Back to top

Szélsőséges időjárás: hatalmas károkat okozhat a mezőgazdaságban

Az erős zivatarok, szupercellák jelentős, érzékelhető károkat okozhatnak a mezőgazdaságban. Erre a hétre pedig a meteorológiai szolgálat ismét erőteljes zivatarkomplexumot jelzett, akár súlyos esőzésekkel és viharos széllökésekkel, beleértve a nagyobb jégesőt is.

Tojás nagyságú jégszemek okoztak károkat Horvátországban
Tojás nagyságú jégszemek okoztak károkat Horvátországban
Fotó: NAK
Idén nyáron ismét szupercellák okoztak néhol jégesőt Magyarországon – néhol autók szélvédőit törte be a jég –, noha határainkon túl jóval nagyobb károk keletkeztek, mint hazánkban..

A gyakran jelentős károkért felelős szupercellák olyan forgó feláramlást tartalmazó speciális zivatarok, amelyeket szignifikáns jég (átmérő >= 5 cm), nem ritkán 120 km/h feletti szélvihar és olykor tornádó is kísérhet, olvashatjuk a Magyar Meteorológiai Szolgálat honlapján. Csirmaz Kálmán (Országos Meteorológiai Szolgálat) és Kun Sándor (Viharvadászok Egyesülete) szerint a szupercellák élettartama jellemzően igen hosszú, mely egyes esetekben akár a 8 órát is meghaladhatja. Egy széles körben elfogadott kritérium alapján a cella hosszú élettartama mellett a feláramláshoz kapcsolódó tartós és mély középszinti ún. mezociklon jelenléte. 

Így működnek a szörnyeteg zivatarok

A zivatar szupercellák, amelyek annyi kárt tudnak okozni, nagyon hosszú életű, forgó zivatarfelhők. Ahogy a met.hu-n magyarázzák, az időjárási jelenség legfontosabb jellemzője egy erőteljes forgó felszálló terület, egy úgynevezett mezociklon, amely vákuumot hoz létre a földön, így – akárcsak egy porszívó esetében – a meleg és energikus levegőt folyamatosan beszívják a földre, és átlagosan 3-10 km-nél nagyobb magasságba szállítják. A vertikális tengelyű örvény függőlegesen a zivatar jelentős hányadára (legalább harmadára-felére) kiterjed, és forgási sebessége elér egy bizonyos küszöbértéket.

A jelenség hosszú élettartama és hatalmas ereje miatt több esetben, egymást követően is lehet jégeső – a jégszemek többször is visszakerülhetnek a feláramlási csatornába –, ami aztán nagy, akár diónyi jégszemekké nőheti ki magát.   

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara talajgenerátoros országos jégkármérséklő rendszere országszerte működik, azonban – annak ellenére, hogy ez a létező legmodernebb technológia – a határon túlról érkező, jéggel teli felhők, illetve a szupercellák ellen nem tud hatékony védelmet nyújtani.

Vihar által megtépázott fűzfák a Kis-Balatonnál, Zalavár közelében
Vihar által megtépázott fűzfák a Kis-Balatonnál, Zalavár közelében
Fotó: MTI/Varga György

A viharos szélben fokozottan kell figyelni a fák, fasorok, állványzatok közelében.

Ha nagy villámlással járó vihar közeleg vagy „kap el” valakit, érdemes valahová behúzódnia, ha pedig gépkocsiban érne valakit utol a vihar, az ablakokat szükséges bezárni, a fém részeket pedig nem szerencsés megérinteni. Erős szupercella esetében saját magunk miatt és az állatok védelme érdekében a házak, mezőgazdasági épületek környékéről össze kell gyűjteni és bevinni egy épületbe minden olyan tárgyat, amit a szél felkaphat, ezek ugyanis súlyos sérüléseket okozhatnak.

Bár a szupercellák az összes hazánk felett kialakuló zivatar kis hányadát adják, mégis a meteorológiai eredetű károkért legnagyobb hányadban ezek a felelősek, éppen ezért hasznos, ha rendelkezünk alapvető ismeretekkel erről a különleges időjárási jelenségről.

