Back to top

Háromszáz kaptár elpusztítását rendelték el a hatóságok

Az ausztráliai Új-Dél-Wales területén három különböző birtokon találtak a varroa atkával fertőzött méhcsaládokat, mely korábban nem volt jelen a kontinensen. A hatóságok a védő- és megfigyelési zónák kijelölése mellett 300 kaptár elpusztítását rendelték el.

Varroa atka háziméhen
Varroa atka háziméhen
Először a new castle-i kikötőben fedezték fel a varroát, aminek eredményeképpen egy 10 kilométeres felszámolási zónát hoztak létre, valamint megtiltották a méhek szállítását az egész államban - írja az abc.net.

Azonban egy héttel később ezen a zónán kívül is előkerült a parazita, így újabb zónát jelöltek ki. A mezőgazdasági miniszter, Dugald Saunders elmondta, hogy egy új 10 km sugarú felszámolási zóna, egy 25 kilométeres megfigyelési, valamint egy kiterjesztett 50 kilométeres biológiai biztonsági zóna került kijelölésre, hogy elejét vegyék a további terjedésnek.

„Fontos, hogy ez az eset közvetlenül kapcsolódik egy korábban azonosított (fertőzött) ingatlanhoz, ami azt mutatja, hogy az Elsődleges Iparágak Minisztériumának gyors és hatékony reagálása jól működik.”

A kontakt-kutatás során eddig hét fertőzött területet azonosítottak, és összesen 300 kaptár elpusztításáról döntöttek a hatóságok.

„Eddig csak a Newcastle körüli területen hat megfigyelő kaptárat és három magánkézben lévő családot semmisítettek meg, és még többet fognak a következő napokban” – mondta Saunders.

A megfigyelő kaptárak feladata pont a varroa atkák jelenlétének jelzése. Eddig Ausztrália volt a világ egyetlen területe, ahol nem volt jelen a parazita. Annak érdekében, hogy megjelenését minél hamarabb észleljék, olyan kaptárakat telepítettek több helyre, mely elpusztítja a méhekkel együtt bekerülő parazitákat. A kaptárak aljában egy rács található, ami alá ragadós csíkot helyeznek. A méhekről lehulló paraziták ide kerülnek, és ezt ellenőrzik rendszeresen a szakemberek.

Ausztráliában 35 mezőgazdasági ágazat támaszkodik a méhek beporzására
Ausztráliában 35 mezőgazdasági ágazat támaszkodik a méhek beporzására
Fotó: MTI/Balázs Attila

Érthető módon a méhészeket érzékenyen érinti a méhcsaládok elpusztítása.

Col Wilson méhész úgy nyilatkozott: „Ha vannak haszonállataid, márpedig a méhek haszonállatok, akkor azok egyfajta kedvencekké válnak, és nem szívesen veszítjük el őket, ennek valódi hatása van az emberre.” Azt is hozzátette, hogy aki szereti a mézet, jobb, ha megy és vásárol belőle, amíg még van.

Emellett a gyümölcstermesztők is aggódnak: az áfonyatermesztő Vik Momi gazdaságában hamarosan virágoznak majd a növényei, azonban a méhek mozgatásának tilalma miatt nem vihetik oda a családokat, ahol a legnagyobb szükség van a beporzásra.

„Minden szempontból nagyon fontos, a beporzás növeli a gyümölcs minőségét” – mondta. „Ettől lédúsabbak, nagyobbak és ízletesebbek lesznek. A méhek beporzása nélkül azonban nem lesznek elég jók a bogyók.”

De nem csak az áfonyát érinti a varroa atka miatt bevezetett korlátozás: mandula, alma, cseresznye is csak néhány a közül a 35 mezőgazdasági ágazat közül, mely a méhek beporzására támaszkodik.

Az ABC több gyümölcs és zöldség ágazati szereplőt is megkérdezett, és a legtöbben azt mondták, hogy több hét is lehet, mire kiderül, hogyan érinti az árakat a mostani probléma. Mivel nem tudni, mikor oldják fel a méhek szállításának korlátját, nehéz megjósolni, mekkora áremelkedés várható.

