Back to top

Csúcsgenetika a nyúltenyésztésben

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem és a Hycole Kft. Ezzel egy nemzetközi színvonalú közös munka kezdődött el a Kaposvári Campus kutatói és a nyúltenyésztő vállalkozás szakemberei között, eredményeik pedig rövid időn belül termékre, forintra válthatóak lesznek.

Dr. Mezőszentgyörgyi Dávid, az Egyetem stratégiai és fejlesztési rektorhelyettese a megállapodás aláírásakor elmondta, a járványhelyzet, a világgazdasági válság és az ukrajnai háborús helyzet átrajzolja az állattenyésztés térképét is.

Ennek egyik jele, hogy a hagyományos módszerekkel szakító, új elképzeléseken alapuló állatnemesítés inkább Európa keleti részére tolódik. „Ezt a folyamatot jelzi az is, hogy a Hycole Kft., amely a világon a második legnagyobb nyúlhibrid forgalmazója, folyamatosan Magyarországra teszi át tenyésztésének központját” – tette hozzá a rektorhelyettes.

A Hycole Kft. és a MATE közös programjának a célja a termelés hatékonyságának növelése, amit számítógépes tomográfiára (CT) alapozott, vágási kitermelés növelésére irányuló szelekcióval szeretnének elérni.

Fotó: MATE
„A jobb vágási kitermelés több terméket, ez pedig nagyobb bevételt jelent az állattenyésztő számára. Ilyen együttműködésekre van szüksége a MATE-nak, ha Közép-Kelet-Európa meghatározó agrárfókuszú egyetemévé kíván válni” – zárta szavait dr. Mezőszentgyörgyi Dávid.

Sándor Ferenc, a Hycole Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, a franciaországi genetikai központ Magyarországra való telepítését fokozatosan végezték.

"Ma már 4-5000 anyanyúlból és 1400 tenyészbakból álló nukleusz alapvonalak vannak idehaza, a kor legmodernebb technológiai körülményei között. „Egyedi utat keresünk a húsnyúl nemesítésében, és ebben kiváló partner a MATE, illetve a több évtizedes kutatási múlttal rendelkező kaposvári műhely” – mondta Sándor Ferenc.
Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A mezőgazdaságról Bálványoson

Július 19–24. között tartották Tusnádon a 31. a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort, közismert nevén a Tusványost. Idén több mint 400 programmal, tizenegy koncerttel és sok más kikapcsolódási lehetőséggel várták a látogatókat.

Magyar egynyári virágfajták értékelése

A csemői Marosi Díszfaiskola évek óta foglalkozik Dr. Kováts Zoltán dísznövény nemesítő szakmai örökségének fenntartásával. A híres nemesítő virágfajtáinak magtermesztésével, a fajták szelektálásával és egyöntetűvé tételével arra törekednek, hogy mind több település virágágyi kiültetésében helyet kapjanak a hazai klímára nemesített, kíváló díszítő értékű növények.

Fantasztikus új felfedezés segítheti a növényeket az aszály elviselésében

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) és a James Cook Egyetem (JCU) olyan finom természetes mechanizmust fedeztek fel, mellyel csökkenthető a növények vízvesztése, miközben a szén-dioxid felvétel változatlan marad – ez különösen fontos a fotoszintézishez, ami meghatározza a növekedést és a terméshozamot is.

Poszméhek helyett MI-vezérlésű robot

Ez még nem egy disztópikus szcenárió, hanem csak a megtépázott ausztrál ökoszisztémát védő futurisztikus fejlesztés.

Új burgonyafajták és az éghajlatváltozás

Az aszály Németországban is kihívássá vált a burgonyatermesztők számára. A burgonyanemesítők már olyan fajtákat nemesítenek, amelyek kevesebb csapadékkal is beérik, azonkívül kevesebb műtrágyára van szükségük és ellenállnak egyes vírusoknak és kártevőknek.

Lehet agárral vadászni

Július 29-én megjelent az az agrárminisztériumi rendelet, amely a vadászvizsga-tanfolyam és maga a vadászvizsga, valamint a vadászíjjal, ragadozó madárral és a magyar agárral való vadászatra feljogosító kiegészítő vizsga szabályozásáról szól. A rendelettel a magyar agárral történő vadászat elől az utolsó akadály is elhárult.

Takarmányozás, hőstressz, bionyúl - Antibiotikum nélkül lesz-e nyúltenyésztés?

A nyúltenyésztési világkongresszus Termelés és gazdaságosság szekciójában elsősorban a gyakorlati munkát segítő előadások hangzottak el. Ugyanakkor nehéz lenne megmondani, hogy például a takarmánykorlátozással kapcsolatos eredmények és tapasztalatok közül melyik miért került a takarmányozási szekcióba.

A Csaba gyöngye eredete

A Csaba gyöngye mind a mai napig a világ legkorábban érő csemegeszőlő-fajtája. Ez az értékes tulajdonsága termesztési és nemesítési szempontból is nagyon jelentős. Kiemelkedően fontos szerepet játszott a magyar és a világ szőlőnemesítésében, eredete sokáig vita tárgya volt.

Új színes narancsfajta

A citrus tristeza virus (CTV) megjelenése nagyon súlyosan érintette a citrusfélék termesztését Szicíliában. Nincs olyan régió, ahol ne fertőzött volna meg szinte teljes ültetvényeket a kórokozó, a gazdák bevételei meredeken zuhannak.

Kimagasló termőképességű hibridek a Bábolnai Gazdanapokon

Négy legújabb kukorica-hibridjét mutatja be a Limagrain a Bábolnai Gazdanapok szántóföldi kísérletében szeptember 8-10-én. A vetőmagok genetikai tulajdonságaiknak és a professzionális nemesítési munkának köszönhetően kiemelkedő termőképességet és nagyfokú termésbiztonságot ígérnek.