Back to top

Szépségverseny görényeknek

Szépségversennyel ünnepelte a Vadászgörény Barátok Egyesülete, hogy végre találkozhattak egymással, miközben megmutathatták, hogyan fejlődtek kedvenceik az elmúlt években, milyen munkát végeztek a tenyésztők. A 2018-as alapítású szervezet tagsága mindössze 30-40 fő, de összetartó társaság. Március eleji találkozójuk célja is egyebek mellett a tagtoborzás volt.

Gulyás Krisztina, a Vadászgörény Barátok Egyesületének elnöke azt hangsúlyozta, hogy számukra az a fontos, hogy az állatok szépek legyenek, egészségesek, és a gazdák felelősen tartsák állataikat. Azon dolgoznak, hogy aki görényt szeretne tartani, azt ne hirtelen felindulásból tegye, mert meglátott valahol egy szép állatot, hanem a vásárlás előtt nézzen utána annak, mivel jár e kisragadozók tartása.

A vadászgörény vagy házi görény (Mustela putorius furo) a vad európai közönséges görény (Mustela putorius) háziasított változata. Közeli rokona a mezei, vagy molnárgörény. A menyétfélék családjába tartoznak, akárcsak a menyétek, borzok és a vidrák. Eredetileg patkányra, egérre, üregi nyúlra vadásztak vele, ma már egyre többen csak hobbiállatnak tartják.

Háziasításuk pontos időpontja nem ismert, maradványaik kb. i. e. 1500-tól fellelhetők. Az ókori Egyiptomban való előfordulása vitatott. Ami biztos, hogy Arisztotelész írt róla iktis néven, Plinius pedig viverra néven. I. e. 6-ban Augustus görényeket küldött a Baleár-szigetekre, az elszaporodott nyúlpopuláció ellen. A vadászatra használt görényeket nagy becsben tartó rómaiaknál megjelent festményeken, szobrokon mint a városállamot a rágcsálóktól védő, háziasított ragadozó.

I. Erzsébet angol királynő ajándékként osztogatta a vadászgörényeket, amiket azután nagy becsben tartottak. A Brit Fegyveres Erők 1. zászlóaljának is egy vadászgörény a kabalaállata. Az Újvilágba először a 17. században vittek görényeket, 1860-tól a második világháború kezdetéig magtárak védelmére használták őket.

Vad változatát, a mezei görényt főleg molnárok használták a rágcsálók ellen, a magtárak így a görények vadászterületévé váltak. Valószínűleg a magyar molnárgörény kifejezés is innen eredhet.

Házi kedvencekként az 1970-es években lettek népszerűek, dr. Wendy Winstead country zenésznek, állatorvosnak köszönhetően, aki hírességeknek adott el vadászgörényeket, és a TV-ben is feltűnt saját állataival.

– A görénytartás nem a legegyszerűbb: költséges és bonyolult hobbi. A vadászgörényeket kb. 2000 éve háziasították, Egyiptomban például egér- és patkányfogásra használták. Itt a versenyen leginkább házi kedvencekkel találkozhatunk, akiket már társállatnak is tenyésztettek. Ebben az esetben nagyon fontos, hogy milyen vérvonalúak, tehát ez is egy sarkalatos szempont, amikor kisállatot választunk.

A szelídítés is komoly feladat. A kölykök 8 hetes korban kerülnek a gazdihoz és harapnak. Nem agresszivitásból, hanem mert ők így kommunikálnak, így ismerkednek, és bizony éles fogaik vannak, merthogy ők ragadozók.

Sokan nem tudják, hogy a görények szigorúan húsevők, csak és kizárólag nyers húst esznek, azt is csontosan. Ez nagyon lényeges számukra, máskülönben az egészségük rámehet, ha nem így etetjük őket.

Gulyás Krisztina: 14 éves kor fölött ajánlom, hogy egy gyereknek saját görénye legyen
Gulyás Krisztina: 14 éves kor fölött ajánlom, hogy egy gyereknek saját görénye legyen

A görénytartás még egy nehézsége az ivarzásuk. Náluk az ivartalanítás nem opció, mert akkor megnő a mellékvese-daganat kockázata. Helyette egy hormonimplantátumot lehet beültetni, amely ugyan nem jelent végleges megoldást, de legalább kordában tartható az állat hormonháztartása – igaz ez időről időre komolyabb költséggel jár. Az állatorvosi költségek amúgy is magasabbak a többi társállaténál, mivel a vadászgörény egzotikus kisállatnak minősül.

