Back to top

Tetvek, hangyák, katicák – könnyedén a hobbikertben

Elérkezett a legaktívabb időszak a kertben: minden burjánzik, magzik, érik. Szorgalmasabbak akár naponta találnak maguknak tennivalót, de aki inkább élvezni szeretné a kertjében töltött időt, annak érdemes elolvasnia Baki Szilvia gyógynövény-alkalmazási szakmérnök egyszerű és hasznos tippjeit.

Jól táplált áfonya Szilvi kertjében. Nem is férne rá több bogyó
Jól táplált áfonya Szilvi kertjében. Nem is férne rá több bogyó
Fotó: Baki Szilvi
Víz nélkül nincs élet

Bár az elmúlt hetekben az ország jelentős részén elegendő csapadék hullott, a locsolás folyamatosan ajánlott a száraz, meleg hónapokban.

Aki teheti, az elsősorban az esővizet gyűjtse össze erre a célra, mert az nem kerül pénzbe, és mivel lágy, a növények számára is a legideálisabb.

Aki kútról locsolna, először mindenképp vizsgáltassa be a vizét, mivel előfordulhat, hogy - magas só-, arzén vagy nehézfémtartalma miatt – nemcsak a növényeket károsíthatja, hanem azt is, aki azokat megeszi. A munkát többféle szakcégtől is meg lehet rendelni, érdemes tájékozódni az árak miatt.

Ha semmi más öntözési lehetőség nincs, mint a vezetékes víz, akkor érdemes csepegtető öntöző rendszert telepíteni, mert így munkát és vizet is spórolunk: pontosan oda juttatjuk a vizet, ahová szükséges. Egy ilyen rendszernek akadnak olcsóbb és drágább változatai is, de magunk is elkészíthetjük egy víztartály, egy szivattyú (kisebb teljesítményű is elég) és csövek segítségével.

Levelet kaptam, hej!

A növényeink levele nagyon sokat elárul egészségi állapotukról. Tipikus probléma a tetvesedés, amit a hangyák megjelenése csak tetéz. Ezek ugyanis szívesen fogyasztják a tetvek által termelt ragadós nedvet, aminek bővebb termelésére „masszírozással” serkentik a tetveket . Ezt megelőzendő a gyümölcsfák törzsére érdemes gazdaboltokban kapható ragacsos lapokat helyezni, a tetves növényeket pedig kontakt szerrel lehet permetezni, nem szükséges a legerősebbel.

Megkérdezett szakértőnk nem permetez, mivel megfigyelése szerint, ahol tetvek vannak, ott a katicák is megjelennek, és más rovarevő rovartársaikkal együtt nagyon gyorsan el tudják tüntetni a levéltetveket.

A természet olykor példásan elrendezi a dolgokat.

Ha fekete foltos a rózsánk levele, az a rózsarosda, egy gombás megbetegedés jele
Ha fekete foltos a rózsánk levele, az a rózsarosda, egy gombás megbetegedés jele
Fotó: Czifrik Katalin
Unokatestvérem szerint tetűmentesítésre az almaecetes víz is kiváló, de Baki Szilvi azt mondja:

bánjunk csínján az ecettel, mert a növényt is károsíthatja.

Ők például 20 százalékos ecettel szokták kiirtani gazt a kövek között, gyomirtó helyett.

Ha fekete foltos a rózsánk levele, az a rózsarozsda, egy gombás megbetegedés jele, ha pedig fehér színű, az a lisztharmat, egy gombás fertőzés „üzenete”. „A rózsa kényes növény, ezért tavasszal ugyanúgy lemosópermetezéssel ajánlott kezelni, ahogy a gyümölcsfákat. Ezzel sok betegséget megelőzhetünk” – mondja Szilvi. Ha kialakul a fertőzés, rózsalisztharmat ellen kénnel, a gombák ellen pedig általában rezes vegyszerekkel érdemes permetezni.

A pirosító ribizkelevéltetű foltossá és gyűrötté teszi a ribizli levelét, amit kontaktszerrel, ha nem hat, felszívódó levéltetű elleni szerrel kezelhetünk. Fontos, hogy azokat a növényeket, amelyeket hamarosan felhasználunk, már nem szabad permetezni, mert biztosítani kell az élelmezés-egészségügyi várakozási időt.

