Back to top

A pánikvásárlás miatt fogyott el az üzletekből a cukor

Elfogyott a kilós kiszerelésű kristálycukor a szerbiai üzletekben, ám a hiány a szakértők és a politikusok szerint nem azért van, mert az országnak nincs elég tartaléka, hanem mert az emberek pánikvásárlásba kezdtek.

Milan Prostran mezőgazdasági elemző a Biznis.rs gazdasági hírportálnak kedden arról beszélt, hogy azért fogyott el az egy kilogrammos, hatósági áras cukor, mert az ukrajnai háború előhozta az emberek kilencvenes évekbeli emlékeit, amikor itt is háború dúlt, és készleteket kellett felhalmozni.

Hozzátette: amint megjelenik a hír, hogy valamiből hiány van, az emberek elrohannak vásárolni, és így valóban hiány alakul ki.

Mint mondta, a legtöbb cukor egyébként is június és szeptember között, a befőzési időszakban fogy, ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy elfogytak az üzletek tartalékai.

Bojan Stanic, a szerbiai gazdasági kamara illetékese a belgrádi közszolgálati televízióban azt közölte, semmiképpen sem fog elfogyni az ország cukortartaléka, viszont mindenképpen emelni kell az árát.


A kormány novemberben hirdetett árstopot az alapvető élelmiszerekre, így a cukorra is. Az egy kilogrammos kristálycukor árát, gyártótól függően körülbelül 90 dinárban (293 forint) határozta meg. Bojan Stanic szerint az infláció, illetve az előállítás drágulása miatt a cukor esetében is legalább 10-20 százalékos áremelésre lenne szükség. Ez a drágulás az ötkilós, illetve a 20-25 kilogrammos zsákokban árult kristálycukor esetében már meg is történt.

Tatjana Matic kereskedelmi miniszter szerint a szerbiai élelmiszerpiac stabil, semmiből sincs hiány, a legnagyobb gondot csak az infláció okozza.

A Szerbiai Nemzeti Bank adatai szerint Szerbiában áprilisban 9,6 százalékos volt az infláció, ami jelentősen magasabb a 3 százalékos célértéknél, amelytől mindkét irányban másfél százalékkal lehet eltérni.

A tárcavezető a szerbiai közszolgálati televízióban arról is beszélt, hogy a kormány árstopja egyelőre június 28-ig van érvényben, addig nem változik az alapvető élelmiszerek ára. Tatjana Matic szerint az év második felében kezdhet csökkenni az infláció, addigra a piac is stabilizálódik.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szlovénia felvásárolja az országban megtermelt összes búzát

Szlovénia az állami árutartalékok intézeten keresztül felvásárolja az országban megtermelt össze búzát, továbbá 22 millió euró értékben támogatást nyújt a gazdálkodóknak - jelentette be Robert Golob szlovén kormányfő pénteken Ljubljanában.

Szamócaszezon: reményeket meghaladó eredmények

Egy sikeres termesztési idény most sokkal többet jelent annál, mint hogy biztosítja-e vagy sem az érintett kárpátaljai család megélhetését. Sokkal nagyobb a tét, mert jelentősen hozzájárul a szülőföldön maradáshoz, hiszen azt bizonyítja, hogy a háborús helyzettel járó bizonytalanság ellenére van jövő.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Elindult a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés

A korábbi évekhez hasonlóan idén is megkezdődött a nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés, melyre július 1. és augusztus 20. között kerül sor. Az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a kormányhivatalok szakemberei végzik. A nyári időjárási viszonyokra tekintettel valamennyi ellenőrzés alkalmával fokozott figyelmet fordítanak a hűtési lánc fenntartásának és dokumentálásának vizsgálatára.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

Újabb belgiumi csokoládégyárban észleltek szalmonellafertőzést okozó baktériumot

Egy újabb belga csokoládégyár üzemében azonosították azt a bélfertőzést okozó baktériumot, amely néhány hónappal korábban az olasz Ferrero csokoládégyár belgiumi telephelyén okozott szalmonellafertőzést, és ezzel több mint 300 megbetegedést Európa szerte - írta a The BrusselsTimes hírportál csütörtökön.

A diófogyasztás elősegítheti a bélrendszer és a szív egészségét

A dió nem csak egy finom nassolnivaló, hanem a kutatók szerint a bélrendszerünknek kedvező baktériumoknak is jót tesz, hozzátéve, hogy ezek a "jó" baktériumok a szív egészséges működését is segítik.

A MATE tananyaga lépést tart a digitális kihívásokkal

Egy nemzetközi projektnek köszönhetőn új, a digitális agrárium és élelmiszeripar kihívásaira reagáló mesterképzés indulhat el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. A tavaly indított program keretében már megtörtént az oktatók képzése. A tananyagok is készültek, többek között a precíziós mezőgazdaság, a robotika, a drónok, valamint az okos megoldások és innovációk témájában.

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.

„Sült galamb” magyar fejlesztésű gasztroélmény

Szuvidált galambhús nagy mennyiségben és állandó minőségben: különleges termékkel találkozhatnak a magyar fogyasztók, és számos külföldi piacon is elérhető lehet a nemzetközi termékdíjjal elismert magyar fejlesztés. A gasztronómiai különlegesség ötletgazdáival, Nagy Maricával és Barabás Jánossal Halmos B. Ágnes beszélgetett, a Kistermelők Lapja főszerkesztője.