Back to top

A színes gyümölcsök és zöldségek fogyasztása segíthet csökkenteni a depressziót és a szorongást

A gyümölcsöknek és zöldségeknek határtalan egészségügyi előnyi vannak. Ezek a tápláló élelmiszerek alacsony zsír- és sótartalmúak, ugyanakkor tele vannak növényi rostokkal, amelyek megakadályozzák a székrekedést, és segítik a víz és a tápanyagok felszívódását az ételből.

Az oldható rostok, amelyek rengeteg termékben - többek között a borsóban, babban, almában, citrusfélékben megtalálhatóak, segíthetnek a koleszterinszint csökkentésében és a vércukorszint szabályozásában is.

A gyümölcsökben és zöldségekben található vitaminok és ásványi anyagok fontos szerepet játszanak az immunrendszerben és bizonyos betegségek megelőzésében.

Illusztráció
Illusztráció
Fotó: pixabay
A fitokemikáliák, vagyis a növényi vegyi anyagok rendszeres fogyasztása összefüggésbe hozható a 2-es típusú cukorbetegség, a stroke, a szív- és érrendszeri betegségek, a magas vérnyomás, sőt a rák egyes formáinak alacsonyabb kockázatával.

Milyen előnyökkel járnak a mentális egészségre nézve?

Kevésbé ismert, hogy a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása előnyökkel járhat a mentális egészségünkre is. A Journal of Affective Disorders című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a gyümölcs- és zöldségfogyasztás összefüggésbe hozható a depresszió és a szorongás alacsonyabb kockázatával. A következtetések levonásához a kutatók több mint 65 000 ember adatait elemezték, és mérték a szorongás és a depresszió önbevalláson alapuló tüneteit. Ezután megmérték a résztvevők gyümölcs- és zöldségfogyasztását.

Az elemzés után a tudósok megtudták, hogy a színes gyümölcsök fogyasztása a depressziós és szorongásos tünetek szignifikánsan alacsonyabb kockázatával függött össze.

Miért lehet ez? Dr. Emeran Mayer, a UCLA Geffen School of Medicine professzora szerint korábbi kutatások összefüggést mutattak ki a megváltozott bélmikrobiális összetétel és a súlyos depressziós zavar között. A Cureus című folyóiratban 2020-ban közzétett egyik munkaelmélet szerint a gyomor-bélrendszeri (GI) gyulladás neuroinflammációt okozhat, ami depressziót idézhet elő. Egy másik, a Clinics and Practice című szaklapban megjelent tanulmány megerősíti, hogy a bélbaktériumok egyensúlyának felborulása és a bélrendszer gyulladása egyaránt összefügg a szorongással és a depresszióval.

Illusztráció
Illusztráció

Hogyan segíthetnek a gyümölcsök és zöldségek a mentális egészségben?

A színes gyümölcsök és zöldségek csökkenthetik a depresszió tüneteit, mivel karotinoidokat tartalmaznak. A karotinoidok olyan növényi pigmentek, amelyek a gyümölcsök és zöldségek élénk piros, narancssárga és sárga színét adják. Ezek egyben a fitonutriensek egy formája is, amelyek antioxidánsként működnek a szervezetben, hogy hatástalanítsák a szabad gyököket és csökkentsék a gyulladást.

A karotinoidok amellett, hogy általánosságban csökkentik a test gyulladását, gátolják a gyulladásos citokinek termelődését.

A citokinek olyan molekulák, amelyek segítenek a szervezet sejtjeinek kommunikálni és immunválaszt kialakítani bizonyos idegen kiváltó okokra. A túl sok citokin úgynevezett "citokinvihart", vagyis az immunrendszer túlreagálását okozhatja. A gyümölcsökben és zöldségekben található karotinoidok tulajdonképpen nemcsak a bélben, hanem az agyban is segíthetnek csökkenteni a gyulladást.

Illusztráció
Illusztráció

A friss, színes termékek és a jobb mentális egészség közötti kapcsolatot több további tanulmány is alátámasztja. A Frontiers in Psychology egyik tanulmánya megállapította, hogy a nyers gyümölcsök és zöldségek fogyasztása jobb mentális egészséggel jár, mint a feldolgozott gyümölcsök és zöldségek fogyasztása. Egy másik, a The British Psychological Society folyóiratban megjelent tanulmány szerint a színes gyümölcsök és zöldségek fogyasztása túlmutat a boldogságérzet és az élettel való elégedettség javulásán.

