Back to top

Növényorvos a közterületen: jó idő van a levéltetvekre

Az esőkkel egy időben megérkezett a meleg is, kedvező körülményeket teremtve a gombáknak és a rovaroknak. Talán a levéltetvek élvezik a legjobban a meleg, párás időjárást. Szaporodnak, terjednek, és egyre több fajt károsítanak.

A bodzalevéltetű mézharmatától szennyeződött járda (2022. 05. 12.)
A bodzalevéltetű mézharmatától szennyeződött járda (2022. 05. 12.)
Egy bölcsőde kerítése mellé ültetett (vagy inkább csak ott hagyott) bodzabokrot néztem meg május közepén. Kinyúló ága alatt már cuppogott a járda a lehulló mézharmattól. A kihajló ágak levágásával meg lehetett oldani a gondot, nem kellett permetezni, ezentúl „csak” a kerítésen belülre, az udvarba hullik a mézharmat. A bodzánál mindig számítani lehet a levéltetű kolóniáira, ez a faj nem való közterületre.

Úgy tűnik, hogy a juharok, a hársak, a rózsák, az akácok és sok más faj után a kőrisek is a levéltetvesedő fák sorába lépnek. A kőris-gubacstetű kolóniái megbújnak a besodrott levelek védelmében, és innen eregetik a váladékukat, a mézharmatot.

A vadgesztenyelevél-aknázómoly aknái május 11-én
A vadgesztenyelevél-aknázómoly aknái május 11-én
A vadgesztenyék permetezése folyamatos. Megnehezíti a munkákat, hogy egyenetlen az aknázómoly fejlődése; néhol még a tojásokat sem látom a leveleken, de egy budai fán május 11-én már 2-4 milliméteres aknákat is fotózhattam. Ott már lekéstek az optimális permetezési időpontról. Talán még megállítható a fiatal hernyók rágása és ezzel az aknák növekedése, ha a felszívódó Mospilan 20 SG-t is bekeverik a permetlébe. A kistestű, fiatal lárvákat még elpusztíthatja a táplálkozásuk során felvett rovarölő szer.

A hűvös, csapadékos tavaszi időjárás kedvezett a platán apiognomóniás betegségét okozó gomba terjedésének.

Kőris-gubacstetű kolóniája a szétnyitott levelek mögött
Kőris-gubacstetű kolóniája a szétnyitott levelek mögött
Nagy különbség van a fák fertőzöttségében. Ahol tavaly komoly károkat okozott és nem semmisítették meg a beteg ágakat és lehullott leveleket, továbbá még a tavaszi rezes lemosást sem tudták elvégezni, ott valószínűleg nagyobb kártétellel kell számolni. A május 14-i fotón is látható korai levélszáradást tavaly néhol 90%-os lombhullás követte. A permetezést már össze lehet kapcsolni a lisztharmat és a platán-csipkéspoloska elleni védekezéssel. Szerencsére közterületre engedélyezett felszívódó és kontakt készítményeink is vannak a felsorolt károsítók ellen. (A Platanus occidentalis faj sokkal fogékonyabb a betegségre, mint a P. orientalis, a hibridek fogékonysága pedig a kettő között van, tudtam meg a Maráczi László által írt Díszfák, díszcserjék növényvédelme című szakkönyvből.)
A platán apiognomóniás betegségének egyik tünete a fiatal levelek száradása (2022. 05. 14.)
A platán apiognomóniás betegségének egyik tünete a fiatal levelek száradása (2022. 05. 14.)

Néhány éve én is részt vehetek a Virágos Magyarország környezetszépítő verseny zsűrizésében. Megtiszteltetés számomra és egyben tanulságosak is ezek a bejárások. Gyakorló önkormányzati kertészek, kerttervezők, növényorvosok, faiskolások, újságírók és egyetemi tanárok alkotják a zsűrit. Velük járjuk az országot és szemlézzük azoknak a településeknek a parkjait, növényeit, ahonnan beneveztek erre a versenyre.

A zsűri tagjai javaslatokat fogalmaznak meg a helyi kollégáknak, és természetesen pontozzák is a település munkáját.

Nyerni is lehet! Bővebb információk a viragosmagyarorszag.hu oldalon olvashatók, a jelentkezési határidő június 1.

A regisztráció és a részvétel díjmentes.

Zsigó György
Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/21 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

Példaértékű felzárkóztatási modell Tarnabodon

Az agrárium hazánk egyik meghatározó húzó ágazata, amely az elmaradott térségek fenntartásának egyik kitörési pontja is lehet akár állattenyésztési, akár a növénytermelési oldalon. A Tarnabodon elindult program példaértékű modellé válhat.

Újabb belgiumi csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Egy újabb belga csokoládégyár üzemében azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést, és ezzel több mint 300 megbetegedést Európa szerte - írta a The BrusselsTimes hírportál csütörtökön.

Elkezdődött a parlagfű virágzása!

A parlagfű fejlődése még az elmúlt hetek szélsőségesen meleg és száraz időjárásának az ellenére is folytatódott A Tiszántúlon az elmúlt hónapokban az évtized aszálya alakult ki, a természetes lágyszárú vegetáció kiszáradt, a szántóföldi növények szenvednek, alig fejlődnek, de a parlagfű a kiváló szárazságtűrő képességének köszönhetően jól bírja.

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

Cserepes növények átültetése: érdemes figyelni a gyökér-levél arányra

A cserepes növények ideálisak a lakásban, vagy a teraszon, hiszen elég mobilak ahhoz, hogy oda helyezzük őket ahol díszítenénk velük, és arrább tegyük onnan, ahol épp útban vannak. Ám a cserép, mint élettér általában nem a legideálisabb a növények számára, hiszen gyökereik növekedése így korlátok közé szorul.

Drónok a szőlőültetvényben

A MyActionCam Kft. és a Magyar Mezőgazdaság Kft. közös rendezvénysorozatot indított, amelynek célja, hogy közelebb hozza az új technológiát a felhasználókhoz. A roadshow harmadik állomásán - szántóföld és gyümölcsültetvény után- most egy szőlőültetvény felett repkedtek a drónok.

A KITE őszibúzafajta-választéka

A hagyományoknak megfelelően legszebb állapotukban igyekezett bemutatni a kalászos gabonákat – köztük az őszi búzákat – a KITE. Nádudvaron május közepén, Dalmandon május végén tartotta a bemutatót az integrátor, az általa ajánlott nagy termőképességű fajtákat mutatták be.

Háromszáz kaptár elpusztítását rendelték el a hatóságok

Az ausztráliai Új-Dél-Wales területén három különböző birtokon találtak a varroa atkával fertőzött méhcsaládokat, mely korábban nem volt jelen a kontinensen. A hatóságok a védő- és megfigyelési zónák kijelölése mellett 300 kaptár elpusztítását rendelték el.