Back to top

Együttműködik a Talentis Agro Zrt és az Állatorvostudományi Egyetem

Az Állatorvostudományi Egyetem és a Talentis Agro Zrt. közötti együttműködési megállapodást írt alá június 29-én Budapesten Sótonyi Péter rektor és Makai Szabolcs vezérigazgató.

Az egyetem számára nagyon fontos, hogy hallgatói elmélyült ismeretekkel rendelkezzenek a gazdasági haszonállatokról. Magyarország legnagyobb agrárvállalkozása a gyakorlati tudás gyarapításában segíthet sokat, hangsúlyozta az esemény alkalmából a rektor.

A vezérigazgató felajánlotta a zrt. összes állattartó telepét a diákok gyakorlatszerzésére. Meglátása szerint a megállapodás lehetőséget teremt arra, hogy akár maguknak is felneveljék a hallgatókat, de mindenképpen segíti azt, hogy olyan állatorvosok kerüljenek ki az egyetemről, akik az első naptól termelni tudnak.

Talentis Agro Zrt. állattenyésztési ágazatának súlyát jól érzékelteti, hogy 8500 tehenet fejnek, emellett 2000 kocát és 300 ezer tojótyúkot tartanak. A vezérigazgató lapunk kérdésére válaszolva elmondta, olyan integráció kiépítését tervezik, amellyel elérik az egymillió tojótyúkos állományt, mert az így előállítható tojásnak hazai piaca van. További akvizíciók elé néznek a növénytermesztésben és a tejhasznú szarvasmarhatartásban.

Jelenleg évi 80 millió liter tejet fejnek, aminek a felét külföldön értékesítik. Szeretnék elérni a 100 millió literes termelést.

Megítélése szerint erre meg is van az esély, hiszen azok az életkoruk miatt visszavonuló tulajdonosok, akiknek a gyermekei nem viszik tovább a vállalkozást, eladják a telepüket.

Az Állatorvostudományi Egyetemről olyan, az állattenyésztés iránt elkötelezett friss diplomásokat várnak, akik a telepre érkezve tudják, mi a dolguk, azaz rendelkeznek az első naptól elvárt állatorvosi kompetenciákkal. E téren magasabbak a követelményeik, mint amiket az általános mezőgazdász képzésből érkezőktől várnak. Éppen ezért Makai Szabolcs nagyon szimpatikusnak találta az egyetem gyakorlatorientált oktatási programját. Érdeklődésünkre azt is elmondta, nem egy állatorvos végzettségű telepvezetőjük van, velük bármely szakmai kérdésben szót értenek.

Sótonyi Péter hozzátette az elmondottakhoz, hogy az egyetemen 2017-ben bevezetett hetesi gyakorlat is a gazdasági haszonállatok jobb megismerését segíti.

A hallgatók az első tanévtől a harmadik év végéig váltakozva a lovak, a juhok, a sertések, a szarvasmarhák, a baromfik és az őshonos állatok gondozásával foglalkoznak.

Az állatorvosok valóban kiváló állattenyésztőkké is válhatnak, mert ők ismerik legjobban az állati szervezet felépítését és élettani paramétereit. A robotika és a mesterséges intelligencia alkalmazásának térnyerésével egy-két ember üzemeltet hatalmas telepeket, ehhez viszont kvalifikált, jól képzett szakemberekre van szüksége a vállalkozásoknak.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A kocák sem isznak eleget

Emésztési problémák miatt a kiszáradás nemcsak a malacokat, hanem a kocákat, kocasüldőket is veszélyeztetheti. Ennek számos élettani oka van, ám a malacok hasmenése például nem ok, hanem következmény. Mézes Miklós, a MATE professzora ezeknek az emésztés-élettani folyamatoknak a hátterét világította meg a Sertésegészségügyi Akadémia webináriumon a közelmúltban.

Szokatlan oka van az ausztrál tojáshiánynak

Ausztráliában akkora a tojáshiány, hogy néhány helyen már visszatértek a COVID-járvány alatti korlátozásokhoz: a Coles szupermarketlánc boltjaiban fejenként maximum két kartonnal lehet vásárolni, a kávézókban pedig a reggeli menükhöz kettő helyett csak egy tojás jár.

Egy szarvasmarha-tenyésztő célja a legnagyobb marhahúsüzem felépítése

Egy ötödik generációs szarvasmarha-tenyésztő azt tervezi, hogy Dél-Dakotában építi fel az Egyesült Államok legnagyobb marhahúsüzemét, amely napi 8000 szarvasmarha levágására lesz képes. Az 1,1 milliárd dolláros projekt segíthet kezelni a Biden-adminisztráció aggodalmait az emelkedő élelmiszerárakkal és a húságazatban a verseny hiányával kapcsolatban, bár legalább 2026-ig nem indul el a termelés.

Ami szín, az itt tarka

Bonyhád büszke az itt született bonyhádi vöröstarka szarvasmarha tájfajtára. A város ezért idén már huszadik alkalommal rendezett Tarka Marhafesztivált. A vígasság idején pedig minden évben a Magyartarka Tenyésztők Egyesülete szakmai találkozót szervez.

Újra mentes az ország a madárinfluenzától és már nem kötelező zártan tartani a baromfikat

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte madárinfluenzától való mentességét. Tekintettel a járványügyi helyzet kedvező alakulására az országos főállatorvos visszavonta a baromfik zárt tartására vonatkozó rendelkezését, azonban a megelőzést segítő előírások betartása, a fedett helyen történő etetés és itatás a jövőben is országszerte kötelező.

Őshonos magyar halfajok tenyésztését tökéletesítették

Három őshonos magyar halfajta, a ponty, a süllő és a harcsa tenyésztéstechnológiájának komplex fejlesztését végezte el csaknem egymilliárd forint európai uniós támogatással az ország vezető mezőgazdasági kutatóintézményeit magában foglaló konzorcium - közölte Horváth Ákos projektvezető szerdán az MTI-vel.

Az idő dönti el, mi lesz a csikóinkból

A Bükk-fennsíkon Csipkéskút és Szilvásvárad az 1950-es évek elejétől adnak otthont Európa kultúrtörténeti örökségének minősülő lófajtájának, a lipicainak. Az 1850 óta tenyésztett lipicai az angol- és az arab telivér mellett a világ egyik legrégebbi kultúrlófajtája, amely az alapító törzstenyészet helyszínéről, a mai Szlovénia területén lévő Lipicáról kapta a nevét.

Értékelik a rendkívüli intézkedéseket a gazdák

Az agrárium gyors megsegítésére öt pontból álló intézkedési tervre tett javaslatot az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs – jelentette be közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter augusztus 1-jén. Növénytermesztőket és állattenyésztőket kérdeztünk: mivel tudnak és akarnak élni a lehetőségek közül.

Új vírus okozta zoonózist azonosítottak Kínában

A Langja névre keresztelt vírus nem most bukkant fel először, de csak múlt héten azonosították hivatalosan. Valószínűleg a cickányok a természetes hordozói, de kecskékből és kutyákból is kimutatták már, és több tucat embert fertőzött meg eddig.

Kimentették a szajnai delfint - de végül nem élte túl

Szerda hajnalban egy hat órán tartó művelettel sikerült kiemelni a Szajnából a belugát, mely múlt hét csütörtökön bukkant fel a folyóban.