Back to top

Amikor a kekszbúza méhek és lepkék között növekszik

Nemcsak a kekszbúza minőségének és termelési arányának erősítése, hanem a méh- és lepkepopuláció növelése is a célja a Mondelez International fenntartható búzatermesztési programjának.

A több mint 10 évvel ezelőtt, Franciaországban létrehozott Harmony program a biológiai sokféleséget és a helyes környezetvédelmi gyakorlatokat támogatja az európai búzatermesztésben.

A kezdeményezés a helyi gazdálkodókkal kötött partnerségre épül, akik földrajzilag a lehető legközelebb találhatók a kekszgyárakhoz, és prémiumot kapnak, amennyiben megfelelnek a követendő gyakorlatokat összefoglaló Harmony programban szereplő szigorú fenntarthatósági feltételeknek.

A fenntartható búzatermesztés a célja a Mondelez Harmony programnak
A fenntartható búzatermesztés a célja a Mondelez Harmony programnak

A Harmony Programban mára több mint 1500 gazda és 18 malom vesz részt Belgiumban, Csehországban, Franciaországban, Magyarországon, Lengyelországban, Olaszországban és Spanyolországban. Hazánkban 2019-ben vetettek először Harmony búzát, amelyet 2020 júliusában takarítottak be. A fenntartható búzatermesztési programmal idén valamivel korábban, mint a hagyományosan Péter és Pál napjához kötött aratás ünnepekor, már negyedik alkalommal Harmony búzát aratnak le hazánkban is.

„Célunk, hogy megváltoztassuk a búza termesztésének módját és minőségi búzából, minőségi kekszet készítsünk!”

– fogalmazott Mayer Gábor, a Mondelez Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

A 2008-ban Franciaországban indult fenntartható búzatermesztési programhoz, főleg az ország délkeleti és északnyugati régióiban összesen 3500 hektáron termelnek már Harmony búzát. A világ egyik vezető snackgyártó cége a „Harmónia Charta” részeként szerződés alapján vásárol búzát olyan gazdálkodóktól, akik vállalják, hogy a vállalat által meghatározott fejlett, fenntarthatóságot szem előtt tartó mezőgazdasági gyakorlatot alkalmazzák.

A programban a gazdálkodóknak minimalizálniuk kell a környezeti terhelést, így mérsékelni a növényvédő szerek használatát, csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást és a vízhasználatot, valamint biztosítaniuk kell a biodiverzitást:

földjeik 3 százalékának teljesen vegyszermentes virágos rétként – méhlegelőként – a méheket kell táplálniuk. Emellett évszakközi termények ültetését, rovarhotelek, madár élőhelyek kialakításának elő-, illetve rásegítését.

„A biodiverzitás fontosságát ma már felesleges hangsúlyozni. Elég annyit megemlíteni, hogy zöldség- és gyümölcstermesztés 70 százaléka, a vadonélő növényvilág 80 százaléka a beporzó rovaroktól függ” – hangsúlyozta Mayer Gábor.

Az ügyvezető kiemelte, hogy Európában a Harmony programban 1810 hektár méhlegelőként fenntartott területen 32 azonosított pillangó fajt és 26 millió megszámlált méhet tartanak számon.

A fenntartható búzatermesztés a cél
A fenntartható búzatermesztés a cél

A Goodmills Magyarország részéről Halasi Tibor minőségbiztosítási vezető megemlítette, hogy Magyarországon az évi mintegy 5,2 millió tonna búzaterméssel bíró iparág egy konzervatív ágazatnak tekinthető, amelyben nem lehet innovációkat végrehajtani. Terményeit a gazdálkodók négy csúcstechnológiával rendelkező Goodmills malomnak szállítják be, amelyek 2020 óta jellemzően augusztus közepétől kezdik meg a kekszek gyártásához szükséges magas minőségű liszt szállítását a Mondelez csoporthoz tartozó Győri Keksz székesfehérvári gyárába.

„Több tucat gazdával dolgozunk együtt, akik mind nagyszerű lehetőséget látnak a Mondelez által kezdeményezett, fenntartható búzatermesztésben. Ebben pedig nem csupán a szigorú megfelelőségi követelmények teljesítése esetén járó prémiumnak van szerepe, hanem annak is, hogy ők is kivehetik a részüket a fogyasztók által kedvelt kekszek fenntarthatóbb gyártásából” - mondta Halasi Tibor.