De az orvosi számlákat növelheti, hogy a görények hajlamosak daganatos betegségekre is, amit csak fokoz a szaporítók tevékenysége. Ők már annyira lerontották az állomány immunrendszerét, hogy a felelős tenyésztők szinte hiába hoznak külföldről jó vérvonalú tenyészállatot.

– Fontos azt is tudni, hogy a görények társas lények, akik nagy teret igényelnek, és sokat játszanak. Ugyan nagyon sokat alszanak, 18-20 órát, de amikor fent vannak, pörögnek. Tehát nem lehet őket egész napra berakni egy kis ketrecbe, mert depressziósak lesznek és belebetegszenek. Nekik társaság és játék kell, még a legöregebb példányok is játszanak. A görény futkos, kergetőzik, labdázik, imád a gazdival vagy a fajtársaival játszani. Mókás kis állat, és ha sikerül vele bizalmat kiépíteni, akkor életre szóló barátság köttetik. Van olyan görény, akit bárki megfoghat, de van olyan is, akivel csak a gazdi tud bánni, másokat megharap.

A görények csak nyers húst kaphatnak, de ellenőrzött helyről, különben megbetegedhet.
A görények csak nyers húst kaphatnak, de ellenőrzött helyről, különben megbetegedhet.
Aki görénytartásra adja a fejét, fontos, hogy állatnak egy külön szobát tudjon biztosítani, vagy esetleg egy kis kerti lakot. Bár utóbbi esetben nem lesz belőle igazi házi kedvenc. Ha magunk mellett akarjuk tartani, egy nagyobb kifutót készítsünk neki, ahol szabadon engedhetjük! Vigyázzunk azonban arra, hogy mindenhova befér, így könnyen kerül veszélyes helyzetekbe! A görényt rendszeresen kell futtatni is, tehát akinek nincs ideje, annak tartása nem ajánlott. Nem kell állandóan vele lenni, de a napi intenzív foglalkozást igényli.

A görény takarmányozása sem egyszerű. Csak nyers húst kaphat, de ellenőrzött helyről, különben megbetegedhet.

Mivel a vadon élő görények rágcsálókat és madarakat esznek, ehhez kell hasonlítania az otthon tartott görény takarmányának is. Csirkenyak, nyúlhús, pulyka, szárnyasok, galamb, kacsa mind etethető. Aki pedig bírja, adjon kedvencének állatkereskedésben kapható fagyasztott egeret! A szakértők azt mondják, 14 év alatt nem ajánlják a görénytartást, bár ha a családban van, akár egy 5-7 éves kisgyerek is megtanulja, hogyan szabad vele bánni.

Mikor szép?

Gyenes Irén: a karcsú, izmos, fitt görény az igazán szép
Gyenes Irén: a karcsú, izmos, fitt görény az igazán szép
A gazdiknak valószínűleg a saját kedvencük a legszebb, ám nem véletlenül rendeznek kiállításokon görényszépségversenyt. Gyenes Irén 2002-ben ugyan abbahagyta a görénytenyésztést, ám ma is bírálóként segít a hazai állomány szépségét alakítani.

– A bírálat során először is az összképet nézzük: az általános egészségi állapotot, a szőr és a bőr állapotát, a csontozatot. Esetleges fejlődési rendellenességet keresünk, nézzük a fejalakulást, a lábvég alakulását, az izomzatot, a szemek, a fülek, a körmök állapotát. Ez most egy szépségverseny, de nyilván az egészséges és tenyésztésre alkalmas állatokat tarjuk szépnek.

– Ez természetes, hisz akkor szép az állat, ha egészséges. Mégis, hogy néz ki az ideális vadászgörény?

– Az ideális vadászgörény kompakt, a farka a testéhez képest arányos, vagyis a testének kétharmadát teszi ki. Viszonylag kicsi, kerek füle van, nem túl hosszú feje és zárt mancsai. A szép görény izmos, tömött szőrű, csillogó szemű, tiszta orrú, és egészséges benyomást kelt.

– Bírálóként hogyan látja, milyen az állomány?

– Küllemében jónak találom, viszont amit nagyon sajnálatosnak találok, az a fogak állapota. Nagyon sokan nem megfelelően etetik a görényeiket. A darált hús, a kutya- vagy cicakonzerv etetése miatt nagyon sok fogínygyulladásos, fogköves egyeddel találkozunk, tehát az állatok szája nagyon nem egészséges.

