Back to top

Cserepes növények átültetése: érdemes figyelni a gyökér-levél arányra

A cserepes növények ideálisak a lakásban, vagy a teraszon, hiszen elég mobilak ahhoz, hogy oda helyezzük őket ahol díszítenénk velük, és arrább tegyük onnan, ahol épp útban vannak. Ám a cserép, mint élettér általában nem a legideálisabb a növények számára, hiszen gyökereik növekedése így korlátok közé szorul.

A videóban részletesen bemutatjuk az átültetés legfontosabb lépéseit, és a tőosztás folyamatát:

Érdemes figyelni a gyökér-levél arányra | MMG

"Ketrecben" tartva

Míg egy szabadföldbe ültetett növénynek a gyökerei igen messzi távolságra is el tudnak jutni a növénytől, addig a cserép mérete lekorlátozza a bele ültetett növény gyökerének fejlődési lehetőségeit. A cserépben található kis földmennyiség sokkal kevésbé képes tompítani a kedvezőtlen körülmények okozta hatásokat, mint a szabadföldi lét.

A cserépben élő növényt többnyire gyakrabban kell öntözni, míg a szabadföldbe ültetett gyökereivel a talaj mélyebb rétegeit is képes meghódítani, és onnan akkor is vízhez jut, ha a talaj felszíne már száraz.

A cserép könnyebben felmelegszik ha napon van, emiatt a növény lankadhat, de mindenképp lassabban fejlődik, mert a felmelegedett gyökérzet kevésbé képes ellátni feladatait. Mindebből jól látszik, hogy a növény szempontjából az a jobb, minél nagyobb cserépben él, és minél kevésbé érzi ennek az életformának a korlátait.

Egyszer csak kinövik a cserepüket...
Egyszer csak kinövik a cserepüket...
Fotó: wikipedia
Ekkor kell átültetni

A cserepes növények átültetésének leginkább a tavasz és a kora nyár a szezonja, hiszen ekkor legnagyobb intenzitású a növekedésük.

Akkor kell átültetnünk egy növényt, ha az a cserepében lévő talajt már nagyon „elhasználta”, annak tápanyagtartalma lecsökkent, szerkezete leromlott. Másik szempont, amikor a növény kinövi a cserepét és láthatóan eltoldódott a gyökér-levélzet aránya.

Ez még az egynyári balkonnövényeknél is észrevehető, amikor a növény már nagy, a cserepe kicsi, akkor naponta akár többszöri öntözés is kellhet ahhoz, hogy ne lankadjon, hiszen a kicsi gyökérmennyiségnek egy időközben ahhoz képest aránytalanul nagyra nőtt növényt kell ellátni a vízzel és tápanyagokkal. Ezeken a problémákon segíthet, ha nagyobb életteret kap a növény gyökere.

Így ültessük át

Átültetésnél a növény fejlődési formájától függően, ha lehetséges végezzünk tőosztást, így a növény(ek) a cserépben kevésbé lesznek egymás konkurensei. Alapvetően mindig nagyobb cserépbe ültessük a növény, mint amilyenben előzőleg volt. Ha tudjuk, akkor a gyökerek közül valamennyire pergessük ki az elhasznált földet, hogy az új tápanyagokban gazdag, jó szerkezetű talajból minél több kerüljön a cserépbe.
Amennyiben nincs lehetőségünk, vagy helyünk arra, hogy nagyobb cserépbe ültessünk, akkor alternatív megoldásként az is jobb, mint a semmi, ha az összeállt gyökérlabdát megfaragjuk kissé, és az így felszabadult helyre friss földet teszünk (tehát a növény ugyanabba a cserépbe kerül vissza). Itt ne feledkezzünk meg arról, hogy ezzel a gyökér-lombfelület arányon a gyökérfaragással még tovább rontottunk, tehát erőteljesen metsszük vissza a növényt ezzel egy időben. Így az arányok helyrebillennek, és némi talajfrissítés is történt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új burgonyafajták és az éghajlatváltozás

Az aszály Németországban is kihívássá vált a burgonyatermesztők számára. A burgonyanemesítők már olyan fajtákat nemesítenek, amelyek kevesebb csapadékkal is beérik, azonkívül kevesebb műtrágyára van szükségük és ellenállnak egyes vírusoknak és kártevőknek.

