Back to top

Drónok a szőlőültetvényben

A MyActionCam Kft. és a Magyar Mezőgazdaság Kft. közös rendezvénysorozatot indított, amelynek célja, hogy közelebb hozza az új technológiát a felhasználókhoz. A roadshow harmadik állomásán - szántóföld és gyümölcsültetvény után- most egy szőlőültetvény felett repkedtek a drónok.

A MyActionCam Kft. hazánk egyik legnagyobb szakmai múltra visszatekintő cége, 2008-as indulásuk óta vezető szerepet töltenek a hazai piacon mozgó híradás-technikai eszközök forgalmazásában, javítási és karbantartási szolgáltatások nyújtásában. 2011 óta foglalkoznak DJI drónokkal és hét éve mezőgazdasági drónokkal is.

A magyar piacon egyedüliként szerezték meg a katonai légügyi hatóság által kiadott működési engedélyt is a DJI pilóta nélküli légijármű rendszerek javítására, karbantartására, valamint kezelőik képzésére.

Damak Ferenc tulajdonos, ügyvezető a Magyar Mezőgazdaság Kft.-vel közösen szervezett rendezvénysorozat harmadik állomásán, egy Balatonvilágoson található szőlőültetvényben osztotta meg több éves tapasztalatát a gazdálkodókkal. A tikkasztó hőség ellenére nagyon sokan voltak kíváncsiak a speciális pilóta nélküli eszközök használatára.

Fotó: Rass Krisztina

A mezőgazdasági feladatokra tervezett drónok és kiegészítők alkalmazása tökéletesen támogatja a precíziós gazdálkodást, segítségükkel a gazdálkodók képessé válnak a növények fejlődésének méretarányos értékelésére.

Létrehozhatók olyan, akár multispektrális kamerával készült növényzeti térképek is, amelyek segítenek a termények jobb kezelésében, öntözési és tápanyag kijuttatási stratégia megtervezésében, esetleges betegségek, elváltozások korai feltárásában, illetve a vad- és belvízkárok dokumentálásában.

A rendezvényen a precíziós gazdálkodásban gondolkodó gazdálkodók átfogó képet kaphattak arról, milyen eszközök állnak rendelkezésre az adatok begyűjtésére illetve az adatok kiértékelése után a növényvédő, kondicionáló szerek kijuttatására. Működés közben figyelhették meg a MyActionCam Magyarország által forgalmazott DJI drónokat, de mindezek mellett  megismerkedhettek a technológiához kapcsolódó jogszabályi háttérrel és a biztonságos üzemeltetésre vonatkozó információkkal.

Fotó: Rass Krisztina
Botos Kristóf a cég szervízvezetője részletesen ismertette a DJI drónok technológiai hátterét is. 

A drónok lehetővé teszik, hogy óriási, akár több száz hektáros területekről is felmérést végezhessünk nagy felbontásban, és rövid idő alatt. A hagyományos módszerekkel való felméréssel ellentétben az adatok gyorsan rendelkezésre állnak,

a mérési feladatok elvégzéséhez nincs szükség folyamatos földmérői munkára és a kivitelezési munkálatok órákig való felfüggesztésére, mert az adatgyűjtés ideje a töredékére csökken a tradicionális eljárással szemben.

Bemutatta a Phantom 4 RTK rendszert, amely egy 4 rotoros drón, 3 tengelyes kamerastabilizátorral rendelkezik és 4K videó felbontásra képes. Mintegy 29 perc repülési idő teljesítményű, az akadályokat 4 irányból is érzékeli.  2 és 3D modellek elkészítésére is alkalmas, ennek segítségével  a szőlőtőkék magassága vagy egymástól való távolsága is merhető, akár tőszámlálásra alkalmas. 

A Phantom 4 Multispectral rendszerben hat kamera van egy kameraegységbe építve, amely több színtartományban is képes érzékelni  és az egyes színtartományokat külön is tudja elmenteni a hozzá tartozó szoftver. Beépített spektrális napfény-érzékelővel rendelkezik  a nagyobb pontosság érdekében élő RGB és NDVI képalkotásra képes, 27 perces repülési idő teljesítményű. 

