0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Túlsúlyos Európa

Olaszország egyike azoknak az országoknak, amelyek híressé tették az egészséges és könnyű mediterrán étrendet. Egy nemrégiben készült tanulmány azonban kimutatta, hogy az olaszok fele elhízással vagy túlsúllyal küzd. Nem jobb a helyzet a többi mediterrán országban sem.

A mediterrán étrend egészséges, ebben a szakértők nem kételkednek. Az egyetlen feltétel, hogy azt be kell tartani. Mint kiderült, a régió lakói, ahonnan ez az étkezési mód származik, már régen felhagytak vele. Ezt bizonyítja az olasz statisztikai hivatal, az ISTAT meglepő jelentése.

A mediterrán étrendet sok éven át a világ egyik legegészségesebb – ha nem a legegészségesebb – étrendjének tartották. A táplálkozási szakemberek ajánlják azoknak, akik fogyni szeretnének.

És mi a helyzet a mediterrán étrend bölcsőjében, a Földközi-tenger partvidékén? Ami Olaszországot illeti, nem a legjobb.

Tavaly az  ISTAT 4,5 ezer olasz felnőtt körében végzett felmérést. Eredményei teljesen összetörték az olasz életmódról alkotott képünket. Kiderült, hogy a megkérdezettek 46,2 százaléka túlsúlyos vagy elhízott. Ráadásul a megkérdezett olaszok több mint 33 százaléka egyáltalán nem sportol.

Úgy képzeljük, hogy Dél-Európában minden nap friss zöldségeket és grillezett halat esznek, amit egy pohár könnyű borral öblítenek le. Kiderült azonban, hogy a napsütötte európai dél egészséges lakosairól alkotott képünk mítosznak bizonyul.

Ha elmegyünk bármelyik olasz városba, és közelebbről megnézzük, mit rendelnek a lakosok, a fenti számok már nem is olyan megdöbbentőek. Ha ételekről van szó, az olaszok nagyrészt hagyománytisztelők. A napot valami édességgel kezdik, például cornettóval és kávéval. A déli életmódhoz igazodva az olaszok későn eszik meg a vacsorájukat, és ez nagyon gyakran meglehetősen kiadós lakoma formájában történik, például nagy adag pizzát, tésztát vagy más kalóriadús ételt rendelnek.

Olaszországban is sok gyorsétterem működik,  amelyek – sok más országhoz hasonlóan – nagyon népszerűek. Az ott elfogyasztott menüket nagy mennyiségű bor és sör kíséri, ami szintén nem diétás.

És mi a helyzet más mediterrán országokban? A francia Elhízás Elleni Liga (Ligue Contre Obésité) tanulmánya szerint a franciák csaknem fele túlsúlyos, 17 százalékuk pedig elhízással küzd. Itt azonban jelentős regionális különbségek vannak: Párizs és a mediterrán övezet lakói karcsúbbak, mint az ország északi részén élő honfitársaik.

A helyzet sokkal rosszabb Spanyolországban, ahol a felnőttek több mint 53 százaléka túlsúlyos, további 16 százalékuk pedig elhízott. A görögök is hasonló helyzetben vannak.

Ezek közül az országok közül Görögország és Spanyolország van az európai átlag felett, de ez nem jelenti azt, hogy az olaszoknak és a franciáknak nem kell dolgozniuk a problémán.

Az európaiak egyre kövérebbek. A lista élén Horvátország és Málta áll, ahol a lakosság mintegy 65 százalékának van súlyproblémája.

Nem jobb a helyzet Lengyelországban, a Cseh Köztársaságban, Magyarországon és Szlovákiában sem, ahol a túlsúlyos vagy elhízott emberek aránya 60 százalék körül mozog.

Forrás: rp.pl