Back to top

A generációk együttes ereje formálja a jövő gazdálkodását

Soha nem felejti el honnan jött, éppen ezért a mai napig vidéki gazdának vallja magát, akinek egész életútja során a vidék felvirágoztatása volt a célja. Ez most sincs másként, az Országgyűlés újraválasztott alelnökeként és a Magosz elnökeként továbbra is a vidék, a vidéki parasztság sorsa az élete, és akiknek a szolgálatában nap mint nap megalkuvás nélkül dolgozik.

De vajon hogyan látja most a magyar mezőgazdaság helyzetét, milyen megoldásra váró problémákat tartogatnak a következő évek? – erről kérdezte Jakab Istvánt kiadónk ügyvezetője, Sári Enikő az MMG Direkt legutóbbi adásában.

A generációk együttes ereje formálja a jövő gazdálkodását | Jakab István, Magosz | MMG-Direkt

 

Jakab Istvánnak Debrecenben kezdődött a pályafutása. Téeszben gyakornokoskodott, mindeközben folyamatosan képezte magát. Életútjának ismertetéséhez kevés lenne lapunk terjedelme, de az mindenképpen kiemelendő, hogy a mezőgazdaságot mint a tenyerét ismeri, így tisztában van azzal, milyen problémákkal kell megküzdenie a gazdáknak a mindennapokban. Dolgozott közigazgatásban, vezetett vállalatot, majd karriere a politikában csúcsosodott ki.

Fotó: Csatlós Norbert

– Aki a gazdálkodás gyakorlatát nem ismeri, az nem képes megfelelően képviselni a gazdákat, nem tud helyes politikai döntéseket hozni.

Tisztában kell lenni azzal, melyik az a stratégiai irány, mi az a tudás és technológia, ami erőforrásaink fenntartható kihasználáshoz vezet, és olyan mederbe tereli a hazai gazdaságot, hogy az kifogástalanul működjön.

Különösen nehéz ez most, a XXI. században, amikor öt év alatt olyan mértékű változások következtek be, mint mondjuk régebben tíz év alatt – mondta Jakab István, hozzátéve, hogy ezekhez a gyors változásokhoz a fiatalok tudnak a leginkább igazodni. Ezért nagyon fontos a gazdaságokon belüli generációváltás intenzitásának növelése. Az Országgyűlés alelnöke szerint a fiatalok által birtokolt innovatív tudásra, és természetesen az idősebb generáció tapasztalatára van szükség ahhoz, hogy a magyar mezőgazdaság felvegye a versenyt és válaszokat adjon az aktuálisan felmerülő gondokra.

– Ebből a megfontolásból léptettük hatályba a gazdaságátadásról szóló törvényt, ami elősegíti a gazdaságokon belüli generációváltást. Ha ezt érdekképviseleti szintre levetítem, akkor meg kell említenem a Magosz Ifjú Gazda tagozatát, amely már minden megyében jelen van, és munkájával segíti ezt a folyamatot.

Fotó: Csatlós Norbert

Azt gondolom, kölcsönös együttműködéssel tudnak igazán sikeressé válni a generációváltásra kész vállalkozások. Látni kell, hogyha az idősebb generáció még tenni akar, a fiatalok pedig már tenni akarnak, akkor ezt a két erőt össze kell kovácsolni, és így biztos, hogy a siker nem marad el.

A generációváltás mellett, az orosz–ukrán háború miatt kialakult aktuális, élelmezésbiztonságot érintő kérdéskörről is beszélt Jakab István.

– Azt hiszem, a pandémia igazolta, és a magyar emberek megtapasztalhatták, hogy a magyar gazdák képesek minden körülmények között ellátni az országot, és képesek az ország gazdaságának erősítése érdekében az exportot is teljesíteni. Ugyanakkor komoly feladat előtt állunk, ugyanis az alapanyag-termelésre jelentős hatással bíró hazai feldolgozóipart mielőbb korszerűsítenünk kell. A másik fontos feladat, a hazai élelmiszer-kereskedelem. Egy olyan magyar tulajdonban lévő élelmiszer-hálózat kialakítására kell törekedni, amelynek tulajdonosai az alapanyag-termelők, a feldolgozóipar és a hazai befektetők, kereskedők. Ez korántsem könnyű feladat, de a jövő záloga lehet.

Fotó: Csatlós Norbert
Jakab István az országot járva azzal is tisztában van, hogy mi foglalkoztatja ezekben a viszontagságos időkben leginkább a gazdákat.– Az európai uniós támogatási rendszer, a hétéves költségvetési ciklus és a rendelkezésre álló fejlesztési források felhasználásának a lehetőségei nagyon intenzíven foglalkoztatják az embereket.

De nagyon sokat kérdeznek a zöld megállapodás kritériumairól is. A gazdák arra is kíváncsiak, hogyan és milyen keretek között tudjuk őket képviselni Brüsszelben, és milyen megoldásokat találunk az uniós bürokraták gyakorlattól elrugaszkodott elképzeléseinek a kivédésére.

Természetes, hogy ez utóbbi foglalkoztatja őket, hiszen a jelenlegi tárgyalások markánsan meghatározzák a jövő agráriumának gazdálkodási gyakorlatát, és korántsem mindegy, milyen keretek között vágunk neki a következő éveknek.

