Back to top

Digitalizáció a megbízhatóság jegyében

A KITE hódmezővásárhelyi alközpontjában május 5–7. között magas szintű gépkiállítást és bemutatót szerveztek. Évek óta arra törekszenek, hogy az eseményt összekapcsolják a Hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokkal, kihasználva annak szinergikus hatását, ugyanis a két bemutatót alig 1 kilométerre tartják egymástól.

Idén is így történt, azzal az előrelépéssel, hogy ez alkalommal nemcsak külön kiállítást és bemutatót szervezett a KITE Zrt., hanem saját standdal is részt vett az Állattenyésztési Napokon. A saját kiállítás okairól és vezérfonaláról Kiss Sándort, a KITE Zrt. gépkereskedelmi üzletágának kereskedelmi igazgatóhelyettesét kérdeztük.

A KITE Zrt. alközpontja ebben az évben is gépkiállítás helyszíne volt, de amellett a precíziós gazdálkodást is külön standon mutatták be a szomszédos rendezvényen.

Kiss Sándor: a KITE Zrt. egy olyan hátterű vállalkozás, amelyik a nehézségek ellen hatásos prevenciót tud kialakítani
Kiss Sándor: a KITE Zrt. egy olyan hátterű vállalkozás, amelyik a nehézségek ellen hatásos prevenciót tud kialakítani
A magyar mezőgazdaságban a fejlesztések idei támogatása egybekapcsolódik a digitális átállásra való felkészüléssel. A jelenlegi helyzetben különös nehézségekkel kell megküzdeni. Részben a covid-világjárvány, részben a mellettünk zajló háború következményeként az ellátási láncok akadoznak. A KITE Zrt. számára ez hosszabb szállítási határidőket jelent: a megszokott 1–2 hetes, legfeljebb pár hónapos szállítási idők a többszörösükre nőttek. Konkrétan, amit eddig 3 hónap alatt tudott teljesíteni a KITE Zrt., annak most több esetben is 9–10 hónapra voltak kénytelenek nyújtani a határidejét, sőt, olykor még az 1 évet is meghaladja.

A nádudvari vállalat mégsem kényszerül rá, hogy megadólag felemelje a kezét. Sőt, ami a KITE erejéből és nagyságából fakad, az nem más, mint válasz a világban zajló globális trendekre: megvan rá a lehetőségük, hogy preventív készleteket halmozzanak föl. Ez azt jelenti, hogy a KITE stratégiai készletet hozott létre a szükséges eszközökből és anyagokból, továbbá olyan megrendeléseket tudnak nyélbe ütni a szállítóikkal, amelyek a jövőbeli esetleges hiányt is megakadályozzák.

A KITE Zrt. tekintélyét mutatja a beszállítóknál, hogy a mostanra megnyúlt hosszú szállítási határidőket másokhoz viszonyítva számottevően tudják csökkenteni.

A gépárak az elmúlt időszakban számottevően növekedtek, ezt minden gaz­dálkodó észrevette és érzi a saját zsebén. Az áremelkedés mértéke gyártó és beszállítás függő, elég nagy közöttük a szórás, mert az 5 százaléktól a 40 százalékos drágulásig minden előfordul. Objektív dolog napjainkban, hogy a gépelőállítási költségek a világ minden részén megnövekedtek és nem biztos, hogy a jelenlegi állapot jelenti az utolsó szót. A legfontosabb okok között szerepelnek az alapanyagár-drágulások, valamint az energia árnövekedésének közrejátszása, de azon túlmenően a bérekben jelentkező folyton növekvő költségek is erősítik ezt a hatást. A chipgyártásban korábban megtapasztalt hiány még ma is érzékelhető, sőt ez is okozója annak, hogy egyes gépek a korábbiakhoz képest sokkal hosszabb idő alatt készülnek el, és késik a leszállításuk is. Mivel egy-egy erőgép vagy eszköz nagyon sok elemből áll össze, ezért ha csak egyetlen dolog is hiányzik, az már erősen visszaveti az előre tervezett gyártási és értékesítési időpontokat.

Most a KITE Zrt. a partnereinek azt javasolja, hogy a növekvő gépárak dacára minél előbb hozzák meg a döntést az eszközök beszerzéséről. Így előfordul, hogy ugyan hosszabb idő alatt, de még mindig megfelelő időben kapják meg a kiválasztott gépet.

