Back to top

Virágtrükkök a szaporodás érdekében

Amikor a beporzókról beszélünk, leggyakrabban a házi és vad méhekre, esetleg a pillangókra gondolunk, de számos más nektárfogyasztó rovar is átviszi a virágport egyik virágról a másikra. Ezt a tevékenységet a növények különböző trükkökkel segítik elő. A virágok és rovarok egymáshoz igazított fejlődése bámulatos mechanizmusokhoz, szoros egymásra utaltsághoz vezetett.

A fátyolka véletlenszerűen porozza meg a virágokat
A fátyolka véletlenszerűen porozza meg a virágokat
Fotó: Pixabay
Leglátványosabbak a nappali lepkék, amelyek száma nagyon megcsappant az utóbbi években. Éjjel viszont háromszor annyi lepkefaj aktív, mint nappal és az egyedszámuk is nagy.

Vannak ragadozó rovarok, amelyek nektárt is fogyasztanak,

ezáltal szintén részt vehetnek a megporzásban, de inkább véletlenszerűen, ilyenek például a fátyolkák és a zengőlegyek. Ezek a rovarok nem alkalmazkodtak a nektárfogyasztáshoz, nem rendelkeznek olyan erős szipókával mint a méhek, vagy hosszú pödörnyelvvel, mint a lepkék.

A virágok és rovarok egymáshoz igazított fejlődése bámulatos mechanizmusokhoz, szoros egymásra utaltsághoz vezetett. A virágok élénk színekkel, a rovarok számára látható „leszállópályákkal”, különleges virágszerkezettel, édes nektárral, finom illatokkal csábítják a rovarokat.

A sápadt kosbor megtéveszti a rovarokat
A sápadt kosbor megtéveszti a rovarokat
Fotó: Wikimedia
A nektárt leggyakrabban a sziromlevelek tövében elhelyezkedő nektármirigyek termelik, de például a tavaszi bükköny, a barack, a pusztai kutyatej levelein is vannak nektármirigyek.

Ez az édes anyag a cukrok mellett enzimeket, vitaminokat és antioxidánsokat is tartalmaz.

Nagyon eltérő a különböző növényfajok nektárjának mennyisége és cukortartalma, utóbbi általában 20 és 75% között lehet. Cukorértéknek nevezik azt a cukormennyiséget, amit egy virág 24 óra alatt termel, ez például a málnánál 7,6 milligramm, a fehér herénél 0,04, az akácvirágnál pedig egy milligramm. A nektártermelés a virág megtermékenyüléséig tart, és

amit nem használnak fel a rovarok, azt a növény később visszaszívja,

hogy ne vesszenek kárba a benne lévő értékes anyagok. Megspórolják az energiaigényes nektártermelést egyes hazai kosborfajok, amelyek nagyon hasonlítanak egy nektárral rendelkező virághoz, ilyen például a tavaszi lednekhez hasonló sápadt kosbor. Ne tévesszen meg bennünket, hogy a virágok színe eltérő, a rovarok hasonlónak látják!

A vadárvácska szirmain lévő csíkok a nektáriumhoz vezetik a rovarokat
A vadárvácska szirmain lévő csíkok a nektáriumhoz vezetik a rovarokat
Fotó: Wikimedia
Csalogató szín lehet akár a fehér is, ha éjszaka nyíló virágról van szó.

Éppen ez a helyzet a fehér mécsvirág esetében, ami a szendereket hívogatja az éjjel is jól látható szirmaival. A vadárvácska szirmai nem egyforma színűek és az alsó, halványabb szirmokon sötét csíkok mutatják az utat a szirmok tövében sárga folttal is jelzett nektáriumok felé.

A rovarokat csalogató illatok legtöbbje nekünk is vonzó, gondoljunk csak a mézes illatú fehér akácra, a loncokra vagy a hársfára. Az orvosi macskagyökér viszont elég kellemetlen illatot áraszt, amire a legyek repülnek előszeretettel.

A lucerna virágából speciális technikával gyűjtik a nektárt a méhek
A lucerna virágából speciális technikával gyűjtik a nektárt a méhek
Fotó: Pixabay
Különleges virágszerkezet jellemzi az ajakos és a pillangós virágú növényeket. A pillangós virágok formája vitorláshajóra emlékeztet, nem véletlenül nevezik a legnagyobb, felálló szirmot vitorlának, a két alsó, összeforrt, és a termőt meg a porzókat rejtő szirmot csónaknak, a másik két, keskenyebb és előrenyúló szirmot pedig evezőknek. Egyes fajok (például a lucerna) virágjában

speciális szerkezet szolgál arra, hogy a nektárt kereső méheket „fejbe kólintsa” egy porzóval,

hogy a rovar biztosan magával vigye a virágport. Ezt a rafináltabb méhek azzal védik ki, hogy oldalról berágnak a virágba és úgy szívják ki a nektárt.