Valójában a gyümölcsök és zöldségek fogyasztása a mindennapi életben való nagyobb boldogulással volt összefüggésben.

Tehát, ha a mentális jólétet a táplálkozással szeretnénk javítani, hol kezdjük? A kutatók azt javasolják, hogy naponta körülbelül 250 gramm színes gyümölcsöt és zöldséget fogyasszunk. Bár az étrend megváltoztatása nem helyettesíti a szakszerű tanácsadást és terápiát, több szempontból is javíthatja az életminőséget.

Forrás: 
firstforwomen.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A kivi fogyasztás elképesztő hatásai

A kivi egy nagyon népszerű gyümölcs, mely rendszeresen helyet kap a reggeli vagy az ebédlőasztalon. Akár a zabpehely tetejére szeletelve, akár kanállal fogyasztva, egy kedvelt egészséges gyümölcs, amely merész és édes ízéről ismert. Mivel tele van élelmi rostokkal, antioxidánsokkal, C-vitaminnal és számos más vitaminnal, számos módon támogatja az egészséget.

A feketére művelt tábla veszélyes a talaj számára

Régen azt tanították, hogy a tarló akadályozza a talajművelést, el kell égetni, le kell forgatni. Évek teltek el mire megértette a szakma, hogy takaró, védőréteg nélkül nem lehet menni semmire. Pedig a hetvenes évek eleje, közepe nem volt olyan szélsőséges, mint a mostani.

Szeptemberben van a legtöbb hazánkban előforduló madárfaj az országban

A madárvonulás kialakulását a legutóbbi jégkorszakot követő időszakra teszik a szakemberek, amikor a felmelegedés következtében a jégtakaró visszahúzódásával lehetővé vált a fajok elterjedési területének északi és déli irányba való eltolódása.

A margarin viszi a prímet az élelmiszerek áremelkedésében

Júliusban a fogyasztói árak átlagosan 13,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett a leginkább - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Tekintélyes mennyiségű olajbogyó kell egyetlen üveg olívaolaj előállításához

Az olívaolaj évezredek óta a mediterrán gasztronómia, kultúra és kereskedelem alapvető alkotóeleme. Az ókori görög költő, Homérosz "folyékony aranyként", Hippokratész pedig "a nagy gyógyírként" jellemezte. Az olívaolajat évezredek óta használják különböző célokra, mint például gyógyászati kenőcsökhöz és nemesek balzsamozási rituáléjához is. Ám napjainkban számos recept fontos összetevőjének számít.

Mi történik a testünkkel, ha körtét eszünk?

A körtét évszázadok óta előszeretettel fogyasztják nagyszerű íze és állítólagos egészségügyi előnyei miatt. Az egyik legsokoldalúbban felhasználható gyümölcs, amely sós vagy édes receptek része lehet. Ahhoz, hogy a körte minden egészségügyi előnyét élvezhessük, mindenképpen együk meg az egész gyümölcsöt, mivel a magas antioxidáns mennyisége a színes héjában koncentrálódik.

Nőtt a mezőgazdaság kibocsátási értéke tavaly

A mezőgazdaság kibocsátása 2021-ben 3378 milliárd forintot tett ki, 15 százalékkal nőtt 2020-hoz képest; a 17 százalékos árindex mellett a volumen 2,1 százalékkal csökkent - közölte a Központi Statisztikai Hivatal az MTI-vel.

Zenekarról nevezték el az ősdarazsat

Három, a tudomány számára teljesen új, nyolcvanötmillió éves darázsfajt fedeztek fel az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kutatói Ajka közelében; az egyik fajt a 30Y zenekarról nevezték el - közölte az egyetem az MTI-vel.

A biotermékek piacának bővülése várható

A harmincharmadik BioFach Nemzetközi Bioélelmiszer- és Biotermék-szakkiállítást rendhagyó módon nyáron tartották. A négynapos nürnbergi rendezvényen az Agrármartketing Centrum által szervezett magyar közösségi standnak tizenegy kiállítója volt. Az AMC a július 26–29. között tartott eseményen mutatta be a nagyközönségnek saját élelmiszeripari exportfejlesztő programját, a Hungarian Food Business Programot.

A chilei gyümölcstermesztők az anyagi összeomlás szélén

Tízből kilenc chilei gyümölcstermelő aggódik amiatt, hogy költségei növekedése és a globális logisztikai válság miatt nem tud felkészülni a 2022–23-as szezonra, derül ki a chilei gyümölcstermelők szövetsége, a Fedefruta felméréséből.