John Deere 1775NT 12 soros szemenkénti vetőgép
John Deere 1775NT 12 soros szemenkénti vetőgép
Azt is javasolják, hogy a beruházást minél előbb kezdjék el, mert érzékelhetően nem álltak meg a drágulások, a finanszírozás költségei pedig folyamatosan növekszenek. Aki most hamar dönt, annak a finanszírozási kondíciói jobbak lesznek, mert azt mindenki tapasztalhatja, hogy a forint árfolyama az euróhoz és a dollárhoz viszonyítva folyamatosan romlik. A KITE Zrt. mindebben azért lehet megbízható partner, mert egy több lábon álló szervezet, mert nemcsak gépet értékesítenek, hanem a digitális átállásra való pályázatnál a szolgáltatást is magára vállalja az integrátor. Mindez azért jelenthető ki, mert jelenleg az országban a KITE-nek működik a legnagyobb szaktanácsadói hálózata, a precíziós gazdálkodásban ez körülbelül 120 fős csapatot jelent.

Minden drágulás ellenére a gépberuházási igény az elmúlt időszakban a KITE partnereinél számottevően növekedett.

Lényegesen nagyobb ma a kereslet, mint korábban volt, s ennek oka a jó pályázati feltételekben található meg. A többletigény ma 1,5–2-szer akkora, mint 1 évvel ezelőtt volt. Elsősorban azokról a gépekről van szó, amelyek alkalmasak a helyspecifikus munkára. Konkrétan a John Deere traktorokról, kombájnokról beszélnek, de ide sorolhatóak az önjáró permetezőgépek is. Nem maradhatnak ki a sorból a precíziós munkagépek sem. Ide tartozik még az a speciális betakarító géppark, amelyet az úgynevezett nagymagvú zöldségtermesztők használnak, azaz a Ploeger és az OXBO. Ezek darabára ma már meghaladja a 200 millió forintot, akad olyan, amelyik 300 millió forintnál is többe kerül, de az eredetileg meghirdetett pályázati feltételek változatlanok maradtak. Cégenként 500 millió forint a támogatás felső határa, bár gépenként eltérő a támogatás mértéke. Kombájnnál a felső határ 100 millió forint, traktornál 80 millió forint.

A munkagépek között most a John Deere szemenkénti vetőgépet favorizálják.

Ez alkalmas a helyspecifikus gazdálkodás megvalósítására, képes a változó tőszám kijuttatására. Most kiállították a John Deere 1775 NT típusú 12 soros vetőgépet, aminek a napi teljesítménye elérheti a 100 hektárt, s ami az elvégzett munka dokumentálására is képes. Robusztus eszközről van szó, így nagy munkasebesség mellett is tartják a vetési mélységet, a vetőmag arra a mélységre kerül, ahová azt eredetileg szánják, a tőtávolság is biztosan megtartható. A sűrűsoros vetőgépeknél a KITE két terméket kínál: az egyik a John Deere 740/A, a másik pedig a Köckerling. A John Deere óriási vetésteljesítményre képes, ugyanakkor a vontatási igénye elenyésző, a napi vetési teljesítménye 100 hektár körül alakul. Hódmezővásárhelyen kiállították a Köckerling Vitu vetőgépet, ami egy művelő elemeket tartalmazó kombinált eszköz. Kombi tartály is felszerelhető rá, így egyszerre képes kijuttatni a műtrágyát és a vetőmagot a sorközökbe.

A portfólióban szerepel a John Deere 750/A, aminek érdekessége, hogy direktvetésre is alkalmas.

A talajművelő eszközök közül kiállították a Kongskilde magágykészítőt és a Köckerlinget, ez utóbbi egy szántóföldi kultivátor, amely elsősorban a forgatás nélküli talajműveléshez kapcsolódik. A forgatásos talajművelésről sem feledkeztek meg, ennek eszköze a Rabewerk eke. Az Orthman eszközök változatlanul a KITE Zrt. ajánlatának fontos részét képezik. A sávos művelés nagyszerű eszközeiről van szó, bár ilyet ezúttal nem állítottak ki.