A pirosító ribizkelevéltetű foltossá és gyűrötté teszi a ribizli levelét, amit kontaktszerrel, ha nem hat, felszívódó levéltetű elleni szerrel kezelhetünk
A pirosító ribizkelevéltetű foltossá és gyűrötté teszi a ribizli levelét, amit kontaktszerrel, ha nem hat, felszívódó levéltetű elleni szerrel kezelhetünk
Fotó: Czifrik Katalin
A szomszédasszonyom szerint a levelek pirosodása vashiányra utal, de a szakértő szerint ez tévedés. A vashiány ugyanis kifehéredésben jelenik meg, például az áfonya vagy a hortenzia esetében. A fő oka az, hogy mivel nem elég savas a földjük, nem tudják felvenni a vasat. Szilvi ezen úgy segít, hogy az áfonya, a hortenzia és az azálea alá minden tavasszal új savanyúföldet rak. Hozzáteszi:

esővízzel öntözni azért is a legjobb, mert nem változtatja meg a talaj PH-értékét, míg a vezetékes vagy kútvíz általában lúgosabb.

Mézalmácska Szilvinél. Ezen a növényen látszik, hogy minden tápanyagot bőségesen megkapott
Mézalmácska Szilvinél. Ezen a növényen látszik, hogy minden tápanyagot bőségesen megkapott
Fotó: Baki Szilvi
Persze, az sem mindegy, hogy ismerjük-e a talajunk minőségét, mert lehet próbálkozni sok mindennel, de ha nem jók az adottságok a kiválasztott növény számára, sokkal nagyobb energiabefektetéssel jár a gondozása. Legjobb, ha körülnézünk a szomszédoknál. Ami láthatóan virul és szépen terem, az várhatóan a mi kertünkben is jól fogja érezni magát.

Kávézacc és társai

Az én kertemben a spenót alig hozott leveleket, máris felmagzott. Szilvi szerint azért, mert az ún. rövidnappalos növényeket – a saláta is ilyen – előbb kell ültetni. A magzást ugyanis befolyásolja a nappali és éjszakai órák száma.

Azokat a növényeket, amelyeket hamarosan felhasználunk, már nem szabad permetezni, mert biztosítani kell az élelmezés-egészségügyi várakozási időt
Azokat a növényeket, amelyeket hamarosan felhasználunk, már nem szabad permetezni, mert biztosítani kell az élelmezés-egészségügyi várakozási időt
Fotó: Czifrik Katalin
Nem mindenki szeret kapálni, speciel én nem, és Szilvi sem szokott. Azt mondja, kényelmesebb választás a mulcs.

Akármilyen talajtakarót használunk – akár fűnyesedéket vagy faforgácsot – lassabban fog kiszáradni és gyomosodni a földünk.

Azt viszont fontos tudni, hogy amikor bomlik a mulcs, nitrogént vesz fel a talajból, amit pótolni kell. Mivel a nitrogén gyorsan mozog a talajban, ősszel és tavasszal is érdemes kijuttatni, de akár levéltrágyaként is használhatjuk a nyári időszakban.

Szilvi áfonyái gyönyörűek és rengeteget teremnek a kávézaccnak köszönhetően, amivel a használt teafilterek tartalmát is gyűjtik. Emellett minden biológiailag lebomló háztartási hulladékot komposztálnak.

A katicák más rovarevő rovartársaikkal gyorsan el tudják tüntetni a levéltetveket
A katicák más rovarevő rovartársaikkal gyorsan el tudják tüntetni a levéltetveket
Fotó: Czifrik Katalin
Akinek nincs helye, akár egy fedeles műanyag vödörben gyűjtheti a komposztot. Vannak porok, amelyek fokozzák az érését, emellett gyorsíthatjuk a bomlást azzal is, hogy locsoljuk, ha száraz, illetve kevergetjük, hogy levegőzzön. Figyelni kell rá azért is, mert a belsejében hő termelődik, tehát ha túl száraz, gyúlékony anyagot dobunk bele, vagy tűző napon tároljuk, akár ki is gyulladhat. A fenti módszerekkel lehet gyorsítani az érését, de két év alatt jellemzően minden lebomlik. Még a fenyő, illetve a diófalevél is, amit növekedési hormontartalma miatt nem ajánlanak a komposztba dobni. Persze, amikor 3-4 hónapig fagy, akkor a komposztunk sem fog olyan ütemben érni, de biztosan megéri foglalkozni vele, hiszen nagyon sokat lehet megtakarítani azzal, ha saját virágföldünk van.