Az Agras T30 típusú permeteződrón  az RTK modulnak köszönhetően centiméter pontos pozícionálást tesz lehetővé  (RTK-modul), 30L permetezőszer hordozására  ​​​​​és ultragyors akkumulátortöltésre képes, kettős nagy látószögű FPV kamera kamerarendszerrel rendelkezik, a karok összehajthatók,  így 80%-kal csökkenthető a helyigénye.  Az Agras T10 szintén centiméter pontos pozícionálású, azonban ez kisebb, 8L permetezőszer hordozására képes, ultragyorsan tölthető az akkumulátorja, kettős nagy látószögű FPV kamera kamerarendszerrel rendelkezik, a karok összehajthatók,  így 80%-kal csökkenthető a helyigénye.

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fűszerpaprika a fóliasátrakban

Az őrléshez nélkülözhetetlen elektromos áram drágulása, a munkaerőhiány, a környezeti feltételek és a vásárlói szokások megváltozása a fűszerpaprika-termesztés átalakulását eredményezi. A szabadföldi termesztés biztonsága romlik, emiatt mind többen termesztik fóliasátorban, és kísérleti jelleggel már kőzetgyapotra is ültetik.

Új invazív károsító, lisztharmat a szőlőben

„Az idei vegetációban alig 154 milliméter csapadék hullott. Az idősebb ültetvények is megsínylik, a fiatalok pedig egyre nehezebben bírják” - hangzott el Mogyoródon, A szőlő növényvédelme című tanácskozáson. A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Pest megyei Szervezete 25 éve töretlen sikerrel szervezi az eseményt, s a résztvevők nagy száma mutatja, szükség van a szakmai információra.

Sok és méretes alma lehet gazdaságos

A gyümölcsritkítás és a vértetű elleni védekezés állt a Jakabszálláson, Tánczos László idős almaültetvényében rendezett bemutató középpontjában. A jelenlegi gazdasági helyzet még rátett egy lapáttal az amúgy sem csekély problémahalmazra, amivel az almatermesztőknek szembe kell nézniük.

Ahol a holdnaptár készül

A Kertbarát Magazin kihagyhatatlan része a lap közepén megjelenő, kihajtható holdnaptár, amely sokaknak ad iránymutatást a kertészkedéshez. A naptár „mögött” egy kedves hölgyet és sokrétű tudást találunk. Bemutatjuk Cseperkálóné Mirek Barbarát, aki hónapról hónapra elkészíti az aktuális holdnaptárt, és aki természetesen e módszer szerint alakítja és műveli a saját kertjét is.

Csakazértis: ökogazdaság Vadnán

A Csakazértis Vadnai Bor- és Ökogazdaság a fejlesztés eredményeként egy modern technológiával rendelkező kisüzem született meg, mintegy példát mutatva a helyieknek. A szőlőfeldolgozó- és borászati üzem létrehozása a térségben hiánypótló tevékenység. 

Drónozott növényvédelem

Előre menekülni a korszerűségbe – ez lehetne az évtized mottója a KITE Zrt. számára. Szakmai meggyőződésük szerint a növényvédelemben egyre több területen számíthatunk a drónok megjelenésére.

Az aszály ellenére jó éve lehet a francia borászatoknak

A hőhullámok és az aszály ellenére jobb borévre számítanak a tavalyinál Franciaországban, a mezőgazdasági minisztérium szerint a bortermelés idén várhatóan 13-21 százalékkal 42,6-45,6 millió hektoliterre emelkedik.

Év bortermelője, borászati kémia, adminisztráció és növényvédelem

Jó sűrű programot hozott össze a szekszárdi Ferenc Vilmos borakadémikus Villányban, Günzer Tamás Pincészetében mintegy negyven villányi borász részvételével. Itt volt Nyúlné dr. Pühra Beáta, a 2021-es esztendőben megválasztott Év bortermelője, akit Koch Csaba, a Magyar Bor Akadémia elnöke köszöntött.

A chilei gyümölcstermesztők az anyagi összeomlás szélén

Tízből kilenc chilei gyümölcstermelő aggódik amiatt, hogy költségei növekedése és a globális logisztikai válság miatt nem tud felkészülni a 2022–23-as szezonra, derül ki a chilei gyümölcstermelők szövetsége, a Fedefruta felméréséből.

„Nincs kérdés. Öntözni kell.”

„Az öntözés fejlesztésben érdekelt földhasználók az egész országban hamar átláthatják, hogy érdemes egy egységbe tömörülni és egy projektben gondolkodni. Indulásunkkor az érdekeket nem volt nehéz egy irányba rendezni” – hangsúlyozza Sasvári Gábor, a Matyó Agrártermelő Zrt. vezérigazgatója, elárulva, hogy a Matyó Öntözési Közösségben a felszíni vizek mezőgazdasági felhasználását tűzték ki célul.