Forrás: 
abc.net.au

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A hideg elviszi a banántermés nagy részét

Az ecuadori banántermelők komoly kihívásokkal küzdenek, mivel az ottani hideg időjárás miatt mintegy negyedével kevesebb banán termett, néhány ültetvény pedig növény-­egészségügyi karantén alatt áll.

A világ jelenlegi legnagyobb vertikális farmját építették föl Dubajban

Az új vertikális farm épületében évente közel 1 millió kilogramm zöldséget fognak termelni egy olyan országban, amely jelenleg szinte az összes élelmiszert importálja.

A kocák sem isznak eleget

Emésztési problémák miatt a kiszáradás nemcsak a malacokat, hanem a kocákat, kocasüldőket is veszélyeztetheti. Ennek számos élettani oka van, ám a malacok hasmenése például nem ok, hanem következmény. Mézes Miklós, a MATE professzora ezeknek az emésztés-élettani folyamatoknak a hátterét világította meg a Sertésegészségügyi Akadémia webináriumon a közelmúltban.

Sok méz termett a vajdaságban

Az akác is jól mézelt, 15–20 kilogrammot adott a palicsi homokvidék erdeiben. Az akác elvirágzását követően a selyemfű (vaddohány) is szépen ontotta a nektárt. Aztán a Fruška Gora erdeiben 10 kilogramm hársmézet pergettek ki. Török Attila és neje, Erzsébet családi vállalkozásban foglalkoznak méztermeléssel, 30 éve.

Ne dobja el a banánhéjat, készítsen belőle sütit!

A banánhéjnak nem feltétlenül a szemetesben vagy a komposztban van a helye. Egyre többször kerülnek az emberek tányárjéra. A "pulled peel" szendvicsekben például a sertéshúst helyettesítik vele, de egyébiránt a "bacon"-t is pótolhatjuk ezzel.

Hollandiában és Olaszországban is annyiba kerül a hagyma termesztése, mint nálunk

Európában országoktól függetlenül körülbelül azonos, 8000 euró a vöröshagyma termesztési költsége, amíg a termést a földön a pótkocsira rakják. Legföljebb a költségnemek aránya tér el a termőhelyi, gazdasági adottságok miatt. A termelői árak, de még az áruházak is árrése is hasonló, tudtuk meg Varga Istvántól, a FruitVeB alelnökétől, a szabadszállási Róna Szövetkezet kertészeti ágazatvezetőjétől.

Szokatlan oka van az ausztrál tojáshiánynak

Ausztráliában akkora a tojáshiány, hogy néhány helyen már visszatértek a COVID-járvány alatti korlátozásokhoz: a Coles szupermarketlánc boltjaiban fejenként maximum két kartonnal lehet vásárolni, a kávézókban pedig a reggeli menükhöz kettő helyett csak egy tojás jár.

Ami szín, az itt tarka

Bonyhád büszke az itt született bonyhádi vöröstarka szarvasmarha tájfajtára. A város ezért idén már huszadik alkalommal rendezett Tarka Marhafesztivált. A vígasság idején pedig minden évben a Magyartarka Tenyésztők Egyesülete szakmai találkozót szervez.

Ha most vetjük, ősz végére még megterem

Több olyan növény is van, amit így nyár vége felé vetve - rövid tenyészidejének köszönhetően - még idén betakaríthatunk. Érdemes az ilyen másodvetésekbe belekezdeni, mert a terület jobb kihasználtsága mellet ősszel is számíthatunk friss zöldségekre így a konyhakertből...

Újra mentes az ország a madárinfluenzától és már nem kötelező zártan tartani a baromfikat

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) vonatkozó előírásai szerint Magyarország visszanyerte madárinfluenzától való mentességét. Tekintettel a járványügyi helyzet kedvező alakulására az országos főállatorvos visszavonta a baromfik zárt tartására vonatkozó rendelkezését, azonban a megelőzést segítő előírások betartása, a fedett helyen történő etetés és itatás a jövőben is országszerte kötelező.