Back to top

Utazó ügynökök és neten követhető „dögcédula”

Kincskeresés GPS-szel, ládavadászatra fel! Ha kedveli a vadregényes kirándulóhelyeket, szeret túrázni és kipróbálna egy érdekes játékot, miközben járja az erdőt, a geocaching kiváló lehetőség, akár családi programnak is.

A geocaching egy játék, amelynek a lényege, hogy térkép vagy inkább GPS készülék segítségével kell úgynevezett elrejtett ládákat megtalálni, a megadott koordináták alapján.

A játékos egy felfedezésre érdemes helyen – például várrom, történelmi nevezetesség, hegycsúcs, de bármi más is lehet – elrejt egy dobozt, geoládát, amibe elhelyez saját maga összeállította kincset. Ez lehet akár egy iránytű vagy akár képeslap is az adott helyszínről. Ezután, a rejtekhely koordinátáit rögzíti GPS készülékén, majd ezt az értéket bejegyzi a www.geocaching.hu oldalon is és a geocaching központi honlapjára, hogy mindenki számára elérhető legyen az adat. 

Fotó: Fotó: Wikimedia.org

Arról, hogy hazánkban hol találhatók geoládák valamint az eddigi megtalálások, illetve az, hogy hol, mikor, ki vagy kik által történtek ezek a megtalálások, olvashat a geocaching.hu oldalon. A játékban többféle láda is létezik. Van hagyományosan elhelyezett, virtuális láda, mozgó láda és Utazó ügynök is, amely egy kis figura, tárgy, amelyen úgynevezett ”dögcédula” van.

Utazó Ügynökök és Bogarak

A Groundspeak Travel Bug-ok (avagy Bogár) az interneten követhető, a világban vándorló kis "dögcédulák" minimális információkkal. Az úgynevezett Bogarat a ládát elrejtő személy bármilyen Utazó Ügynökre, vagyis a geoládába tett tárgyra rákötheti.

Fotó: Fotó: Wikipedia.org

Az Utazó Ügynök elrejtője, akár még feladatot is adhat a Bogárnak. Például azt, hogy elérjen egy adott országba, ilyen esetben a megtalálója köteles tovább utaztatni az Utazó Ügynököt. Az Utazó Ügynökök az interneten regisztrált számuk alapján követhetőek lesznek. 

Gyere fel a Prédikálószékre!

Mozgó geoláda eseménynek is számít a Piliscsabai Természetjáró Egyesület következő túrája. A „Gyere fel a Prédikálószékre” teljesítménytúrát, ami egyben geo-esemény is a Visegrádi-hegység 639 méteres csúcsán rendezik. Találkozás és a láda elhelyezése a Prédikálószéken lesz május 29-én, reggel 9-kor. Utána indulhat a kincskeresés.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mauna Manufaktúra: a hegy csendje

A megfelelő lábbeli nemcsak kényelmes, de kellően tart is, ami különösen fontos, ha megrögzött természetjárók vagyunk. Jóravaló bakancs hiányában már egy rövid barangolás is kész rémálommá válhat. A Dunakanyar ölelésében fekvő Nagymaroson, a Mauna Manufaktúra műhelyboltjában megbízható minőségű, kézzel készített bakancsok várják a természet kedvelőit Mosonyi Annamária és csapata jóvoltából.

Környezet, táj és a gazda

A nyitrai agráregyetemen beszélgettem Fehér Sándor professzorral, aki szomorúan konstatálja, hogy a napokban megszűnt náluk a környezetgazdálkodási szak. A tantárgyak némelyike szerencsére megmarad, de már csak a régiófejlesztési és a vidékfejlesztési szakokon oktatják őket.

A holland miniszterelnök elítélte a mezőgazdasági dolgozók napok óta tartó tüntetését

Mark Rutte holland miniszterelnök elfogadhatatlannak nevezte, hogy a mezőgazdasági dolgozók a múlt szerda óta tartó tüntetés keretében útblokádot alkalmaztak és politikusokat fenyegettek meg - számolt be a DutchNews hírportál kedden.

Budapesten, Borsodban és Szabolcsban lesz szúnyoggyérítés

A következő napokban Budapest nyolc kerületében, valamint tíz Borsod-Abaúj-Zemplén és 128 Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen gyérítik a szúnyogokat - tájékoztatta a program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-t.

Újra lendületesen drágul a termőföld

A 2020-ban mért 1,672 millió forintról tavaly 1,787 millióra emelkedett az eladott termőföldek átlagos hektárára – írja keddi számában a Világgazdaság (VG) az OTP Termőföld Értéktérkép című kiadványának adatai alapján.

Legeltetéssel a vadvirágokért

A gyepek és a vadvirágok megőrzése érdekében tizenöt tehénből álló Hereford-csordát engedtek szabadon Angliában Ronkswood Hill Meadows-ban.

A növény- és állatvilágot, a műanyag és faanyagokat is károsítja az UV-sugárzás

Nem csak az emberi egészségre nézve jelent veszélyt, a növény- és állatvilágot, a műanyag és faanyagokat is károsítja az UV-sugárzás - hívta fel a figyelmet cikkében a Másfélfok - Éghajlatváltozás közérthetően című szakportál.

Nagyobb biztonságban költhet Vasegerszeg térségében egy rétihéjapár

Ezentúl biztonságosabb körülmények között költhet Vasegerszeg közelében egy hamvasrétihéja-pár: a település térségében négy oszlopon összesen 18 szigetelőre helyeztek el burkolatot.

A pókok társas viselkedésének ökológiai hátterét vizsgálták az ELKH kutatói

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont(ÖK) kutatói eltérő társas viselkedésű pókkolóniákat vizsgáltak az Andokban, hogy megértsék, mi alakítja a különböző viselkedésű fajok elterjedését. Eredményeik szerint egy adott élőhely ökológiai sajátosságai jelentős hatással lehetnek az ott élő fajok társas viselkedésére.

A gazdáknak segíteniük kell a kártevők elleni biológiai védekezéssel kapcsolatos kutatásokat

A gazdákat és a termesztőket arra kérik, hogy küldjenek nagy fehér pillangóhernyókat a kutatóknak, hogy segítsék a növényi kártevők elleni védekezéssel kapcsolatos tanulmányokat.