Amivel szintén sosem nyúlunk mellé, az a szerves trágya.

Szilviék csirke és nyúl alól használnak a kertben – előbbit hígítani kell! -, „és azóta kétszer akkora minden!”

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új burgonyafajták és az éghajlatváltozás

Az aszály Németországban is kihívássá vált a burgonyatermesztők számára. A burgonyanemesítők már olyan fajtákat nemesítenek, amelyek kevesebb csapadékkal is beérik, azonkívül kevesebb műtrágyára van szükségük és ellenállnak egyes vírusoknak és kártevőknek.

Év bortermelője, borászati kémia, adminisztráció és növényvédelem

Jó sűrű programot hozott össze a szekszárdi Ferenc Vilmos borakadémikus Villányban, Günzer Tamás Pincészetében mintegy negyven villányi borász részvételével. Itt volt Nyúlné dr. Pühra Beáta, a 2021-es esztendőben megválasztott Év bortermelője, akit Koch Csaba, a Magyar Bor Akadémia elnöke köszöntött.

Hogyan lehet gazdálkodni dráguló áramszolgáltatás mellett?

A megugró energiaköltségek meggondolásra késztetik a termelőket. Azt kérdeztük Csizmadia György nagyvenyimi családi gazdálkodótól, hogyan tud megbirkózni a helyzettel, milyen kilátásai vannak. Elsősorban a hűtés és az öntözés igényel sok elektromos áramot egy gyümölcstermelő gazdaságban, és az almára kell a legtöbbet költeni emiatt.

A héten is folytatódik a szúnyoggyérítés

Több vidéki településen, köztük az ország nagy tavainál is lesz szúnyoggyérítés a héten - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

Rossz állapotban van a Szajnába tévedt fehér delfin

A francia hatóságok úgy döntöttek, hogy megpróbálják vitaminokkal felerősíteni az belugát. Korábban próbálták etetni is, ám az állat nem fogadta el a felkínált halat.

A biotermékek piacának bővülése várható

A harmincharmadik BioFach Nemzetközi Bioélelmiszer- és Biotermék-szakkiállítást rendhagyó módon nyáron tartották. A négynapos nürnbergi rendezvényen az Agrármartketing Centrum által szervezett magyar közösségi standnak tizenegy kiállítója volt. Az AMC a július 26–29. között tartott eseményen mutatta be a nagyközönségnek saját élelmiszeripari exportfejlesztő programját, a Hungarian Food Business Programot.

A chilei gyümölcstermesztők az anyagi összeomlás szélén

Tízből kilenc chilei gyümölcstermelő aggódik amiatt, hogy költségei növekedése és a globális logisztikai válság miatt nem tud felkészülni a 2022–23-as szezonra, derül ki a chilei gyümölcstermelők szövetsége, a Fedefruta felméréséből.

Óvatosan szerződtek a gazdálkodók

A szaktárca a közleményben azt írta, hogy a gazdálkodókat több korábban megalkotott jogszabály is segíti az olyan helyzetekben, mint az idei – sokak szerint száz éve nem látott – szárazság. A jogszabályok közül a gabonapiaci szerződésekben vállalt kötelezettségek alóli teljes vagy részleges mentesülés szabályaira hívta fel a gazdálkodók figyelmét a minisztérium.

„Nincs kérdés. Öntözni kell.”

„Az öntözés fejlesztésben érdekelt földhasználók az egész országban hamar átláthatják, hogy érdemes egy egységbe tömörülni és egy projektben gondolkodni. Indulásunkkor az érdekeket nem volt nehéz egy irányba rendezni” – hangsúlyozza Sasvári Gábor, a Matyó Agrártermelő Zrt. vezérigazgatója, elárulva, hogy a Matyó Öntözési Közösségben a felszíni vizek mezőgazdasági felhasználását tűzték ki célul.

Zöldség-kereskedelem: a kereslet-kínálat dönt

A vásárlási szokások folyamatosan alakulnak. A fogyasztók szeretnek minél több mindent egy helyen beszerezni, meghatározó lett az áruházláncok, diszkontok szerepe. A betárolás nem divat, a rendkívüli helyzet kivételével mindenből annyit vesznek az emberek, amennyire épp szükségük van.