Back to top

Vírusok: barátok vagy ellenségek?

A vírusokról általában nem sok kellemes dolog jut eszünkbe, pedig mindennek van pozitív és negatív vetülete is. A közelmúltban derült fény arra, hogy a vírusokkal való együttélésből a gazdaszervezetnek is származhat előnye. Hiszen még szimbiózis is létrejöhet köztük, ami ugyebár az élőlények közötti kapcsolatok legpozitívabb és legbarátságosabb formája.

Nem minden vírus "barátságos"
Nem minden vírus "barátságos"
Fotó: wikipedia
A vírusok közel egyidősek a földi élettel, így az azóta eltelt idő alatt volt alkalmuk egy kiváló taktikát kifejleszteni. Annyi bizonyos, hogy hozzánk képest nagyon sok előnyük van, és rengeteg tapasztalattal rendelkeznek. Elképzelhetetlen, hogy csak úgy eltűnjenek a bolygóról, tehát létfontosságú, hogy jobban ismerjük őket, és megtanuljunk velük együtt élni. Ma még kevéssé tanulmányozott és megértett lények, de remélhetőleg hamarosan egyre több érdekességet fejtenek meg róluk.

Azt azért túlzás lenne állítani, hogy a vírusok gondolkodnak vagy éreznek, de őket is az élőlények legfőbb vágya hajtja, mégpedig az életben maradás.

Bármilyen hihetetlenül is hangzik a vírusok többsége nem gonosz és nem akar minden áron végezni ideiglenes „vendéglátójával”. Jobban megéri neki a békés egymás mellett élés.

Hiszen tudvalevő, hogy a vírusok önállóan csak nagyon korlátozott ideig életképesek, a fennmaradásukhoz, a szaporodásukhoz és a hatékony terjedésükhöz alkalmas gazdaszervezet szükséges. A vírusnak tehát mégiscsak észnél kell lennie, mert ha túl erőteljesen fertőzi meg a gazdaszervezetet, és az ezért hamar felmondja a szolgálatot, akkor vele együtt ő is meghal.

A vírusok ezért kompromisszumot kötnek, pontosabban a kölcsönösen hasznos együttélés mellett döntenek. Következzen most néhány érdekes élethelyzet, amelyben nagyon is lehet számítani a kegyeikre.

A mókusmajmok jóban vannak egy vírussal
A mókusmajmok jóban vannak egy vírussal
Fotó: wikipedia

Védik a faj élőhelyét

A mókusmajmok jóbarátja - a legtöbb egyed által tünetmentesen hordozott - Herpesvirus saimiri, más majmokban gyors lefolyású, T- sejtes limfómát okoz. Amikor a mókusmajmok területére vagy közelükbe férkőzik egy más fajba tartozó majom, akkor a vírus „ráugrik” és meglehetősen kíméletlenül végez vele, így védi szövetségeseit és lakhelyüket a betolakodóktól.

A Herpesvirus ateles, a pókmajmok hasonló tulajdonságokkal bíró lakbérlője szintén csak a többi főemlősre nézve onkogén hatású és ugyanúgy a faj élőhelyének megvédésében hivatott segíteni.

A vírust az anyák örökítik tovább kicsinyeiknek ugyanúgy, mint az ellenük védelmet jelentő immunitást is, így nekik nem esik bántódásuk. Ki tudja miért, de ezek a vírusok nem akarnak más gazdatestet, hűségesen ragaszkodnak gazdáikhoz.

Velünk élő jótevők

A vírusnak nem érdeke, hogy megölje a gazdaszervezetet, de néha úgy alakul...
A vírusnak nem érdeke, hogy megölje a gazdaszervezetet, de néha úgy alakul...
Fotó: wikipedia
Azt már nagyjából sikerült elfogadnunk, hogy a jó életminőség elérésének és megőrzésének a záloga a jó baktériumok tömeges jelenléte a bélrendszerben. Kevésbé köztudott, hogy az emberi mikrobiom vírusokat is tartalmaz, és olybá tűnik, a test megtanult velük harmóniában együtt élni.