Az ajakos virágokra jellemző a két tagból összeforrt fölső, és három tagból összeforrt alsó ajak. A fölsőben található a két hosszú és két rövidebb, lefelé hajló porzószál, ahonnan jellemzően a beporzó rovar hátára kenődik a virágpor.

Ez a virágszerkezet a házi méhek pollengyűjtésétől védi a virágport, mert a méhek nem tudják a hátsó lábukra söpörni a pollenszemeket.

A nyáriorgona a lepkék kedvence
A nyáriorgona a lepkék kedvence
Fotó: Pixabay
Ide tartozik a zsálya, a menta, a rozmaring, vagy a nyáriorgona. Mindegyik nagyon vonzó a rovarok számára, a nyáriorgona a pillangók egyik kedvence.

A házi méhek szipókája 5-6 milliméter hosszú, a pillangók pödörnyelve 20 milliméter, amivel a hosszú pártacsövű virágokból is kinyerik a nektárt. A búbos loncot vagy az említett fehér mécsvirágot ezért csak a szenderek képesek megporozni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szeptemberben van a legtöbb hazánkban előforduló madárfaj az országban

A madárvonulás kialakulását a legutóbbi jégkorszakot követő időszakra teszik a szakemberek, amikor a felmelegedés következtében a jégtakaró visszahúzódásával lehetővé vált a fajok elterjedési területének északi és déli irányba való eltolódása.

Európa a madárinfluenza elleni védőoltás elfogadását szorgalmazza

Az év első felében nagyon sok európai országban kellett baromfiállományokat leölni a madárinfluenza miatt, ezért az Európai Unió mezőgazdasági miniszterei szeretnék megvizsgálni a vakcinák jövőbeni felhasználását a járványok elleni küzdelemben.

Két hete küzdenek a lángokkal egy német nemzeti parkban

Két hete pusztít erődtűz Németország keleti részén egy nemzeti parkban, a hatóságok hétfői adatai szerint még legalább egy hétig tart a védekezés.

A héten is folytatódik a szúnyoggyérítés

Több vidéki településen, köztük az ország nagy tavainál is lesz szúnyoggyérítés a héten - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfőn az MTI-t.

A karolin réce

A karolin vagy karolinai réce – egyes helyeken kisasszonyréce – őshazája Észak-­Amerika, onnan került Európába. A gácsér feje és a meghosszabbodott tarkó fénylő fekete. A háta a farokig bársonyos fekete, torka fehér, melle gesztenyebarna fehér pontokkal, a szárnyoldalak sárgásbarnák.

Bill Gates és Jeff Bezos az USA legnagyobb földbirtokosai között

Az Egyesült Államok legnagyobb földbirtokosainak többsége nem gazdász. Például Bill Gates (Microsoft) 2021-ben is az egyik legnagyobb szántóföld tulajdonos az Egyesült Államokban. A legnagyobbak között azonban csak a középmezőnyben van jócskán lemaradva az Amazon alapítója, Jeff Bezos mögött.

Rossz állapotban van a Szajnába tévedt fehér delfin

A francia hatóságok úgy döntöttek, hogy megpróbálják vitaminokkal felerősíteni az belugát. Korábban próbálták etetni is, ám az állat nem fogadta el a felkínált halat.

Eltűnőben a hím tengeri teknősök

Az elmúlt négy nyáron Floridában kizárólag nőstény tengeri teknősök keltek ki. Ennek oka pedig a klímaváltozás.

Kutyakölyöknek nézték a kis farkasokat

Az olasz hatóságok kérik, hogy aki kölyökkutyát talál az erdőben, ne vigye haza, mert az farkas. Az elmúlt hetekben ugyanis kétszer is előfordul, hogy jószándékú kirándulók "mentették" meg a vadállatokat.

Zenekarról nevezték el az ősdarazsat

Három, a tudomány számára teljesen új, nyolcvanötmillió éves darázsfajt fedeztek fel az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kutatói Ajka közelében; az egyik fajt a 30Y zenekarról nevezték el - közölte az egyetem az MTI-vel.