KITE-elismerés a Gorzsai Zrt.-NEK

Hagyomány a KITE Zrt.-nél, hogy a kiállítás alkalmából köszöni meg egy-egy kiemelkedő partnerének az együttműködést. Idén a Gorzsai Zrt. ez a partner. Mint Szabó Levente, a KITE vezérigazgatója elmondta, kapcsolatuk 20 éves. De ez a kapcsolat nemcsak üzleti, hanem kimagaslóan jó emberi nexus is. Idén adják át a 35. John Deere gépet a hódmezővásárhelyi gazdaság igazgatójának, Gyapjas Károlynak a John Deere S790-es kombájn kulcsát. A 2300 hektáron gazdálkodó és 1400 fejős tehenet, valamint annak üsző szaporulatát tartó gazdaság 2003-ban lépett kapcsolatba a KITE-vel, s vásárolt meg 3 kombájnt, amelyek a mai napig is jól működnek. Most tervezik 3 bálázó megvásárlását és olyan eszközöket, amivel évente 3500 tonna szilázst tudnak készíteni silókukoricából.

A termesztéstechnológia fontos eleme a tápanyag-gazdálkodás, ehhez is a világ legkorszerűbb eszközeit ajánlja a KITE Zrt. A precíziós technológia részét képezik a Rauch műtrágya-kijuttatók, a kiállított gép az Axis H 30.2 EMC, amelyről tudni kell, hogy idén ez a legközkedveltebb modell a gazdálkodók körében. A műtrágyaszóró képes automatikus szakaszolásra és differenciált tápanyag-kijuttatásra. Azért képes rá, mert a röpítőtárcsákat hidromotor hajtja, így a jobb és a bal oldali egymástól függetlenül dolgozik, a műtrágya pedig változó feladási ponttal szórható ki.

A precíz kijuttatást azáltal tudja megvalósítani, hogy a röpítőtárcsákban érintésmentes nyomatékérzékelő van. Közben a tartály is mérőcellával van ellátva, ami tudja, hogy mennyi műtrágya fogyott és mennyi van még hátra.

Szintén a nyomatékérzékelés miatt tudják, hogy adott területre milyen mennyiséget juttattak ki adott pillanatban. Ez szabadalmaztatott egyedi technológia, a digitális projektnek természetes része. A kijuttatási térkép segítségével a gép valóban annyi műtrágyát és oda helyez ki a termőterületen, amennyit elterveztünk.

Növényvédelemben szerepelt a kínálatban a John Deere vontatott permetezőgépe. Nagyon közkedveltek az önjáró permetezőgépek, s a jelenlegi pályázatban is igen kiemelkedő irántuk az érdeklődés. Mind a John Deere-nél, mind a Hagie-nál természetesnek számít a változó dózisú kijuttatás. Akinek nagy hasmagasságra van szüksége, annak a Hagie-t ajánlják. A szórókeretek szélessége változatos, 24 métertől akár 40 méterig terjed. A vegyszertartályok is változatosak, 2400 litertől 6000 literig terjednek. Az önjáró permetezőgépek 15–20 kilométeres munkasebességgel dolgozhatnak, vagyis 35–45 hektár is lehet az óránkénti teljesítményük, a napi pedig elérheti a 200–300 hektárt.

Nagyot fejlődött a szórókeretek stabilitása, és majd’ mindegyik gépen elérhető az ultrahangos magasságtartás.

John Deere S790
John Deere S790
John Deere kombájnok közül ezúttal kettőt állítottak ki Hódmezővásárhelyen a KITE alközpontjában. Az egyik a W650-es, a másik pedig az S790i. A W650-es hat szalmarázó ládás hagyományos technológiájú betakarítógép, ennek a napi teljesítménye 30 hektár körül alakul. Az S790i úgynevezett egyrotoros kombájn. Korábban ez volt a John Deere „zászlóshajója”, de ma már nagyobb gabonabetakarító gépeket is gyárt a cég. A kiállított gép magtartálya 14 600 literes, napi teljesítménye 60–65 hektár között van.

