Back to top

Kirepültek az albínó füsti fecske fiókák Jánoshalmán

Jánoshalmán albínó füsti fecske fiókák születtek, amelyek mára már ki is repültek a fészekből. A teljes albinizmus nagyon ritka jelenség az állatvilágban.

Az albinizmus jegyeit viselő (csökkent vagy hiányzó pigmentációjú), hófehér tollazatú és piros íriszű madarak kimondottan ritkák a természetben. A pigmenthiány ilyenkor a bőrben és a szemekben is jelentkezik.

Olyan madarakkal időről-időre találkoznak madárkutatók, amelyek tollazatából hiányzik a melanin nevű festékanyag, ezért világosabb színűek, mint az az adott fajra jellemző szín lenne.

Alapszínük fakó, esetleg piszkosfehér, ezek a leucisztikus, festékhiányos példányok. - A teljes albínizmus ennél sokkal ritkább jelenség - erősítette meg Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője.

Elhagyták a fészket a hófehér fecske fiókák
Elhagyták a fészket a hófehér fecske fiókák

Fehér tollak a fecskefészekben

A jánoshalmi Déli ASzC Jánoshalmi Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tanüzeme évek óta fecskementő állomásként is működik, hiszen mint azt Zámbó Gábor igazgatóhelyettestől megtudtuk, a tanüzem, a sertéstelep kiváló életteret ad a fészkelő madaraknak. „Komoly fecskeállomány fészkel itt évek óta, ami azt mutatja, hogy

az állattartásnak a rovarfauna fenntartásán keresztül rendívül pozitív hatása van egyes madárfajok, például a füsti fecskék fészkelő állományára”

– mondta el az igazgatóhelyettes.

Két hófehér fecske fióka született
Két hófehér fecske fióka született
Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park/Tamás Ádám

„Éppen állategészségügyi vizsga zajlott nálunk, amikor egy kollégám észrevette, hogy fehér tollak látszódnak ki az egyik fecske fészkéből. Így derült ki, hogy fehér fecskék is kikeltek. Ezután madártani szakemberek is megnézték a fészket és megállapították, hogy a fiókák közül kettő albínó” – tájékoztatott Zámbó Gábor. Hozzátette, a fiókák már kirepültek a fészekből. 

A szülőmadarak mindkét tagja a fajra jellemző színű tollazatú. A fiókákat meggyűrűzték. Ez a fecskecsalád még abban is különleges, hogy fészküket egyedi helyre építették, a diszkóól mennyezetről lelógó lámpa tetejére fészkeltek.

Fotó: Kiskunsági Nemzeti Park/Tamás Ádám

Az állatok színe fontos a természetben

„Az állatok színének több szempontból is fontos szerepe van. Nem véletlenül olyan színnel születnek, amilyen a faj jellege. Hiszen, szerepe lehet a rejtőzködésben, kiemelten a zsákmányállatoknál. Azonban, ez nem azt jelenti, ha egy állat ettől eltérő színnel születik mindenképpen vesztes, de eltérő színe okán lehet némi hátránya. De, fontos kiemelni, hogy ez nem azt jelenti, hogy feltétlenül lesz is” – fogalmazott Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője. Hanga Zoltán arról, hogy miért alakulhat ki eltérő szín az állatvilágban elmondta, a természet így működik, próbálkozik. Mint, mondta volt már albínó nutria is az állatkertben, ami ennél a rágcsálónál igazi ritkaságszámba megy.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szeptemberben van a legtöbb hazánkban előforduló madárfaj az országban

A madárvonulás kialakulását a legutóbbi jégkorszakot követő időszakra teszik a szakemberek, amikor a felmelegedés következtében a jégtakaró visszahúzódásával lehetővé vált a fajok elterjedési területének északi és déli irányba való eltolódása.

Európa a madárinfluenza elleni védőoltás elfogadását szorgalmazza

Az év első felében nagyon sok európai országban kellett baromfiállományokat leölni a madárinfluenza miatt, ezért az Európai Unió mezőgazdasági miniszterei szeretnék megvizsgálni a vakcinák jövőbeni felhasználását a járványok elleni küzdelemben.

Két hete küzdenek a lángokkal egy német nemzeti parkban

Két hete pusztít erődtűz Németország keleti részén egy nemzeti parkban, a hatóságok hétfői adatai szerint még legalább egy hétig tart a védekezés.

A héten is folytatódik a szúnyoggyérítés

Több vidéki településen, köztük az ország nagy tavainál is lesz szúnyoggyérítés a héten - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

A karolin réce

A karolin vagy karolinai réce – egyes helyeken kisasszonyréce – őshazája Észak-­Amerika, onnan került Európába. A gácsér feje és a meghosszabbodott tarkó fénylő fekete. A háta a farokig bársonyos fekete, torka fehér, melle gesztenyebarna fehér pontokkal, a szárnyoldalak sárgásbarnák.

Bill Gates és Jeff Bezos az USA legnagyobb földbirtokosai között

Az Egyesült Államok legnagyobb földbirtokosainak többsége nem gazdász. Például Bill Gates (Microsoft) 2021-ben is az egyik legnagyobb szántóföld tulajdonos az Egyesült Államokban. A legnagyobbak között azonban csak a középmezőnyben van jócskán lemaradva az Amazon alapítója, Jeff Bezos mögött.

Rossz állapotban van a Szajnába tévedt fehér delfin

A francia hatóságok úgy döntöttek, hogy megpróbálják vitaminokkal felerősíteni az belugát. Korábban próbálták etetni is, ám az állat nem fogadta el a felkínált halat.

Eltűnőben a hím tengeri teknősök

Az elmúlt négy nyáron Floridában kizárólag nőstény tengeri teknősök keltek ki. Ennek oka pedig a klímaváltozás.

Kutyakölyöknek nézték a kis farkasokat

Az olasz hatóságok kérik, hogy aki kölyökkutyát talál az erdőben, ne vigye haza, mert az farkas. Az elmúlt hetekben ugyanis kétszer is előfordul, hogy jószándékú kirándulók "mentették" meg a vadállatokat.

Zenekarról nevezték el az ősdarazsat

Három, a tudomány számára teljesen új, nyolcvanötmillió éves darázsfajt fedeztek fel az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kutatói Ajka közelében; az egyik fajt a 30Y zenekarról nevezték el - közölte az egyetem az MTI-vel.