Egyelőre nem áll rendelkezésre olyan technológia, amellyel teljes mértékben kiküszöbölhető a jégeső, áll a NAK közleményében. A határon túlról érkező, jéggel teli zivatarfelhők ellen nem lehet védekezni, ahogy a szupercellák ellen sem, ezek ugyanis több mint 13 kilométeres magasság fölé tornyosulnak, és folyamatos bennük a jégképződés. Az azonban garantálható, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által választott legmodernebb és leghatékonyabb, talajgenerátoros jégkármérséklő rendszer alkalmazásával a lehulló jégszemek mérete kisebb lesz, mint amik a rendszer működtetése nélkül alakulnának ki.

Vihar nagy erejű széllel és villámlással
Vihar nagy erejű széllel és villámlással

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új burgonyafajták és az éghajlatváltozás

Az aszály Németországban is kihívássá vált a burgonyatermesztők számára. A burgonyanemesítők már olyan fajtákat nemesítenek, amelyek kevesebb csapadékkal is beérik, azonkívül kevesebb műtrágyára van szükségük és ellenállnak egyes vírusoknak és kártevőknek.

A feketére művelt tábla veszélyes a talaj számára

Régen azt tanították, hogy a tarló akadályozza a talajművelést, el kell égetni, le kell forgatni. Évek teltek el mire megértette a szakma, hogy takaró, védőréteg nélkül nem lehet menni semmire. Pedig a hetvenes évek eleje, közepe nem volt olyan szélsőséges, mint a mostani.

Szeptemberben van a legtöbb hazánkban előforduló madárfaj az országban

A madárvonulás kialakulását a legutóbbi jégkorszakot követő időszakra teszik a szakemberek, amikor a felmelegedés következtében a jégtakaró visszahúzódásával lehetővé vált a fajok elterjedési területének északi és déli irányba való eltolódása.

Két hete küzdenek a lángokkal egy német nemzeti parkban

Két hete pusztít erődtűz Németország keleti részén egy nemzeti parkban, a hatóságok hétfői adatai szerint még legalább egy hétig tart a védekezés.

A haltermelést sem kíméli az aszály

A száraz, aszályos időjárás egyre nagyobb károkat okoz a hazai tógazdasági haltermelésben is. A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar szakembere szerint a problémára részben megoldást jelenthet a ritkító halászat, ha az állomány egy részét már a tenyészszezon közben lehalásszák.

Eltűnőben a hím tengeri teknősök

Az elmúlt négy nyáron Floridában kizárólag nőstény tengeri teknősök keltek ki. Ennek oka pedig a klímaváltozás.

A legnehezebb időszakban sem marad el a gazdák adománya

Óriási aszály tombol az országban, sok helyen szinte alig lesz termés, de a magyar gazdák a nehézségek ellenére is segítik a rászorulókat. Jó példája ennek, hogy idén is több ezer gazda ajánlott fel búzát a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programban a rászoruló magyar gyermekeknek és családoknak.

Óvatosan szerződtek a gazdálkodók

A szaktárca a közleményben azt írta, hogy a gazdálkodókat több korábban megalkotott jogszabály is segíti az olyan helyzetekben, mint az idei – sokak szerint száz éve nem látott – szárazság. A jogszabályok közül a gabonapiaci szerződésekben vállalt kötelezettségek alóli teljes vagy részleges mentesülés szabályaira hívta fel a gazdálkodók figyelmét a minisztérium.

„Nincs kérdés. Öntözni kell.”

„Az öntözés fejlesztésben érdekelt földhasználók az egész országban hamar átláthatják, hogy érdemes egy egységbe tömörülni és egy projektben gondolkodni. Indulásunkkor az érdekeket nem volt nehéz egy irányba rendezni” – hangsúlyozza Sasvári Gábor, a Matyó Agrártermelő Zrt. vezérigazgatója, elárulva, hogy a Matyó Öntözési Közösségben a felszíni vizek mezőgazdasági felhasználását tűzték ki célul.

Két faj összesen 65000 milliárd forintnyi kárt okozott

Nemcsak rovarok vagy emlősök okozhatnak jelentős gazdasági kárt az ökoszisztémában, hanem akár hüllők és kétéltűek is. Egy friss felmérés szerint egy sikló- és egy békafaj több milliárd dolláros kártételt okozott világszerte.