Fotók: HBA, Vadászgörény Barátok Egyesülete

Forrás: 
Kistermelők Lapja
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kistermelők Lapja 2022/4 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Magyar lovasok a vb felé félúton

Legutóbbi számunkban bemutatkozott a munkalovaglás mint sportág, és hazai képviselője, a Working Equitation Magyarország Egyesület. Bár fiatal a sportág és alig négyéves múlttal rendelkezik hazánkban, máris két versenyzőjének sikerült kiemelkedő teljesítményt nyújtva akkreditációt szereznie az idén júliusban rendezendő franciaországi világbajnokságra.

Génmegőrzés a világban

Korábbi cikkemben írtam a biodiverzitás fontosságáról és arról, hogy az emberi tevékenységek hatására milyen tempóban romboljuk azt. A tudósok már felismerték a problémát, és a riói egyezményben rögzítették, hogy a korábbi károk felszámolása és újabbak megelőzése közös társadalmi felelősségünk. Nézzük tehát, hogy milyen génmegőrzési létesítmények szolgálják a genetikai sokféleség tartós fennmaradását.

Luxuskocsik kárpitja struccbőrből - kéknyakú strucctenyésztővel beszélgettünk

A strucc bőrét a krokodilbőr kategóriába sorolják, melyből luxustermékek készülnek, emellett a húsa is prémium minőségű. A kéknyakú struccot választotta gazdálkodása alapjául Nemes Fédra és Müller Gábor, akik tenyésztési és hízlalási céllal tartják az óriás madarakat.

Egy helyen a vadászatot érintő legaktuálisabb témák

Az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) hatvani székházában tartottak tanácskozást június 21-én a Vadászkamara Területi Szervezeteinek titkárai. Az egyeztetés során a legaktuálisabb témákat vették górcső alá, ezek közül is kiemelt napirendi pont a Hivatásos Vadász Eszközbeszerzési Program volt.

Aktuálisabb, mint valaha - tankolási rendszerek a Bábolnai Gazdanapokon

Aratás közben nem járkálhat el tankolni a kombájn – ezzel minden gazdálkodó tisztában van. A hatósági áras, korlátozottan hozzáférhető üzemanyag komoly kihívás elé állíthatja a mezőgazdaságot, aki pedig nem szeretne emiatt hátrányba kerülni, az tárolókapacitást fejleszt. A 35. Bábolnai Gazdanapokon szeptember 8-10. között erre is találhat megoldást.

Elkeltek a húsmarhák a NAV árverésén

35 millió forintért keltek el azok a húsmarhák, amelyekre a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elektronikus árverésén lehetett június 24. és 28. között licitálni.

Csak a professzionális mezőgazdaságnak van jövője

Ahogy az erőszakos téeszesítés, úgy a termelőszövetkezetek rendszerváltás utáni erőltetett felszámolása is a hazai szakpolitika hibája volt. Hosszú távon csak a tőkeerős és szakmailag felvértezett gazdasági társaságok életképesek a magyar agráriumban – mondta Horváth Gábor, a társas agrárvállalkozásokat tömörítő MOSZ főtitkára, akivel az idén száz éves Szövetkezeti Világnap alkalmából beszélgettünk.

Növekszik a kereslet a huculokra - Gyepkezelés és génmegőrzés egyben

Az Aggteleki Nemzeti Parkba az 1980-as években kerültek hucul lovak, ahol ma már az ország első számú tenyészete található. A génmegőrzési feladatok mellett a Nemzeti Park Igazgatóság a védett gyepek megtartását, kezelését is a lovak legeltetésével oldja meg. A nemzeti parknál a közelmúltban zárult le több uniós támogatást élvező projekt is, ezek között volt a hucul ménes tartási körülményeit javító program.

Együttműködik a Talentis Agro Zrt és az Állatorvostudományi Egyetem

Az Állatorvostudományi Egyetem és a Talentis Agro Zrt. közötti együttműködési megállapodást írt alá június 29-én Budapesten Sótonyi Péter rektor és Makai Szabolcs vezérigazgató.

Kategóriájában harmadszorra minősült Európa legjobb állatkertjének a Nyíregyházi Állatpark

Harmadszorra minősült Európa legjobb állatkertjének a 250 és 500 ezer látogatószám közötti kategóriában a Nyíregyházi Állatpark az egyik független állatkerti szakértő felmérése szerint. Az elismeréssel járó díjat kedden adták át a sóstógyógyfürdői látványosságban.