Back to top

A magyar vidék szellemi háttere

Jogelődje, a Szent István Egyetem hagyományait megőrizve, de a XXI. századnak megfelelő innovatív szemléletmóddal alapították meg tavaly február 1-jén a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemet, élén az agilis, fiatalos lendülettel, ugyanakkor kellő szakmai tapasztalattal rendelkező Prof. Dr. Gyuricza Csabával.

A rektor küldetésének tekinti, hogy vonzóvá tegye a fiatalok számára az agráriumot, valamint a sokoldalú, modern oktatás kialakítását és fenntartását, mert kulcsfontosságúnak tartja a jövő agráriumának megalapozásához.

Miért érdemes az agrárpályát választani? | Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora | MMG - Direkt

 

Fotó: Bokor Ádám
A szokásos stúdió helyett rendhagyó helyszínen, a NAK Szántóföldi Napokon vettük fel az MMG Direkt legutóbbi adását, kiadónk standjánál. Gyuricza Csabát kiadónk ügyvezetője, Sári Enikő kérdezte a MATE munkájáról.

Az egyetem igyekszik minél több szakmai kiállításon részt venni, amivel az az egyik céljuk, hogy megismertessék a fiatalokkal az agrárium valós értékeit és az ágazat digitalizálásával végbemenő változásokat, hogy minél többen ezt a hivatást válasszák.

– A szakkiállítások alkalmat adnak arra, hogy bemutassuk az egyetem életét, megszerettessük az agráriumot és hangsúlyozzuk az élelmiszer-gazdaság elmúlt években végbement felértékelődését. Napjainkra az egész társadalmat érintő nemzetgazdasági kérdéssé vált, hogy az egészséges élelmiszer országhatáron belül megtermelt alapanyagokból kerüljön az asztalra – mondta Gyuricza Csaba.

A szakmai kiállítások mellett a MATE fesztiválokon is részt vesz, az idei EFOTT-nak egyenesen az egyetem lesz a házgazdája. Ezzel is a fiatalok megszólítása a céljuk, a „szórakozva tanítás” irányelvet követve környezettudatosságra, fenntarthatóságra, a zöld és hulladékmentes gondolkodásmódra hívják fel a figyelmet a fesztiválon.

– Szeretnénk megmutatni, hogy úgy is lehet fesztiválozni, hogy közben ne képződjön többször tíz vagy akár többször száz tonna hulladék, hanem mindent teljes egészében újra lehet hasznosítani. A fenntarthatóságra amúgy is egyre fogékonyabbak a fiatalok, hiszen a klímaváltozás problémáira nekik kell megoldást találniuk.

A fiatalok érzékenyítése mellett a kultúra és a sport területét is kiemelten kezeli a MATE, például a gödöllői uszodát is az egyetem üzemelteti.

Fotó: MATE
– Az amerikai és nyugat-európai oktatási intézmények infrastruktúrájához képest a magyar egyetemeké elmaradott. A MATE kampuszain olyan komplexumot kívánunk kialakítani, aminek a fejlettsége a jóléti államok felsőoktatási intézményeinek szintjét közelíti. Ennek érdekében az egyetem azzal erősítette tovább 72 éves sportegyesületét, hogy kezelése alá vonta az ország egyik legmodernebb uszodáját. Rendszeresen sportoló emberként magamra vállaltam a sportegyesület elnöki tisztségét, hogy erősítsem a sport jelentőségét az egyetem életében. Korábbi világbajnok és olimpiai bajnok sportolókat hívtunk segítségül, akik a fiatalok edzésével jó példával tudnak elöljárni. Szabadidősport-szakosztályt in­dí­tottunk – ma már 18 sportág közül választhatnak a fiatalok az egyetemen –, továbbá agrár-felsőoktatási élsportolói ösztöndíjat hoztunk létre.

Tehát összességében az amerikai egyetemekre jellemző modellt alakítottunk ki, amire Magyarországon – meggyőződésem sze­rint – nagyon kevés példa van – mondta el a rektor. Céljuk, hogy Gödöllő egyetemi város legyen.

A terv egy hosszú folyamat eredményként va­lósulhat meg, aminek sarkalatos pontja az egyetem épületeinek a felújítása, illetve új épületek építése zöld beruházások keretében. Sportközpont, atlétikai csarnok, szabadtéri sportpályák építését is tervezik.

Az infrastruktúra fejlesztése mellett tartalmi megújulás zajlik az egyetem falai között, amire szintén nagy szüksége van az agrár-felsőoktatásnak. A gödöllői központon kívül az egyetem kaposvári, keszthelyi, gyöngyösi és budapesti kampuszain is hasonló ráncfelvarrásra kerül sor, ugyanis az egyetem a magyar vidék intellektuális hátterének a megteremtéséért is felelősnek érzi magát.