A rákterápia ígéretesnek tűnő jövőjében szerepel az onkolitikus vírusok általános alkalmazása. Ezek a vírusok csak tumorsejteket fertőznek meg, és mivel bennük szaporodnak, végül képesek teljesen felszámolni a daganatokat.

Előnyös tulajdonságok megteremtése

Különféle vadnövényeken találtak olyan látens vírusokat, amelyek csupán tünetmentes fertőzést okoznak, miközben javítják az adott növény túlélési esélyét, a genetikai diverzitást és a populációsűrűséget.

A mezőgazdaságban a nemesítés területén előszeretettel használnak ilyen vírusokat azzal a céllal, hogy növeljék az új növény stressztűrőképességét.

Úgy fest, hogy túl korai volt a vírusokat megátalkodott pusztítóknak elkönyvelni. Könnyen lehet, hogy félreértettük a viselkedésüket és téves következtetéseket vontunk le. A vírusok szeretnek nyugodt körülmények között éldegélni és együttműködni, sokszor még tüneteket sem kívánnak okozni, csak akkor gerjednek be, ha erre nyomós okuk van.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Luxuskocsik kárpitja struccbőrből - kéknyakú strucctenyésztővel beszélgettünk

A strucc bőrét a krokodilbőr kategóriába sorolják, melyből luxustermékek készülnek, emellett a húsa is prémium minőségű. A kéknyakú struccot választotta gazdálkodása alapjául Nemes Fédra és Müller Gábor, akik tenyésztési és hízlalási céllal tartják az óriás madarakat.

Írjon levelet Kittenberger Kálmánnak!

A Nimród Vadászújság 2022-ben első alkalommal írja ki a Sólyom-díjat, amely nevét a 110. évfolyamában járó lap neves publicistájáról, Kittenberger Kálmán levelezőtársáról, Láng Rudolfról kapta.

Egy helyen a vadászatot érintő legaktuálisabb témák

Az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) hatvani székházában tartottak tanácskozást június 21-én a Vadászkamara Területi Szervezeteinek titkárai. Az egyeztetés során a legaktuálisabb témákat vették górcső alá, ezek közül is kiemelt napirendi pont a Hivatásos Vadász Eszközbeszerzési Program volt.

Kiugró a kereslet az egészséges élelmiszerek iránt

Tendenciaszerűen alakulnak át a magyar fogyasztók virtuális bevásárlókosarai: az egészségtudatos életmódot követők, a tökéletes nyári alakra vágyó fogyasztók és az ételintoleranciával küzdők egyaránt fűtik a keresletet az adalékanyagoktól és kezelőszerektől mentes, gluténmentes és csökkentett szénhidráttartalmú termékek iránt.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Elkeltek a húsmarhák a NAV árverésén

35 millió forintért keltek el azok a húsmarhák, amelyekre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elektronikus árverésén lehetett június 24. és 28. között licitálni.

Lehetőségek a paradicsomhajtatásban

Nagy sikerrel rendezte meg a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács az első Magyar Paradicsom Napját Mórahalmon. Több mint 200 érdeklődő kísérte figyelemmel a paradicsomhajtatókat érintő témákról szóló előadásokat, kereste fel a 33 kiállítót, és a rendezvény kiváló alkalom volt a szakmai kapcsolatok ápolására, a tapasztalatok megosztására, véleménycserére is.

Hígtrágya a miniszternek - gazdatüntetés Hollandiában

„Ideológiai alapon zárnátok be és sajátítanátok ki a farmjainkat!” Ilyen és ehhez hasonló transzparensekkel tüntetett több tízezer gazdálkodó Hollandia hét pontján még a múlt héten, hogy tiltakozzék a kormány nitrogén-oxid- és ammóniakibocsátás visszaszorítását célzó tervei ellen. Az ország különböző részein, az autópályákon tiltakoztak a gazdák, több helyütt szénabálák égetésével.

Lőrinc már felejtős: elindult a dinnyeszezon

Dinnye szezonnyitó sajtótájékoztatót tartott Medgyesegyházán a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, és a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete. Az idei szezon bíztatónak ígérkezik, és mint kiderült, már a Lőrinc napot is elfelejthetjük, hiszen a klímaváltozás, és az újabb fajták hatására jóval tovább lesz jó minőségű hazai dinnye.