A programban a gazdálkodóknak minimalizálniuk kell a környezeti terhelést, így mérsékelni a növényvédőszerek és a műtrágya használatát, megőrizni a vizek és a talaj természetes állapotát, valamint biztosítaniuk kell a biológiai sokféleséget, mindez valódi kihívást jelent a gazdák számára.

„Azért léptem be a Harmony programba, mert a természet védelme kiemelten fontos számomra, és máris sok hasznos dolgot tanultam. Büszke vagyok rá, hogy kiváló minőségű és fenntartható módon előállított alapanyaggal járulhatok hozzá olyan termékek előállításához, mint a közkedvelt Győri Édes” – mondta Szalai András, a Rábca Agrártechnika Kft. tulajdonosa.

A Mondelez 2022-re az összes európai keksztermékét ilyen búzából kívánja előállítani, így a Győri édes, Magyarország piacvezető kekszterméke is átáll a Harmony búza felhasználására.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az aszálykárt is túl kellene élni

A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének információi szerint is jelentős károkat okoz az aszály a szántóföldi növénytermesztőknek. Máhr Andrással, a MOSZ főtitkárhelyettesével és Csősz Tiborral, a MOSZ tanácsosával arról beszélgettünk, milyen károk keletkeztek és mivel kell szembenézniük a termelőknek.

Fűszerpaprika a fóliasátrakban

Az őrléshez nélkülözhetetlen elektromos áram drágulása, a munkaerőhiány, a környezeti feltételek és a vásárlói szokások megváltozása a fűszerpaprika-termesztés átalakulását eredményezi. A szabadföldi termesztés biztonsága romlik, emiatt mind többen termesztik fóliasátorban, és kísérleti jelleggel már kőzetgyapotra is ültetik.

A hideg elviszi a banántermés nagy részét

Az ecuadori banántermelők komoly kihívásokkal küzdenek, mivel az ottani hideg időjárás miatt mintegy negyedével kevesebb banán termett, néhány ültetvény pedig növény-­egészségügyi karantén alatt áll.

Talajgyakorlat az AXIÁL és a Phylazonit vezényletével

Az AXIÁL és a Phylazonit július végén-augusztus elején öt különböző helyszínen szervezett nyári roadshow-t, amelyeken szakértők bevonásával a talaj termőképességének javítását és megőrzését vették górcső alá.

A világ jelenlegi legnagyobb vertikális farmját építették föl Dubajban

Az új vertikális farm épületében évente közel 1 millió kilogramm zöldséget fognak termelni egy olyan országban, amely jelenleg szinte az összes élelmiszert importálja.

Sok méz termett a vajdaságban

Az akác is jól mézelt, 15–20 kilogrammot adott a palicsi homokvidék erdeiben. Az akác elvirágzását követően a selyemfű (vaddohány) is szépen ontotta a nektárt. Aztán a Fruška Gora erdeiben 10 kilogramm hársmézet pergettek ki. Török Attila és neje, Erzsébet családi vállalkozásban foglalkoznak méztermeléssel, 30 éve.

A mezőgazdaságról Bálványoson

Július 19–24. között tartották Tusnádon a 31. a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort, közismert nevén a Tusványost. Idén több mint 400 programmal, tizenegy koncerttel és sok más kikapcsolódási lehetőséggel várták a látogatókat.

Ne dobja el a banánhéjat, készítsen belőle sütit!

A banánhéjnak nem feltétlenül a szemetesben vagy a komposztban van a helye. Egyre többször kerülnek az emberek tányárjéra. A "pulled peel" szendvicsekben például a sertéshúst helyettesítik vele, de egyébiránt a "bacon"-t is pótolhatjuk ezzel.

Északra tolódott a termésátlagok növekedési súlypontja

Az ELTE Természettudományi karának friss tanulmánya szerint 1981 és 2017 között az európai mezőgazdasági területek felén jelentősen csökkent a talajnedvesség a nyári félévben. Ha az éves átlagot vesszük alapul, akkor ez a tendencia egész Európára igaz.

Különös rostforrás

A karácsonyfát feldíszítjük, aztán lecsupaszítjuk..... majd megesszük. Nem, nem félreírás, úgy tűnik, mostantól valóban étel is készülhet a karácsonyfából. A nordmann fenyőből kinyert rostok hasznosításával készült fenyőkeksz csak egy, a sok újszerű és értékes lehetőség közül, amellyel a karácsonyfa újrahasznosítható az ünnepek után- állítja egy dán kutatónő, aki projektjével a közelmúltban rangos díjat is nyert.