– Az előttünk álló feladatok nem tűrnek halasztást, és kizárólag szakképzett értelmiség oldhatja meg őket. A ma végző mérnökök határozzák meg a következő 30–40–50 évet, ezért, ha sikeres mezőgazdaságot akarunk, annak csak a minőségi szakképzés és felsőoktatás teremthet stabil és biztos hátteret.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

35. Bábolnai Gazdanapok - Szakmai Kerekasztal programok

Tekintse meg témáinkat és találkozzunk Bábolnán!

Év bortermelője, borászati kémia, adminisztráció és növényvédelem

Jó sűrű programot hozott össze a szekszárdi Ferenc Vilmos borakadémikus Villányban, Günzer Tamás Pincészetében mintegy negyven villányi borász részvételével. Itt volt Nyúlné dr. Pühra Beáta, a 2021-es esztendőben megválasztott Év bortermelője, akit Koch Csaba, a Magyar Bor Akadémia elnöke köszöntött.

Hogyan lehet gazdálkodni dráguló áramszolgáltatás mellett?

A megugró energiaköltségek meggondolásra késztetik a termelőket. Azt kérdeztük Csizmadia György nagyvenyimi családi gazdálkodótól, hogyan tud megbirkózni a helyzettel, milyen kilátásai vannak. Elsősorban a hűtés és az öntözés igényel sok elektromos áramot egy gyümölcstermelő gazdaságban, és az almára kell a legtöbbet költeni emiatt.

Európa a madárinfluenza elleni védőoltás elfogadását szorgalmazza

Az év első felében nagyon sok európai országban kellett baromfiállományokat leölni a madárinfluenza miatt, ezért az Európai Unió mezőgazdasági miniszterei szeretnék megvizsgálni a vakcinák jövőbeni felhasználását a járványok elleni küzdelemben.

Elsők közt érhetők el a Széchenyi Kártya Program MAX hitelei a Magyar Bankholdingnál

Elindult a Széchenyi Kártya Program MAX, amely a hazai kkv-szektor versenyképességének elősegítését és tartós növekedési feltételeinek megteremtését célozza. Az MKB Bank és a Takarékbank, amely élen járt az eddigi Széchenyi Kártya Programok hitelkihelyezésében, az elsők között nyújtja az ügyfelek részére a megújult program konstrukcióit.

Hitelmoratórium és kamattámogatás a gazdáknak

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is – közölte az agrárminiszter. A biztosítóknak a kárbejelentéstől számított 14 napon belül kárelőleget kell fizetniük az aszálybiztosítások után, a hitelmoratórium iránti igényt pedig szeptember 15-ig kell a gazdáknak jelezni a bankok felé.

Mentességi lehetőségek a 2023-as támogatás igénylési évre egyes vetésváltási és parlag kialakítási szabályok alól

A tagállamok kérésére az Európai Bizottság a bizonytalan globális élelmiszer-ellátási helyzet miatt 2023-ban átmeneti mentességet tesz lehetővé a gazdálkodók számára a területalapú támogatásokhoz kötelezően betartandó egyes vetésváltási és parlag kialakítási szabályok alól annak érdekében, hogy a rendelkezésükre álló szántóterületüket minél nagyobb mértékben élelmiszertermelésre használhassák.

Fejőrobot: "sokkal kényelmesebb az állatoknak is, és nekünk is"

A tiszakécskei Botka-Vincze őstermelői családi gazdaság 120 állatot, köztük 50 tejelő tehenet, annak szaporulatát, illetve hízóbikákat tart mélyalmos istállóban. Az állatok takarmányát 150 hektárnyi szántón termelik meg.

Bill Gates és Jeff Bezos az USA legnagyobb földbirtokosai között

Az Egyesült Államok legnagyobb földbirtokosainak többsége nem gazdász. Például Bill Gates (Microsoft) 2021-ben is az egyik legnagyobb szántóföld tulajdonos az Egyesült Államokban. A legnagyobbak között azonban csak a középmezőnyben van jócskán lemaradva az Amazon alapítója, Jeff Bezos mögött.

Nőtt a mezőgazdaság kibocsátási értéke tavaly

A mezőgazdaság kibocsátása 2021-ben 3378 milliárd forintot tett ki, 15 százalékkal nőtt 2020-hoz képest; a 17 százalékos árindex mellett a volumen 2,1 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal az MTI-vel.