Év bortermelője, borászati kémia, adminisztráció és növényvédelem

Jó sűrű programot hozott össze a szekszárdi Ferenc Vilmos borakadémikus Villányban, Günzer Tamás Pincészetében mintegy negyven villányi borász részvételével. Itt volt Nyúlné dr. Pühra Beáta, a 2021-es esztendőben megválasztott Év bortermelője, akit Koch Csaba, a Magyar Bor Akadémia elnöke köszöntött.

Hogyan lehet gazdálkodni dráguló áramszolgáltatás mellett?

A megugró energiaköltségek meggondolásra késztetik a termelőket. Azt kérdeztük Csizmadia György nagyvenyimi családi gazdálkodótól, hogyan tud megbirkózni a helyzettel, milyen kilátásai vannak. Elsősorban a hűtés és az öntözés igényel sok elektromos áramot egy gyümölcstermelő gazdaságban, és az almára kell a legtöbbet költeni emiatt.

A biotermékek piacának bővülése várható

A harmincharmadik BioFach Nemzetközi Bioélelmiszer- és Biotermék-szakkiállítást rendhagyó módon nyáron tartották. A négynapos nürnbergi rendezvényen az Agrármartketing Centrum által szervezett magyar közösségi standnak tizenegy kiállítója volt. Az AMC a július 26–29. között tartott eseményen mutatta be a nagyközönségnek saját élelmiszeripari exportfejlesztő programját, a Hungarian Food Business Programot.

A chilei gyümölcstermesztők az anyagi összeomlás szélén

Tízből kilenc chilei gyümölcstermelő aggódik amiatt, hogy költségei növekedése és a globális logisztikai válság miatt nem tud felkészülni a 2022–23-as szezonra, derül ki a chilei gyümölcstermelők szövetsége, a Fedefruta felméréséből.

Zöldség-kereskedelem: a kereslet-kínálat dönt

A vásárlási szokások folyamatosan alakulnak. A fogyasztók szeretnek minél több mindent egy helyen beszerezni, meghatározó lett az áruházláncok, diszkontok szerepe. A betárolás nem divat, a rendkívüli helyzet kivételével mindenből annyit vesznek az emberek, amennyire épp szükségük van.

A cserepes dísznövények a sor végén

Tavalyelőtt az üvegházi hajtatás 95%-ában alkalmaztak biológiai védekezést Hollandiában, amíg 2012-ben ez az arány még csak 78, 2016-ban pedig 92% volt.

Védjük meg a tujákat

Egyre gyakrabban láthatunk olyan sövényeket, amiben fertőzött tuják is vannak, így fennáll a lehetősége, hogy a közelükben lévő egészséges növények is előbb-utóbb megbetegszenek és elpusztulnak. A legyengült növényeket viszonylag új kártevő támadja meg.

Intenzív zöldtető hétezer négyzetméteren

A Néprajzi Múzeum új épületét májusban adták át a budapesti Városligetben, az Ötvenhatosok terén. A zöldfelülettel foglalkozó szakemberek számára a munka igazi különlegessége a 7000 négyzetméteres zöldtető lett, melynek legmagasabb pontjáról szép kilátás nyílik a környékre.

Új színes narancsfajta

A citrus tristeza virus (CTV) megjelenése nagyon súlyosan érintette a citrusfélék termesztését Szicíliában. Nincs olyan régió, ahol ne fertőzött volna meg szinte teljes ültetvényeket a kórokozó, a gazdák bevételei meredeken zuhannak.