Magyarország legnagyobb agrárszaklap kiadójaként a Magyar Mezőgazdaság Kft. célja sem lehet más, mint a gazdálkodók teljes körű tájékoztatása a legfrissebb eseményekről, legújabb technológiákról, valamint a gazdálkodásukat érintő kérdésekről. Kiadónk és a Magosz évek óta közösen együttműködve segíti a hazai agráriumot. Sári Enikő arra is kíváncsi volt, Jakab István hogy látja a nyomtatott szaklapok jövőjét ebben az egyre digitalizálódó világban.

Fotó: Csatlós Norbert

– Ahogy a generációs különbségek ellenére egy célért tudnak dolgozni családok egy gazdaságban, épp úgy – más súllyal – kiegészítik egymást az online hírek és a nyomtatott szaksajtó átfogó elemzései.

A fiatalok is kézbe veszik a Magyar Mezőgazdaság hetilapot, ha mélyreható tudást keresnek, és persze az online felé fordulnak, ha rövid hírekre, gyors tájékozódásra vágynak.

De gondoljunk csak bele, egy hosszú elemző szakcikk vagy egy jövőbe mutató kutatási eredményekről szóló anyag még ma is nyomtatott verzióban jelenik meg. A tudományos világ is ezeket fogadja el publikációnak, a nyomtatott szaklapok létjogosultságához tehát nem férhet kétség, amit – reméljük – a fiatal gazdák is belátnak.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szárazságtűrő növények a mediterrániumból

Korábbi cikkünkben a vízpartokon, vízközelben élő gyógynövényeket vettük sorra, ám szárazságtűrőből sokkal több van. Ezekkel a fajokkal egy kevésbé intenzíven gondozott, öntözés nélküli kert is benépesíthető, ráadásul díszítőértékük mellett gyógyhatással is rendelkeznek, némelyek pedig fűszerként is hasznosíthatók a konyhában.

Megkezdődött a drónos növényvédelmi szolgáltatók támogató ellenőrzési kampánya

Támogató szemlékkel segíti a Nébih a permeteződrónos növényvédelmi szolgáltatók jogszabályoknak megfelelő feladatvégzését. A nemrégiben indult ellenőrzések során a hatóság mindenekelőtt a jogszerűség érdekében elvárt feltételekről tájékoztatja a szolgáltatókat.

A gazdák végzik a legjelentősebb közszolgáltatást a környezet védelmében

Tánczos Barna, a román kormány környezetvédelmi vízügyi és erdészeti minisztere szerint a gazdák végzik a legjelentősebb közszolgáltatást a környezet védelmében.

A göngyöleg környezetkímélő helye

Közel húsz éve, 2003-ban felismerve, hogy a növényvédő szer csomagolóanyagok szervezett visszagyűjtése már nem odázható el, megalakult a Cseber Nonprofit Kft. A cégnek ma több, mint száz partnere van. Ezek azok a gazdasági társaságok, akik növényvédő szert, vagy csávázott vetőmagot gyártanak, előállítanak, vagy azoknak első importőrei, forgalmazói.

A kökényszilva titkai

A Prunus nemzetség tagjait sokféleképp hasznosítjuk, de nehéz eligazodni köztük, mert a fajokon belül is nagy a változatosság. A kökényszilva is lehet kék vagy sárga, gömbölyded vagy tojás alakú, és így tovább. Termesztett és tájfajtákat ismerünk belőle szerte Európában.

Sivatagból farm a napelemek árnyékában

Kína legnagyobb gojibogyó farmja a Góbi-sivatag szélén található. A létrejöttét az árnyékolást biztosító gigantikus napelempark tette lehetővé, ami egy informatikai vállalat beruházásaként valósult meg, 2000 hektáros területen.

Elmerült figyelem

Úszó, lebegő tárlatként újították meg a halászati kiállítást a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban. Részben azért, hogy érvényesülni tudjon az eddig tablókkal takart gótikus épületbelső. Mi az, ami különösen figyelemre méltó a halászatban egy néprajzos muzeológus számára? Erről is beszélgettünk Balpataki Katalin kurátorral.

Műtrágya helyett légylárvák

A világméretű műtrágyahiányra reagálva az ugandai gazdák meglepő alternatívához fordultak: a katonalégy lárvájával oldják meg a tápanyag-utánpótlást.

A megbecsült agrárium képes a minőségi termékek előállítására

A magyar agrártársadalom képes hagyományos értékei megtartása mellett, a kormány támogatását élvezve, az új idők kihívásaival szembenézve, megfelelő mennyiségű, minőségű és biztonságos élelmiszerrel ellátni a lakosságot – fogalmazott Farkas Sándor a Magyar Közgazdasági Társaság 60. közgazdász vándorgyűlésén, Szegeden.

Újra pályázható lesz a mezőgazdasági kisüzemek támogatása

Módosították a „Mezőgazdasági kisüzemek támogatása” című (VP2-6.3.1-20 kódszámú) felhívást, melynek következtében újra nyitják a konstrukciót. A támogatási kérelem benyújtásának határideje és módja új szakasszal került kiegészítésre, így a támogatási kérelmek benyújtására a hetedik szakasz keretében, 2022. november 17. – 2022. november 30. között lesz lehetőség.