmiszereket használja fel. "Az élelmiszerek forgalmazásával foglalkozó leányvállalatunk, a Farmia Food munkatársai is velünk tartanak Budapestre. Hoznak egy ételkocsit profi szakácsokkal, akik az EXP-en szolgálják fel az ételeinket. Az Expo látogatói így saját szemükkel győződhetnek meg élelmiszereink minőségéről" - magyarázza Karel Janoš a Future Farming-tól, aki a magyarországi bemutató előkészítéséért felelős.

Prezentáció Brünn városának védnöksége alatt

Magyarország érdekes piac a Future Farming számára. "Magyarország nagy mezőgazdasági hagyományokkal rendelkező ország, amely nagyon jó minőségű termékekkel látja el a világot. A mezőgazdaság új, innovatív formái még csak most kezdenek nálunk elterjedni, és Brünnben még nem léteznek a miénkhez hasonló akvaponikus farmok. Befektetési fórumainkon azonban azt látjuk, hogy megvan a mezőgazdaság innovatív formái iránti befektetési igény" - mondja Karel Janoš.

A magyar Intelligens Városok Expo azért is érdekes a Future Farming számára, mert a cseh kiállítás a Future Farming-gal együttműködő Brünn városának védnöksége alatt áll. "Brünn a szülővárosunk. Itt építjük Európa legnagyobb akvapóniás farmját, és elköteleztük magunkat amellett is, hogy segítünk a városnak a károsanyag-kibocsátás csökkentésében" - mondta Karel Janoš, a Future Farming marketingmenedzsere.

Forrás: 
Future Farming sajtóközlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Szamócaszezon: reményeket meghaladó eredmények

Egy sikeres termesztési idény most sokkal többet jelent annál, mint hogy biztosítja-e vagy sem az érintett kárpátaljai család megélhetését. Sokkal nagyobb a tét, mert jelentősen hozzájárul a szülőföldön maradáshoz, hiszen azt bizonyítja, hogy a háborús helyzettel járó bizonytalanság ellenére van jövő.

Az őszibarack nyári védelme

Meleg időjárásban a tafrinás levélfodrosodás már nem okoz gondot, a júniusban előforduló lehűlés esetén azonban felléphet a késői levél- és termésfertőzés. A tenyészidő előrehaladtával, melegebb időben nő a lisztharmat, hűvösebb időszakokban pedig a levéllyukacsosodás fertőzésének veszélye. A kártevők elleni védekezés a gyümölcsmolyok és a levéltetvek ellen irányul.

Mindenkit megvisel a hőség, kivéve a rovarkártevőket – növényvédelmi előrejelzés 27. hét

A tavasz óta tartó általános levéltetű-fertőzöttség minimálisra csökkent ugyan, de a többi kártevő rovar kiválóan megvan a kánikulában. A növénybetegségeknek ezzel szemben nem kedvez a mostani idő. Fontos aktualitás, hogy sürgősen védekezni kell az amerikai szőlőkabóca lárvái ellen.

Óriási napelemparkkal működtetett halastó Kínában

A hibrid rendszer egyedülálló módon integrálja a napenergia-termelést a halászattal, ami nemcsak földet takarít meg, hanem tiszta energiát is termel. A halak és a garnélarákok várhatóan az eddigieknél gyorsabban növekednek majd.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Barcelona megtelt – szigorú szabályok vonatkoznak a turistacsoportokra

Barcelona kiteheti a megtelt táblát, annyi a turista, ezért az ott élők védelmében szigorú szabályokat hoztak, amelyek elsősorban a turistacsoportokra és az idegenvezetőkre vonatkoznak. De a hatalmas tengerjáró hajók korlátozásán is gondolkodik a városvezetés.

Elindult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor. Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok szakemberei végzik. A nyári időjárási viszonyokra tekintettel valamennyi ellenőrzés alkalmával fokozott figyelmet fordítanak a hűtési lánc fenntartásának és dokumentálásának vizsgálatára.

Ki legyen 2023-ban az év madara?

Sok éve választunk év élőlényét több kategóriában. Az állatok közül általában az egyes rendszertani osztályok három fajára voksolhatunk. A versenyt meghirdető egyesületek és társaságok célja, hogy minél többen megismerjék ezeket a fajokat, képet kapjanak élőhelyükről, táplálkozásukról, ökológiában betöltött szerepükről, megtudják, hogy mit tehetnek a védelmükben.

Megfékezték a lángok továbbterjedését a Bükkben

Megakadályozták a lángok továbbterjedését Miskolc külterületén, Jávorkút közelében, ahol mintegy száz hektárnyi területen gyulladt ki a fenyőerdő - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-t.