Back to top

A vertikális kertészetben látják a megoldást az angolok

A világ legnagyobb vertikális kertészete kezdi meg működését a tervek szerint ősszel. Mérete 96 teniszpályányi lesz.

A rétegesen elrendezett ágyások összterülete 13,5 ezer négyzetmétert tesz ki, amely gyümölcsök, zöldségek és fűszernövények termesztésére alkalmas. A farmot a Jones Food Company (JFC) hozza létre az angliai Boston közelében. A beruházás célja, hogy Nagy-Britannia függetlenítse magát az élelmiszer-behozataltól.

A Jones Food Company (JFC) már rendelkezik tapasztalattal a vertikális növénytermesztés területén.

Az Egyesült Királyság friss bazsalikomtermelésének ugyanis közel egyharmada már most is a vállalat Lincolnshire-i függőleges farmjáról származik,

amely jelenleg a legnagyobb Európában. Ott kutatások folynak a bogyós gyümölcsök, virágok, zöldségek, sőt, még a szőlő kereskedelmi méretű termesztésére is.

Az újonnan kialakított vertikális kertészet termőterülete 13 500 négyzetméter lesz, ami 96 teniszpálya méretének felel meg, a tervek szerint ősszel kezdi meg működését.

– Már tudjuk, hogy a zöld leveles zöldségeken kívül más termékeket is tudunk termeszteni, a gombáktól kezdve a szederig és a tulipánig, de az új létesítmény célja, hogy felgyorsítsuk a növények növekedési ütemét, hogy kereskedelmi méretekben is termeszthetőek legyenek

– mondja Glynn Stephens, a JFC képviselője. Hozzátette, hogy a vállalat célja, hogy ne kelljen élelmiszert importálni a szigetekre. Ez szerintük várhatóan a 10 év múlva fog bekövetkezni.

Finn példa a vertikális növénytermesztésre
Finn példa a vertikális növénytermesztésre
Fotó: Wikimedia Commons
A szigetországban elfogyasztott élelmiszerek közel felét külföldről importálják. Ráadásul az import 69 százaléka olyan országokból származik, amelyek természeti erőforrásai alacsonyabbak, mint az Egyesült Királyságé, ilyen például Dél-Afrika és Törökország.

A JFC érvelése szerint a vertikális gazdaságok kevesebb műtrágyát használnak, mint a hagyományos szántóföldi növények, mivel amit a növények nem használnak fel, azt a gazdaság vízrendszerén keresztül újrahasznosítják.

Emellett a termesztő létesítmény 100 százalékban zöld energiával működtethető, 95 százalékkal kevesebb vizet használ, és csökkenti az élelmiszerek szállítását,

mivel a fogyasztóhoz közel termelődnek. Ezenkívül a vertikális gazdaságban az élelmiszereket teljesen ellenőrzött körülmények között termesztik, így nem befolyásolják a kedvezőtlen időjárási események.

Forrás: 
farmer.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új burgonyafajták és az éghajlatváltozás

Az aszály Németországban is kihívássá vált a burgonyatermesztők számára. A burgonyanemesítők már olyan fajtákat nemesítenek, amelyek kevesebb csapadékkal is beérik, azonkívül kevesebb műtrágyára van szükségük és ellenállnak egyes vírusoknak és kártevőknek.

Év bortermelője, borászati kémia, adminisztráció és növényvédelem

Jó sűrű programot hozott össze a szekszárdi Ferenc Vilmos borakadémikus Villányban, Günzer Tamás Pincészetében mintegy negyven villányi borász részvételével. Itt volt Nyúlné dr. Pühra Beáta, a 2021-es esztendőben megválasztott Év bortermelője, akit Koch Csaba, a Magyar Bor Akadémia elnöke köszöntött.

A kivi fogyasztás elképesztő hatásai

A kivi egy nagyon népszerű gyümölcs, mely rendszeresen helyet kap a reggeli vagy az ebédlőasztalon. Akár a zabpehely tetejére szeletelve, akár kanállal fogyasztva, egy kedvelt egészséges gyümölcs, amely merész és édes ízéről ismert. Mivel tele van élelmi rostokkal, antioxidánsokkal, C-vitaminnal és számos más vitaminnal, számos módon támogatja az egészséget.

Hogyan lehet gazdálkodni dráguló áramszolgáltatás mellett?

A megugró energiaköltségek meggondolásra késztetik a termelőket. Azt kérdeztük Csizmadia György nagyvenyimi családi gazdálkodótól, hogyan tud megbirkózni a helyzettel, milyen kilátásai vannak. Elsősorban a hűtés és az öntözés igényel sok elektromos áramot egy gyümölcstermelő gazdaságban, és az almára kell a legtöbbet költeni emiatt.

A margarin viszi a prímet az élelmiszerek áremelkedésében

Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 13,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett a leginkább - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Gabonapiaci tendenciák a francia (szak)sajtó tükrében

A Les Échos gazdasági napilap rendszeresen elemzi az élelmiszergazdaság előtt álló kihívásokat, így figyelemmel kíséri a piaci árak alakulását is. Étienne Goetz július 8-án közölt cikkében azt írják, a márciusi csúcs után továbbra is nagyon magas az élelmiszerek ára (magasabbak, mint 2021-ben), ennek ellenére folyamatosan csökkennek, aminek a viszonylag jó globális terméskilátás a fő oka.

Tekintélyes mennyiségű olajbogyó kell egyetlen üveg olívaolaj előállításához

Az olívaolaj évezredek óta a mediterrán gasztronómia, kultúra és kereskedelem alapvető alkotóeleme. Az ókori görög költő, Homérosz "folyékony aranyként", Hippokratész pedig "a nagy gyógyírként" jellemezte. Az olívaolajat évezredek óta használják különböző célokra, mint például gyógyászati kenőcsökhöz és nemesek balzsamozási rituáléjához is. Ám napjainkban számos recept fontos összetevőjének számít.

Mi történik a testünkkel, ha körtét eszünk?

A körtét évszázadok óta előszeretettel fogyasztják nagyszerű íze és állítólagos egészségügyi előnyei miatt. Az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyümölcs, amely sós vagy édes receptek része lehet. Ahhoz, hogy a körte minden egészségügyi előnyét élvezhessük, mindenképpen együk meg az egész gyümölcsöt, mivel a magas antioxidáns mennyisége a színes héjában koncentrálódik.

Újabb növényi olajból várható hiány

A világ legnagyobb olavíolaj-exportőrének számító Spanyolország mezőgazdasági minisztere figyelmeztetett: bajba kerülhet az idei olívatermés.

Nőtt a mezőgazdaság kibocsátási értéke tavaly

A mezőgazdaság kibocsátása 2021-ben 3378 milliárd forintot tett ki, 15 százalékkal nőtt 2020-hoz képest; a 17 százalékos árindex mellett a volumen 2,1 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal az MTI-vel.