Az ATK pályázatokban lehetett igényt benyújtani a különböző anyagmozgatási gépekre. Ebben vezető szerephez jutottak a szálastakarmány-termesztés gépei. A KITE Zrt. portfóliójában ezen a téren vezető szerepet visz a szlovén SIP gyár minden eszköze, ezek egyébként Európában is népszerűek. Tárcsás kaszák, amelyeket szársértővel vagy a nélkül kaphatóak és ide tartoznak a rendképzés és rendterítés gépei. Ugyancsak a szálastakarmány-betakarításhoz tartozik a szecskázógépek sora. A KITE-nél a 8000-es és a 9000-es sorozatba tartozó gépek érhetők el, most a John Deere 8500 silózógépet állították ki.

Precíziós gazdálkodásra, beltartalommérésre tökéletesen alkalmas az eszköz, mindent dokumentálni tud, a helyspecifikus gazdálkodás kitűnő gépe.

A hódmezővásárhelyi alközpontban idén 41 gépet és munkagépet mutatott be érdeklődő partnereinek a KITE. Vajon hányan gondolták végig, amikor ott sétáltak a betonplaccon, a kiállított mintapéldányok között, hogy az egész világon legfeljebb ehhez hasonló képességű mezőgépekkel lehet manapság találkozni - de náluk jobbal sehol sem. Tehát május elején egy tudományos értékű ún. „KITE-kilátó” volt látható Magyarország egyik legmélyebben fekvő pontján.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/20 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Az őszibarack nyári védelme

Meleg időjárásban a tafrinás levélfodrosodás már nem okoz gondot, a júniusban előforduló lehűlés esetén azonban felléphet a késői levél- és termésfertőzés. A tenyészidő előrehaladtával, melegebb időben nő a lisztharmat, hűvösebb időszakokban pedig a levéllyukacsosodás fertőzésének veszélye. A kártevők elleni védekezés a gyümölcsmolyok és a levéltetvek ellen irányul.

Formatervezési díjat kapott a Steyr Terrus CVT

A nagy presztízsű RedDot formatervezési díjjal ismerték el a Steyr Terrus CVT traktor dizájnját. A zsűri értékelése szerint 2022 legelegánsabb traktorának formaterve hozzájárul a nagy teherbírású munkagép képességeihez, kényelméhez és hatékonyságához. A Steyr Terrus CVT 2015-ben jelent meg a gyártó kínálatában, mint az osztrák vállalat „zászlóstraktora”.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Folyamatosan zajlik a betakarítás a földeken

A száraz meleg időjárás és az aszály ellenére az ország kenyere biztosított – közölte Nagy István agrárminiszter a közösségi oldalára feltöltött videóban.

Csak a professzionális mezőgazdaságnak van jövője

Ahogy az erőszakos téeszesítés, úgy a termelőszövetkezetek rendszerváltás utáni erőltetett felszámolása is a hazai szakpolitika hibája volt. Hosszú távon csak a tőkeerős és szakmailag felvértezett gazdasági társaságok életképesek a magyar agráriumban – mondta Horváth Gábor, a társas agrárvállalkozásokat tömörítő MOSZ főtitkára, akivel az idén száz éves Szövetkezeti Világnap alkalmából beszélgettünk.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

Elkezdődött a parlagfű virágzása!

A parlagfű fejlődése még az elmúlt hetek szélsőségesen meleg és száraz időjárásának az ellenére is folytatódott A Tiszántúlon az elmúlt hónapokban az évtized aszálya alakult ki, a természetes lágyszárú vegetáció kiszáradt, a szántóföldi növények szenvednek, alig fejlődnek, de a parlagfű a kiváló szárazságtűrő képességének köszönhetően jól bírja.

Drónok a szőlőültetvényben

A MyActionCam Kft. és a Magyar Mezőgazdaság Kft. közös rendezvénysorozatot indított, amelynek célja, hogy közelebb hozza az új technológiát a felhasználókhoz. A roadshow harmadik állomásán - szántóföld és gyümölcsültetvény után- most egy szőlőültetvény felett repkedtek a drónok.

Fokozottan tűzveszélyes időszak, csütörtöktől már Pest és Veszprém megyében is

A tartós kánikula okozta szárazság és az ebből adódó, fokozott tűzkockázat miatt június 30-tól Pest és Veszprém megyében is életbe lép a fokozottan tűzveszélyes időszak - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdán az MTI-vel.